spot_img

Kongeparrets “kroning” af Schønau til magtfuld hofmarskal kan ende helt galt

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

ANALYSE: Christian Schønau har været kronprinsparrets hofchef i mere end 13 år og undervejs sået alvorlig tvivl om sin egen dømmekraft. Det samme må man sige om den kommende konge. Nu bliver Schønau en meget magtfuld hofmarskal, som får den nuværende kabinetssekretærs ansvarsområde underlagt sig. Det kan næsten kun gå galt, og monarkiet går en yderst usikker fremtid i møde.

Lad os begynde med det glade budskab. I en dugfrisk meningsmåling foretaget af Epinion for DR tilkendegiver 84 og 85 pct. af danskerne, at de er positivt stemt overfor henholdsvis kronprins Frederik og kronprinsesse Mary. Det er tal, der måler sig med dronning Margrethe, og de er ganske imponerende. Opbakningen til det nye kongepar vil formentlig forblive høje i de kommende uger, hvor tronskiftet finder sted den 14. januar.

Desværre for det kommende kongepar kan de tal blive overordentligt svære at bibeholde, når først hvedebrødsdagene er ovre. Hvis man dertil lægger kronprinsens forvaltning af sin privilegerede tilværelse og den måde, han er blevet rådgivet på – eller rettere ikke blevet rådgivet på – ja så melder en alvorlig bekymring sig ikke bare for det kommende kongepars fortsatte popularitet, men hele monarkiets overlevelse.

Monarkiet består alene så længe, det giver værdi for danskerne og lever op til samfundet forventninger. Hvis Kongehuset ikke gebærder sig og i stedet optræder arrogant og ude af sync med befolkningen – så daler opbakningen, og går det helt galt for Kongehuset, dør det. Sådan er vilkårene i moderne kongehuse, og derfor kræver det en overordentlig sikker hånd, høj moral og etik som regent – og rådgivere fra allerøverste hylde at holde monarkiet sejlende og samtidig undgå de værste klippeskær og storme.

Det har dronning Margrethe formået sammen med et stærkt ledelseshold bestående hofmarskal Kim Kristensen (tidligere oberst i Den Kgl. Livgarde og forsvarsattaché i Paris, Madrid og Haag), kabinetssekretær Henning Fode og ceremonimester Lasse Harkjær (tidligere chef for Den Kgl. Livgarde). Modsat har kronprinsen og ikke mindst hans hofchef gennem de seneste mange år lavet nogle skæverter af en kaliber, som, havde kronprinsen været konge, kunne have fået opbakningen til Kongehuset til at vakle. I alle disse år har den undrende befolkning med løftede øjenbryn lettet kunne glæde sig over, at mor stadig stod ved roret. Den tid slutter om under to uger.

Penibel historie fra Madrid

Vi skal ikke mere end et par uger tilbage for at finde en penibel historie, som kronprins Frederik helt selv har iscenesat. Mens kronprinsesse Mary i november deltog i fejringen af FN-dagen i New York, rejste Frederik helt alene til Madrid, hvor han tilbragte en eftermiddag, aften og øjensynligt nat sammen med den mexicanske tidligere fotomodel Genoveva Casanova. Billeddokumentationen er overvældende, og de manglende svar ligeså.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

»Frømandskorpset er blevet et cirkus med gak og gøgl for VIP’er og kendisser«

Hvad kronprinsen lavede i Madrid med den mexicanske kvinde uden sikkerhedsvagter har hverken kronprinsen eller Kongehuset kommenteret. Men at han overhovedet bringer sig i en situation, hvor hele verden – i bogstaveligste forstand – spekulerer i et muligt utroskab er ikke bare dårlig dømmekraft, men direkte dumt grænsende til det stupide.

En ting er imidlertid, at kronprinsen ikke selv evner at undgå at bringe sig i sådan en situation. Noget andet er, at hans hofchef, Christian Schønau, ikke har stoppet rejsen. Hvis hofchefen ikke kendte til den, har han svigtet sit ansvar som hofchef eklatant. Og hvis han ligefrem har godkendt den – uanfægtet hvilken forklaring kronprinsen er kommet med – så er svigtet lige så stort. Det er således hofchefens ansvar at sikre sig, at kronprinsen ikke bringer sig i situationer, hvor han risikerer at tabe ansigt og kaste skam over Kongehuset. Det lykkedes – heller – ikke i denne situation.

Et afslappet forhold til utroskab

Det kan selv følgelig skyldes, at Christian Schønau ifølge ugebladene selv har et noget afslappet forhold til troskab, moral og etik – og sågar har udvist det over en årrække på Amalienborg og på rejser verden rundt. Han tiltrådte som hofchef i 2010, og her mødte han kronprinsesse Marys hofdame, Tanja, som også deltog på kronprinsparrets rejser. Tanja var dengang gift med jazz-bassisten Chris Minh Doky, mens Christian Schønau ligeledes var gift.

I 2012 forlod Christian Schønau sin kone i Hellerup og flyttede ind i embedsboligen på Amalienborg. Siden udviklede Christian Schønau og kronprinsessens hofdame et kærlighedsforhold.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Anders Lassen Fonden har brugt kronprins Frederik i flere års ulovlige indsamlinger

»Tanja og jazzmusikeren Chris Minh Doky gik fra hinanden i 2014 – som nævnt længe efter at affæren med hofchefen havde taget sin begyndelse,« som ugebladet Se & Hør beskriver affæren.

I 2015 sagde hun op som hofdame – officielt for at tiltræde en stilling i Mærsk – og flyttede samme år – nu som Tanja Kjærsgaard – ind til Christian Schønau i hans 408 kvm store lejlighed på Amalienborg, hvor parret også bor i dag. Nu er det ikke ulovligt at være utro og møde kærligheden på sit arbejde. Det sker for mange og hele tiden over det ganske land. Men som hofchef i Kongehuset vidner det om en dømmekraft og moral, som ikke er Kongehuset værdigt. Det valgte kronprinsparret at se stort på, hvilket i sig selv siger meget om det kommende kongepars dømmekraft.

Mange sager om dårlig dømmekraft

Desværre har såvel kronprinsen som hofchefen langt flere sager om dårlig dømmekraft på samvittigheden. I januar 2015 rasede stormen Egon over Danmark med vindstød op til orkanstyrke, hvilket lammede trafikken og lukkede Storebæltsbroen. Det skete kl. 14.15 lørdag den 10. januar. En time senere overhalede kronprinsen og hans følge af sikkerhedsvagter fra PET de ventende biler ved Storebælt og fik af sikkerhedsmæssige årsager ifølge politiet tilladelse til at passere betalingsanlægget uden at køre over broen.

Det gjorde kronprinsen og hans følge alligevel med blå blink, så kronprinsen kunne deltage i festlighederne ved Årets Sportsnavn i Boxen i Herning. Efter prisoverrækkelsen kørte kronprinsen tilbage mod København, men da følget nåede Storebælt kl. 02.55, var broen endnu ikke åbnet for passage. Igen fik kronprinsen og hans følge af PET-vagter tilladelse til at vente på den anden side af bommen på Fyns-siden, men valgte endnu en gang at fortsætte over broen uden tilladelse.

»Det er fuldstændig uacceptabelt, at nogen tillader nogen, i dette tilfælde kronprinsen, at køre over broen, når den er lukket. Det, forstår jeg ikke, kan finde sted«, sagde den daværende direktør for Sund og Bælt, Leo Larsen til Politiken.

Det er endnu uvist, hvem der traf beslutningen om at passere den lukkede storebæltsbro i en storm uden tilladelse, men ansvaret påhvilede i sidste ende hofchef Christian Schønau.

Tvivl om sammenblanding af interesser

Han gjorde sig ligeledes uheldigt bemærket, da han i 2018 takkede ja til at blive bestyrelsesformand for Poul Due Jensens Fond, der ejer 80 pct. af aktierne i Grundfos. Tilbuddet kom efter, at Poul Due Jensen havde deltaget i kronprinsens jagt tre gange, og han og hans kone havde været inviteret med til kronprinsens 50 års-fødselsdag. I 2019 tiltrådte Christian Schønau som bestyrelsesformand, men allerede efter tre måneder trak han sig igen efter kritik i pressen.

»Det er ikke holdbart, at der kan rejses tvivl om en sammenblanding af interesser mellem mit hverv som hofchef for kronprinsparret og bestyrelseshvervet i Poul Due Jensens Fond,« sagde han dengang til Børsen.

Det skulle han nok have tænkt over inden.

Heller ikke da daværende forsvarschef Bjørn Bisserup for år tilbage mødtes i et privat loge-lignende selskab til middage med skiftende topofficerer og kronprins Frederik hos efterforskningschefen i Forsvarets Auditørkorps, som tidligere var livvagt for kronprinsen, skred hofchefen ind. Det havde han ellers god grund til ifølge Kurt Klaudi Klausen, som er professor i offentlig forvaltning ved Syddansk Universitet i Odense.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Forsvarschefens hemmelige loge

»Det her er ikke bare en uskyldig fejl. Det er en fatal brøler. Det er meget betænkeligt og lugter langt væk af noget, som ikke tåler dagens lys, fordi det foregår skjult. Sagen er meget klar. Den absolutte inderkreds i Forsvaret skal ikke sidde med kronprinsen i hemmelige møder, hvor der ikke bliver skrevet referater. Det kan godt være, at det i virkeligheden er noget drengerøvsagtigt sammenkomst med en tidligere livvagt, der fungerer som kronprinsens nærmeste ven. Men det er ingen undskyldning. Kronprinsen må have fået en helt usædvanligt dårlig rådgivning, og han burde være advaret. Det er ganske ufatteligt, at hans nærmeste rådgiver ikke har sagt nej. Og jeg begriber slet ikke, at forsvarschefen sidder med i sådan et forum uden at stoppe det. Det er et fatalt svigt og dårlig dømmekraft,« sagde Kurt Klaudi Klausen dengang.

Kan næsten kun gå galt

Og så skal vi ikke glemme alle festlighederne i Anders Lassen Fonden, som alene kom i stand på grund af kronprinsens protektorat og nære venskab med frømandsvennen Jeppe Handwerk, som selv var formand for fonden. Med kronprinsens mellemkomst fik rockgruppen Suspekt en uforglemmelig aktivitetsdag hos Frømandskorpset på Marinestation Kongsøre, hvor de skød med skarpt på skatteydernes regning og sprang i vandet fra en helikopter betalt med Anders Lassen Fondens midler. Det skete, efter at bandet havde spillet gratis for specialoperationssoldater i Frømandskorpset og Jægerkorpset – en aftale som kom i stand med kronprinsen i forbindelse med Smukfest i Skanderborgs bøgeskov i 2018.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Sådan fik rap-bandet Suspekt en vild aktivitetsdag hos Frømandskorpset

På samme måde fik The Antonelli Orchestra en oplevelsesdag i Kongsøre efter først at have spillet for kronprinsen til hans 50-års fødselsdag i juni 2018 og siden til Jeppe Handwerks private fødselsdag i Vedbæk i august 2019, hvor også kronprinsparret deltog. I 2021 kunne OLFI ligeledes afsløre, hvordan Anders Lassen Fonden gennem flere år havde brugt kronprinsen som trækplaster i forbindelse med en række ulovlige indsamlinger.

Ingen uden for hoffet kan vide, hvordan arbejdsdelingen er mellem hofchefen og kronprinsen. Men noget tyder på, at Christian Schønau har haft en overordentlig magelig og laissez faire-agtig tilgang til hvervet som hofchef, hvor kronprinsen tydeligvis har fået i rigelige mængder af ”frihed under ansvar”, som han slet ikke har kunnet administrere på en respektabel måde. Nu skal kronprinsen være konge, og Christian Schønau hofmarskal.

Og det vel at mærke ikke en stilling, som den hofmarskal Kim Kristensen i øjeblikket bestrider. Han kører et tæt parløb med Henning Fode, som er jurist og kabinetssekretær, og hvis opgave det er at bistå og rådgive dronningen i varetagelsen af funktionen som statsoverhoved. Den 14. januar går Henning Fode på pension efter 16 års tjeneste.

»Stillingen som kabinetssekretær genbesættes ikke, og kabinetssekretærens opgaver varetages fremover af hofmarskallen,« skriver Kongehuset i en pressemeddelelse om »ændringer i Kongehusets ledelse«.

Det kan næsten kun gå galt, og monarkiet går en yderst usikker fremtid i møde.

Peter Ernstved Rasmussen etablerede OLFI i 2016 og er i dag også vært på programmet Frontlinjen på Radio4. Foto: Thomas Rønn

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Stop nu den manipulerende propaganda!

Abonnement
KOMMENTAR: Forsvaret genvinder aldrig befolkningens tillid, før hele det militære system åbner mere op og begynder at kommunikere ærligt og troværdigt. Sagen om ”Iver Huitfeldt” blev håndteret katastrofalt, og den nu detroniserede forsvarschef Flemming Lentfer fortsætter i egen kamikazestil gennem sin advokat. Vi sagde det i kærlighed. ”Cirkus Mili” var...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

7 KOMMENTARER

guest
7 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Bjørn Christensen
Læser
Bjørn Christensen
4. januar 2024 15:22

Hvor passer det ind i OLFI emneområde der skulle handle om “Dansk forsvars- og sikkerhedspolitik”. Det minder mere om en af Ekstra Bladets såkaldte reportager.
Godt Nytår

Therese Monberg
Læser
Therese Monberg
4. januar 2024 17:54

Ufatteligt negativ og underlødig Se og Hør artikel.

Poul Juul
Læser
Poul Juul
4. januar 2024 13:23

Meget fin analyse.

Morten Rasmussen
Læser
Morten Rasmussen
5. januar 2024 11:35

Jeg er desværre enig i ovenstående.

Hvis man vil kritisere artiklen, bør man angive hvilkde dele man er uenig i og hvorfor man er det. Bjørn Christensens og Therese Monbergs kommentarer bidrager ikke med noget som helst udover at udstille deres manglende indsigt i normer for debat.

Lotte Vibild Schønau
Læser
Lotte Vibild Schønau
29. januar 2024 5:33

Har I dokumentation for Christians Schønaus utroskab, da han indledte et forhold til Tanja Kjærsgaard? Venlig hilsen Lotte Vibild Schønau, Christian Schønaus ekskone og mor til Christians Schønaus to børn.

Irene Brandt-Møller
Læser
Irene Brandt-Møller
11. januar 2024 12:46

Med to så uartige herrer i spidsen for kongehuset, varer det forhåbentligt ikke længe før Danmark er en republik