spot_img

OLFI er en hovedpine, som ikke går væk

KOMMENTAR: Tirsdag fyldte OLFI seks år. Oprindeligt var projektet en plan B, og meget har forandret sig, siden OLFI så dagens lys den 22. februar 2016. Det er fire ministre siden, krigen i Afghanistan er afsluttet, og en ny krig er under opsejling i Ukraine. På mange måder er Forsvaret kommet mere i fokus, hvilket OLFI i al beskedenhed bærer sin del af ansvaret for.

Nogle gange kan det være fint lige at stoppe op og se sig lidt tilbage over skulderen. I går var en god anledning. For seks år siden lancerede jeg OLFI hjemme fra mit køkkenbord uden hverken penge, forretningsplan eller markedsanalyser som grundlag. Jeg havde i begyndelsen af november 2015 forladt anklagemyndigheden, hvor jeg gennem halvandet år havde arbejdet som kommunikationskonsulent hos Rigsadvokaten.

Media Watch: Nyt onlinemedie går i luften på mandag

Det var både spændende og ulykkeligt. En interessant verden, men jeg indså hurtigt, at jeg var mere journalist end kommunikatør, og det mærkede min chef også. Så vi blev enige om at lade vores veje skilles. Jeg fik lov til at gå ud ad døren med det samme og var end da så heldig at få løn i min opsigelsesperiode. På den måde kunne jeg komme videre og begynde på noget nyt, mens min nu tidligere arbejdsplads uforstyrret kunne lede efter en mere engageret og dedikeret kommunikatør.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse redaktørens kommentar om Danmarks bidrag til Nato …

Den første måned brugte jeg på at søge job, men heldigvis modtog jeg kun afslag, selv om jeg nåede at komme til flere samtaler. Jeg iværksatte derfor Plan B, som gik ud på at lave min egen hjemmeside med journalistiske artikler fra Forsvarets verden. Domænet olfi.dk havde jeg købt halvandet år i forvejen, så idéen var ikke helt ny, men jeg anede ikke noget om, hvordan man etablerede en virksomhed eller oprettede en hjemmeside.

»How to install WordPress,« skrev jeg på Google, og derefter sad jeg flere nætter og så tutorials på youtube.

Læs også: Olfert Fischer var en voldtægtsforbryder – og langt fra nogen helt 

And the rest is history, som de siger. Mandag efter vinterferien i 2016 gik OLFI i luften med historien om korvetten ”Olfert Fischer”, der i 1990 blev sendt til Den Persiske Golf for at deltage i FN’s våbenembargo mod Irak og siden blev symbolet på begyndelsen af Danmarks aktivistiske udenrigspolitik. Internt i Søværnet gik korvetten under forkortelsen ”OLFI”, og navnet var derfor et kort, enkelt, historisk, militært, politisk og ikke mindst ledigt webdomæne, som jeg valgte at opkalde mit forsvarsmedie efter.

Vi stiller op, når nogen spørger

I begyndelsen var det gratis at læse OLFI, og mine indtægter kom primært fra artikler, som jeg solgte til andre medier. Men efter to år hang økonomien ganske enkelt ikke sammen længere. På det tidspunkt var læserskaren imidlertid vokset betragteligt, og jeg besluttede mig derfor for at etablere en betalingsmur. Så måtte OLFI briste eller bære, og hvis jeg ikke var i stand til at lave en sund forretning ud af projektet, var der alligevel ingen grund til at fortsætte.

I dag kan jeg med glæde og stor ydmyghed konstatere, at det var der. OLFI er i dag en lille, men meget sund forretning med lige under 2.000 betalende abonnenter fordelt på både erhvervs- og privatkunder. Samtidig løber forretningen fint rundt med mit engagement hos Radio4, hvor jeg hver tirsdag mellem 11.05-12.00 er vært på programmet Frontlinjen, som ligeledes dækker dansk forsvars- og sikkerhedspolitik.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse om den forhenværende viceforsvarschef Per Ludvigsen, som gik direkte til et job som seniorrådgiver i det konsulenthus, han selv havde hyret til at lave budgetanalysen forud for det forsvarsforlig, som Per Ludvigsen havde ansvaret for at planlægge.

Indtægterne har tillige gjort det muligt for mig at fastansætte Kasper Junge Wester. Med en fortid som piratjæger og kampinformationsgast på ”Esbern Snare” og en bachelor i statskundskab er han en yderst indsigtsfuld og skarp journalist og forsvarsanalytiker, som efterhånden optræder lige så ofte som mig selv i andre medier. Ikke at vi er eksperter. Men vi brænder for vores stofområde, som, vi finder samfundsvigtigt og derfor fortjener en mere fremtrædende plads i den offentlige samtale. Forsvar handler ganske enkelt om kongeriget Danmarks sikkerhed. Så når nogen spørger, stiller vi gerne op, og det sker efterhånden ikke så sjældent end da.

Man får fjender af at gå i flæsket på magten

Vi har efterhånden udgivet over 1.500 artikler på OLFI, og de dækker såvel journalistiske artikler, som analyser, blogs og en større mængde opinionsstof. Kursen har fra begyndelsen være klar: OLFI dækker Forsvaret kærligt, men kritisk. Det har fejlagtigt gennem årene fået mange til at tro, at vi er forsvarskritiske i ordets forkerte betydning og i virkeligheden bare ønsker Forsvaret lukket. Intet kan være mere forkert.

Vi har ingen partipolitisk holdning, men mener, at »et troværdigt forsvar og beredskab funderet på internationale alliancer er den bedste garanti for fred og sikkerhed«. Det fremgår videre af OLFI’s værdigrundlag, at »OLFI forsvarer de demokratiske frihedsrettigheder og kæmper for offentligt ansattes ret til at ytre sig frit – i uniform såvel som uden uniform«. Og måske endnu vigtigere:

»OLFI mener, at demokratiske principper som åbenhed og transparens er under pres i den offentlige sektor og agter at bekæmpe lukkethed ved at stille spørgsmål, undersøge, afsløre og oplyse – også når det ikke er opportunt for de ansvarlige.«

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om departementschef Thomas Ahrenkiel som et af Forsvarsministeriets største problemer …

Det er ikke altid lige populært at gå i flæsket på magten og indflydelsesrige personer, og man skal derfor være forberedt på at møde modstand. Gennem det seneste år har jeg personligt været involveret i et civilt søgsmål fra erhvervsmanden Jeppe Handwerk, som ud over at have solgt kviktest til Region København for flere mia. kr. også sælger materiel til Forsvaret gennem flere virksomheder.

I januar blev jeg frikendt for straf, men dømt til at betale Jeppe Handwerk og virksomheden Copenhagen Global A/S tort på 50.000 kr. for en enkelt passage i en artikel om salg af militære jetski til Frømandskorpset. Den sag er nu anket af begge parter landsretten, så det endelige punktum er ikke sat.

Ærlighed og åbenhed er den bedste medicin mod OLFI

En helt anden sag oprullet af OLFI nåede også domstolene. Det var historien om den nu tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen, som i strid med loven hjalp sin daværende kæreste ind på to uddannelser, som andre var bedre kvalificeret til. Siden ansatte hende under sig selv i en stilling, hvor hun blev udnævnt til major før sine ”jævnaldrende”, ligesom han forsøgte at få en oberst til at ansætte og udnævne kæresten.

Ved byretten i Viborg blev H.-C. Mathiesen idømt to måneders ubetinget fængsel, og ved ankesagen i Vestre Landsret valgte dommerne at skærpe straffen til tre måneders ubetinget fængsel.

I det hele taget har der gennem årene været en del artikler på OLFI, som har sat fokus på magtmisbrug, nepotisme, vennetjenester og uretfærdigheder i de højere militære luftlag. Kendetegnende for de fleste historier af den karakter har været, at de har haft arnested i toppen af Forsvarsministeriet og Forsvaret blandt direktører, vicedirektører, generaler og admiraler.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesens håndtering af et kæresteforhold – nu ægteskab – med en yngre og kvindelig major …

Men vi har også dækket den dramatiske udvikling, som der har været i den danske forsvars- og sikkerhedspolitik gennem de seneste seks år: Indkøbet af nye kampfly, budgetanalysen og indgåelsen af forsvarsforliget i januar 2018, krigen i Afghanistan og det kaotiske exit, svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, balladen om Operation Bøllebank, Forsvarets lukkethed og den manglende vilje til at stille op til interview, forsvarschefens mundkurv og ikke mindst de fantasifulde erklæringer fra skiftende regeringer om Danmarks som et kerneland i Nato. Senest har vi været med til endnu et ministerskifte, og vi følger aktuelt den bekymrende udvikling i Østeuropa.

Set i det lys mener vi selv, at OLFI har vist sin berettigelse. Og i al beskedenhed har vi også den opfattelse, at vi gennem de første seks år har været med til at få forsvars- og sikkerhedspolitikken højere på dagsordenen i den brede samfundsdebat.

Det er sjældent med positive hurrahistorier. Men nogle gange skal det gøre ondt for at gøre godt. Det er vigtigt for ethvert demokratisk samfund at have nogle medier, som ikke er bange for at tale magten midt imod og fortælle, når kejseren ikke har nogen klæder på. Det giver både venner og fjender – og masser af krydderier til hverdagen ved mit køkkenbord. Tak for dem!

Lad mig derfor blot slutte med at konstatere, at for dem, der ønsker os lukket og brændt ned som en mediemæssig døgnflue, har det lange udsigter. OLFI er en hovedpine, som ikke går væk, og som bedst lindres gennem åbenhed og ærlige svar. Lad os få mere af begge dele.

Andre læste også

Vi må tale om garnisonering, hvis bemandingsudfordringen skal løses

DEBAT: Den nuværende garnisonering i Hæren er en af de primære kilder til den udfordrede bemandingssituation. Det er nødvendigt at tage den op til revision og diskutere de geografiske rammer, hvis yngre soldater skal have lyst til at blive i Forsvaret mere end et par år, mener premierløjtnant Christian...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

8 KOMMENTARER

guest
8 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Jens Lund Ahrenkiel
Læser
Jens Lund Ahrenkiel
23. februar 2022 20:10

Flot gået. Stort tillykke herfra !

John Michael Foley
Læser
John Michael Foley
24. februar 2022 7:28

Tillykke Peter og Kasper. OLFI er ikke blot en hovedpine. men også en stor sten i skoen, som ikke kan negliceres. Keep up the good work:))

Jan Hillers
Læser
Jan Hillers
23. februar 2022 18:28

Sådan. Tillykke. Og pøj-pøj fremover.

Peder Nicolai Lassen
Læser
Peder Nicolai Lassen
23. februar 2022 18:19

Peter TILLYKKE godt gået Nicolai

Bent C. Holm
Læser
Bent C. Holm
24. februar 2022 10:37

Tillykke med de første 6 år -og meget flot gået og jeg glæder mig til at følge med de næste 40 år 🙂 hvis jeg bliver så gammel 🙂

Kim Donslund
Læser
Kim Donslund
23. februar 2022 21:50

Flot præsteret…, og fortsæt det gode arbejde.

Michael Haugaard
Læser
Michael Haugaard
25. februar 2022 12:17

STORT tillykke med jubilæet !

Sidst ændret 2 år siden af Michael Haugaard
Michael Larsen
Læser
Michael Larsen
25. februar 2022 6:48

Tillykke med fødselsdagen, keep on the good work