Baggrund

Danske piranhaer transporterer i januar 2005 politikere fra Udenrigspolitisk Nævn og Folketingets Forsvarsudvalg til lufthavnen i Basra efter et besøg ved den danske bataljon i Irak. Foto: Ernstved
Danske piranhaer transporterer i januar 2005 politikere fra Udenrigspolitisk Nævn og Folketingets Forsvarsudvalg til lufthavnen i Basra efter et besøg ved den danske bataljon i Irak. Foto: Ernstved

Den frie og uafhængige journalistik lider

Frie og uafhængige medier spiller en grundlæggende rolle i ethvert demokrati. De formidler væsentlige historier og nyheder, sætter dagsordenen med aktuelle emner og temaer og fungerer som vagthund på borgernes vegne over for magthaverne. I mere end 200 år var aviserne for mange den primære kilde til information om, hvad der rørte sig i samfundet.

Men i dag har aviserne og de etablerede medier generelt mistet magt, indflydelse og ikke mindst penge i takt med udbredelsen af internettet og de sociale medier. Annoncørerne har i stor stil flyttet deres budgetter til markedsføring fra traditionelle medier til internettet og de sociale medier. I denne tranformation af mediebilledet har de færreste medier knækket koden til at tjene penge på ren internet-journalistik. Samtidig har mediebrugerne og særligt de yngre generationer vænnet sig til, at nyheder er gratis.

Konsekvenserne har været mærkbare på medier ikke bare i Danmark, men over det meste af verden. Nedskæringer og fyringsrunder har været dagligdag det seneste årti, samtidig med at færre journalister skal producere mere til flere platforme. Det går ud over kvaliteten af journalistikken, som bliver mere overfladisk, sensationel og præget af større fælleshistorier og lemmingeffekt – i alle typer af medier.

Hvor man før i tiden havde medarbejdere, som dækkede et enkelt stofområde, har de færreste journalister i dag faste stofområder. Resultatet er medarbejdere, som kun sjældent får lejlighed til at sætte sig ordentligt ind i et givent stofområde og opbygge det nødvendige netværk af kilder til at levere en begavet og seriøs journalistik af høj kvalitet. Konsekvensen er mere ligegyldig journalistik og væg-til-væg dækning af form i stedet for debat og oplysning om indhold og substans.

På det forsvars- og sikkerhedspolitiske område daler antallet af medier med faste journalister tilknyttet stofområdet. Set i et større perspektiv udgør dette forhold et demokratisk problem, fordi færre journalister dækker området kritisk og undersøger påstandene i politiske udmeldinger og konsekvenserne af magthavernes beslutninger.

Dette forhold er baggrunden for etableringen af OLFI. Det er OLFIs målsætning at skabe en bedre balance mellem magthaverne og den frie og uafhængige journalistik inden for det forsvars- og sikkerhedspolitiske område, og det er OLFIs målsætning at sætte dagsordenen inden for dette område med nyheder og afslørende journalistik.

Velkommen!

20190801 EDITOR ERNSTVED