spot_img

Bag om navnet OLFI

I 1990 besluttede Folketinget at sende korvetten F355 Olfert Fischer til Golfen for at deltage i FN’s blokade mod Irak. Indsættelsen er siden blevet symbolet på Danmarks nye aktivistiske udenrigspolitik. Foto: Forsvaret

Siden begyndelsen af 1990’erne har Danmark ført en såkaldt aktivistisk udenrigspolitik. Årene forud var præget af fodnoter i forhold til Danmarks forpligtelser over for Nato, men dette ændrede sig med Iraks og Saddam Husseins besættelse af nabolandet Kuwait i august 1990. Efter seje politiske drøftelser besluttede Folketinget at sende et krigsskib til Golfen for at deltage i FN’s blokade af Irak, og i september 1990 sejlede korvetten ”Olfert Fischer” – i Forsvaret forkortet ”OLFI” – mod Mellemøsten.

Denne indsats er siden blevet symbolet på en ny og aktiv dansk sikkerhedspolitik, som udviklede sig dramatisk i årene, der fulgte. Op gennem 1990’erne sendte Danmark tusindvis af soldater til Balkan, hvor de løste opgaver for både FN og Nato i Kroatien, Bosnien-Hercegovina, Makedonien og Kosovo. I 1999 deltog danske F-16 fly i Natos bombetogter for at fordrive serberne ud af Kosovo.

Læs også: “Olfert Fischer var en voldtægtsforbryder – og langt fra nogen helt” 

Efter afslutningen på Den Kolde Krig omstillede Danmark op gennem 1990’erne og 00’erne sit forsvar fra et klassisk territorial- og mobiliseringsforsvar til et ekspeditionsforsvar uddannet og udrustet til hurtig indsættelse i internationale missioner langt fra Danmarks grænser. Samtidig har Danmark vist viljen til også at bruge det. Mandaterne blev gradvist mere og mere slagkraftige, og de er blevet brugt – også i den helt skarpe ende. Med Al Qaedas og Osama Bin-Ladens angreb på USA og den vestlige verden 11. September 2001 rykkede Danmark frem i forreste geled af krigsførende lande og har siden deltaget aktivt i krige i Afghanistan, Irak, Libyen, Mali og bombetogterne mod Islamisk Stat (IS) i Irak, ligesom Danmark løbende har haft et krigsskib indsat i bekæmpelsen af pirateriet ud for Afrikas Horn.

Den førte aktivistiske udenrigspolitik har haft overraskende stor opbakning i befolkningen sammenlignet med vores allierede – trods store menneskelige tab. Målt per indbygger er Danmark det land, som har mistet flest soldater under krigen i Afghanistan. Indsatsen betød, at Danmark med sin evne og vilje til at deltage i de skarpe missioner i mange år var et foregangsland i Nato. Af mange ses udnævnelsen af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) som generalsekretær for forsvarsalliancen (2009-2014) og siden udnævnelsen af tidligere forsvarschef general Knud Bartels som formand for Natos militære komite (2011-2015) som en slags belønning for Danmarks store bidrag til Nato.

Men det hele begyndte med afsejlingen af korvetten F355 “Olfert Fischer” mod Golfen i 1990. OLFI binder på den måde Danmarks udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik sammen som et symbol på opgøret med rollen som lilleputnation og Danmarks aktive indtræden på den internationale sikkerhedspolitiske scene.

Derfor OlfertFischer.dk eller bare OLFI.

F355 “Olfert Fischer” var den anden korvet i Niels Juel-klassen opkaldt efter søhelten og viceadmiralen Olfert Fischer. Skibet var i aktiv tjeneste fra 1981-2009, da det blev udfaset og siden sejlet til ophug på Odense Skibsværft. Her ses OLFI på en af sine allersidste øvelser den 27. marts 2009 i den sydlige del af Kattegat. Foto: Forsvaret/