Vennetjenester, fis og ballade, helikoptere i luften, udlån af Frømandskorpsets uniformer til private og royale fester, gratis koncerter og gaver i form af rom, koncertbilletter og t-shirts. Chefen for Frømandskorpset festede med kendte venner og åbnede til gengæld dørene til Danmarks maritime specialenhed. Her er historien om et specialkorps, hvor medarbejderne ikke længere kan kende kulturen og retter en sønderlemmende kritik af ledelsen.

Venskabet begyndte til en fest. Ikke en hvilken som helst fest, men til kronprins Frederiks private 50 års fødselsdag på Fredensborg Slot den 16. juni 2018. Her deltog kommandørkaptajn Jens Birkebæk Bach, som er chef for Frømandskorpset og til dagligt går under sit frønavn ”Pusling”, sammen med en række øvrige tidligere frømænd. Forud for festen blev de i fællesskab enige om at fremføre et ”frømands-rap”.

»Under deres ”brainstorming” besluttede de ligeledes, at der skulle være ”noget ordentligt musik”. En af frømændene kunne synge, og i stedet for en beat box, blev de enige om at spørge XXX, om han ville stille op til rap’en. XXXX ville gerne deltage. Han spillede et nummer og tog af sted igen. Dette gjorde han til begge fødselsdage. Forespurgt, hvad det var for nogle fødselsdage, oplyste afhørte, at det var ”to private frømandsfødselsdage”, som blev afholdt på private adresser uden for militært område. Afhørte ønskede ikke at oplyse de private adresser.«

Sådan kan man læse i en rapport hos Forsvarsministeriets Auditørkorps, som en fuldmægtig skrev efter en afhøring af Jens Birkebæk Bach. Baggrunden for den afhøring bunder i et interview, som OLFI gennemførte med Jens Birkebæk Bach i Frømandskorpsets pejsestue fredag den 8. november 2019 på Marinestation Kongsøre. Her kom det frem, at kapelmester Claes Antonsen havde besøgt Frømandskorpset sammen med medlemmer fra “The Antonelli Orchestra” og fået et oplevelsesdøgn ud over det sædvanlige. Claes Antonsen er bl.a. kendt som Thomas Helmigs trofaste trommeslager helt tilbage fra begyndelsen af Thomas Helmigs karriere i midten af 1980’erne, og de seneste år er Claes Antonsens Antonelli Orchestra blevet kendt som TV2’s husorkester i forbindelse med programmerne “Vild med dans” og “Toppen af poppen”.

Artiklen fortsætter under billedet …

20191111 TEASER FKP Pusling
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om muligt magtmisbrug i Frømandskorpset …

OLFIs interview med chefen for Frømandskorpset i 2019 førte til, at generalmajor Peter Boysen som chef for Specialoperationskommandoen samme fredag bad Jens Birkebæk Bach om at skrive en redegørelse. Den afleverede han sammen med et såkaldt stabsnotat dagen efter, og mandag den 11. november 2019 udsendte Forsvarskommandoen en pressemeddelelse, hvoraf det fremgik, at auditørkorpset var sat til at undersøge muligt embedsmisbrug ved Frømandskorpset. Efterforskningen blev først afsluttet i februar efter mere end et års undersøgelse, og auditørerne valgte i den forbindelse ikke at rejse sigtelse mod Jens Birkebæk Bach.

Men sagen blev overdraget til Peter Boysen, som straks sendte den videre til Forsvarsministeriets Personalestyrelse (FPS) med henblik på en juridisk vurdering af en eventuel ansættelsesretslig sanktion. En sådan har OLFI søgt aktindsigt i. Men den 29. april meddelte en fuldmægtig i personalestyrelsens juridiske afdeling til OLFI, at »FPS kan oplyse, at der ikke inden for de seneste to år er iværksat reaktioner over for kommandørkaptajn Jens Birkebæk Bach, der er omfattet af offentlighedslovens § 21, stk. 3, 2. pkt.«

Antonelli backede Frømandskorpset til kronprinsens fødselsdag

OLFI ville gerne have fortalt denne historie med hjælp fra de involverede parter. Men ingen af de adspurgte har ønsket at bidrage med oplysninger til denne artikel, som derfor er stykket sammen af en række dokumenter, notater, mails og rapporter, som OLFI har søgt og fået aktindsigt i. Da Jens Birkebæk Bach tilbage i den anden weekend i november 2019 forfattede sit stabsnotat til chefen for Specialoperationskommandoen, forklarede han bl.a., hvor han havde lært Claes Antonsen at kende.

»Jeg mødte Claes i forbindelse med fejring af frømænds fødselsdage.«

De øvrige dokumenter efterlader ingen tvivl om, at den første af disse fødselsdage var kronprinsens private fødselsdagsfest på Fredensborg Slot lørdag den 16. juni 2018. Her postede Claes Antonsen dagen efter et billede på Instagram af sig selv og tre bandmedlemmer fra The Antonelli Orchestra iført Frømandskorpsets uniformer.

»Ubetinget årets sejeste job … vi backede Frømandskorpset i går,« skrev han.

Artiklen fortsætter under Instagram-opslaget …

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Claes Antonsen (@claesantonsen)

Claes Antonsen er i forbindelse med efterforskningen af muligt embedsmisbrug blevet afhørt af auditørkorpset. Af hans afhøringsrapport kan man læse flere detaljer om, hvordan Antonelli Orchestras indslag kom i stand.

»Det var XXXX, der kontaktede afhørte, idet gamle frømandskolleger til XXX ville lave et musisk indslag ved festen. Der var tale om en sang, der ”svinede” kollegerne i Jægerkorpset – dog i al gemytlighed og bare fis og ballade. Sangen blev sunget af frøerne med musikledsagelse … Der blev øvet op til indslaget. Der blev en god relation mellem ”frøerne” og afhørte … Der var ikke nogen betaling for akkompagnementet. Afhørte har selv afholdt udgifter til ”roadies”, der hjalp med opsætning og transport af instrumenter. Det finder han helt naturligt, når det er en fest for XXXX

Af dokumenterne fremgår det videre, at det var Jens Birkebæk Bach, der gav tilladelse til, at Antonelli Orchestra måtte låne Frømandskorpsets uniformer til indslaget. Formålet med udlånet af uniformerne var at signalere, at Antonelli Orchestra havde et helt særligt tilhørsforhold til Frømandskorpset, fortæller Jens Birkebæk Bach.

»Forespurgt hvorfor bandet skulle stå i uniform, oplyste afhørte, at det var en hyldest til en frømand, så det ”ligesom” var ”frømandsbandet”, som var med – de havde ikke et ”frømandsband”.  I den korte periode lod de derfor bandet være udklædt som frømænd.«

Ud over de fire musikere var det kun den rappende frømand, som var iført uniform. Indslaget på Fredensborg Slot varede fire minutter, og efter indslaget afleverede antonellierne – noget modvilligt – uniformerne igen. Det kan man læse i afhøringsrapporten omhandlende Claes Antonsen.

»Afhørte havde forsøgt at låne uniformerne med til Sønderborg, fordi han syntes, det ville være sejt at optræde i disse. Der havde XXX sagt, at de bare skulle aflevere dem. De forblev således ved frøerne på XXXXX. Han forsøgte virkelig at få dem med, men XXX stod fast på, at uniformerne skulle blive. Han har respekt for dette og udtrykte: Når de står, så står de (fast på et standpunkt).«

Fik billetter til Royal Arena og Vild Med Dans

I afhøringsrapporterne er alle navne streget over, og man kan derfor ikke med sikkerhed sige, hvilke navne der optræder bag overstregningerne. Men der hersker ikke meget tvivl om, at Claes Antonsen taler om Jens Birkebæk Bach i følgende passage:

»Vidnet blev spurgt, om han er privat ven med XXX. Han vil kalde ham for en bekendt. Det er ikke XXX, han inviterer med til familiesammenkomster og lignende. Han har mødt XXX til en frokost en gang siden fødselsdagsfest på XXXX XXX. I forbindelse med denne frokost havde han spurgt XXX, om ikke han og nogle kolleger havde lyst til at komme ud til Royal Arena, hvor der blev afholdt et såkaldt founders ball. Firmaer bag arenaen deler fribilletter ud til en musikevent. Som optrædende ved dette arrangement havde afhørte også et antal billetter til fri afbenyttelse. Det er ikke et arrangement, som man kan købe billet til. Der deltog ca. 16.000 publikummer. Han gav et antal billetter til XXX. Det samme gjorde sig gældende til Vild Med Dans-optagelser, hvor man heller ikke kan købe biletter. Der har ikke ligget noget i uddeling af disse billetter. Det er helt normalt, at man deler den slags billetter ud til venner og bekendte.«

Af Jens Birkebæk Bachs stabsnotat til generalmajor Peter Boysen i Specialoperationskommandoen kan man læse følgende forklaring:

»Claes har været så venlig ad flere omgange at give mig et antal billetter til Vild Med Dans og koncerter i Royal Arena. Han optrådte selv ved alle begivenhederne. Billetterne til Vild Med Dans kan ikke købes, men er, efter hvad jeg har forstået, generelt nogle, der deles ud, og jeg har modtaget billetter to gange, hvor jeg var inviteret som hans private gæst. En gang i 2018 og en gang i 2019. Det samme gør sig gældende med to koncerter i Royal Arena. En gang i 2018 og en gang i 2019. Alle billetterne, jeg har modtaget, har jeg brugt som personelpleje og delt ud blandt personellet. Jeg har selv deltaget hver gang.«

Artiklen fortsætter under billedet …

20191201 PeterBoysen
Generalmajor Peter Boysen er chef for Specialoperationskommandoen og står her i Frømandskorpsets pejsestue på Marinestation Kongsøre og spejder ud over Isefjorden. Arkivfoto: Ernstved

Man kan således konkludere, at Claes Antonsen og Jens Birkebæk Bach efter kronprinsens 50 års fødselsdagsfest i juni 2018 udviklede en privat relation, som udmøntede sig i billetter til flere koncerter – og en række samtaler mellem de to frontfigurer om ledelse.

»Jeg har flere gange talt ledelse med Claes, da vi begge er ledere af meget kreative mennesker, men i vidt forskellige verdener, og jeg fandt disse samtaler meget inspirerende,« skriver Jens Birkebæk Bach i sin mail til generalmajor Peter Boysen i november 2019.

Det er dog ikke samtaler, som Claes Antonsen har lagt det store i, kan man læse ud af hans afhøringsrapport:

»Vidnet har ikke som sådan talt ledelse med XXX. De har dog talt om, hvordan der er sammenligneligheder, når en frømandspatrulje eller et stort orkester skal levere – uden sammenligning i øvrigt. Vidnet er helt bekendt med, at hans job ikke indebærer liv eller død. Men der kan være et pres, når man ved, at man kun har én chance for at ”levere” – om det så er i en militær aktion eller en tango, der skal leveres. Det har de talt om. Han husker, at de har talt om ”bukke-feber” – det at man ikke må få angst for en opgave, idet den så vil kunne sprede sig som ringe i vandet.«

Endnu en fødselsdagsoptræden i uniform

I sensommeren 2019 mødte Claes Antonsen igen chefen for Frømandskorpset, og her fik Claes Antonsen og et par musikere fra hans Antonelli Orchestra atter en gang mulighed for at optræde i de uniformer fra Frømandskorpset, som de så gerne ville have haft med til en koncert i Sønderborg efter kronprinsens fødselsdag.

Denne gang skete det til en anden privat 50 års fødselsdag, hvor også kronprins Frederik og kronprinsesse Mary deltog som gæster. Kronprinsens nærmeste ven hedder Jeppe Handwerk. I bogen ”Under Bjælken” om kronprins Frederik udgivet i anledning af kronprinsens 50 års fødselsdag i 2018 kan man læse, at Jeppe Handwerk som nyuddannet frømand er en af dem, der »ikke tilhører menigheden af englebørn og kunstneriske fanebærere i København, og ligesom Frederik står udenfor«. De to mødtes til en privat middag hos en fælles bekendt i 1990, og siden overtalte Jeppe Handwerk kronprinsen til at søge ind som frømand. Over årene udviklede venskabet sig så stærkt, at Jeppe Handwerk i dag er gudfar til prins Christian.

Læs også: Anders Lassen Fonden betalte for en privat helikopter til underholdningen af Suspekt

Jeppe Handwerk er dog meget mere end det. Efter sin tid i Frømandskorpset etablerede han en række virksomheder samlet under Copenhagen Group A/S, som bl.a. sælger udstyr for et tocifret millionbeløb til Frømandskorpset. Han har siddet i Specialoperationskommandoens advisory board, er næstformand i brancheforeningen Forsvars- og Aerospaceindustrien (FAD) under Dansk Industri, og så er han formand for Anders Lassen Fonden, som hvert år belønner »betydningsfuld militær indsats« i form af uddeling af en række legater. Senest har OLFI kunnet fortælle, hvordan fonden dog også betalte for leje af en privat helikopter, da rap-gruppen Suspekt fik en vild oplevelsesdag hos Frømandskorpset den 3. maj 2019.

Artiklen fortsætter under billedet …

20210427 TEASER Suspekt
Klik på billedet, hvis du vil læse OLFIs artikel om rapgruppen Suspekts vilde aktivitetsdag hos Frømandskorpset …

Da Jeppe Handwerk i juli 2019 fyldte 50 år, holdt kronprinsen ifølge Realityportalen en »kæmpe fest på Gråsten Slot« for sin gode ven. Den 24. august var det så Jeppe Handwerk selv, der inviterede til fødselsdag i sit private hjem på Vedbæk Strandvej nord for København. Fødselsdagen er – ud over at være omtalt på Realityportalen – også omtalt i flere afhøringsrapporter hos Forsvarsministeriets Auditørkorps, fordi chefen for Frømandskorpset deltog i festen som gæst og samtidig havde givet tilladelse til, at Claes Antonsen og Antonelli Orchestra kunne optræde iført Frømandskorpsets uniformer. Claes Antonsen fortalte selv om sin optræden til OLFI, da kapelmesteren i april returnerede et opkald fra OLFI.

»Det er rene vennetjenester, fordi man er venner, ligesom hvis jeg spiller for min faster og onkel. Det er rene vennetjenester, fordi jeg kender Jeppe, og fordi jeg kender Frederik. Det er sådan nogle vennetjenester, som man bare gør, fordi man er gode venner. Jeg spiller til masser af sådan noget, fordi man kender nogen, der kender nogen. Der er ikke rigtigt noget i det. Vi har aldrig udvekslet noget som helst.«

Privat helikopter landsatte uniformeret frømand

Han fortæller videre, hvordan der til festen ankom en frømand iklædt Frømandskorpsets (FKP) uniform med privat helikopter. Den oplysning bekræfter Jens Birkebæk Bach i sin afhøring.

»Afhørte blev oplyst om, at han i tidligere afgivne forklaring havde oplyst, at der var en civil helikopter til stede. Han blev forespurgt, om der var uniformeret personel fra Frømandskorpset med i helikopteren. Afhørte oplyste, at den FKP-mand, som sang til fødselsdagen, som tidligere forklaret, var med i helikopteren, og at han bar uniform. Han blev sat af til det private arrangement og kom som privatperson i uniform, hvilket var tilladt. Efter at have optrådt blev han fløjet væk igen. Der var ikke andre i uniform fra FKP i helikopteren. Ud over frømanden var der kun piloten til stede i helikopteren.«

Claes Antonsen bekræfter, at en rappende frømand blev sat af hos Jeppe Handwerk, hvor han sammen med Claes Antonsen og et par musikere fra Antonelli Orchestra sang ”frøernes rap”, inden Antonelli Orchestra afleverede uniformerne igen og kørte videre til en anden koncert. Det fremgår af Jens Birkebæk Bachs stabsnotat til Peter Boysen, at »Claes tog ikke betaling for støtten, men vi gav ham nogle flasker rom og t-shirts betalt af private midler«.

Artiklen fortsætter under billedet …

20201218 TEASER Kystredningstjenesten Handwerk
Klik på billedet, hvis du vil læse historien om, hvordan Jeppe Handwerk ringede til Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse og bad om at få foretaget ændringer i kravsspecifikationerne på et udbud, som endnu ikke var offentliggjort …

Den private fødselsdag blev holdt i et telt på Jeppe Handwerks matrikel to dag efter, at Anders Lassen Fonden havde holdt sit årlige krebsegilde for frømænd samme sted. Jens Birkebæk Bach sidder som chef for Frømandskorpset i bestyrelsen for Anders Lassen Fonden og havde været med til Anders Lassen Fondens krebsegilde hos Jeppe Handwerk om torsdagen inden den runde fødselsdag. Det var bare fire måneder efter, at Anders Lassen Fonden havde betalt leje for en privat helikopter, som bandet Suspekt kunne springe i vandet fra i forbindelse med aktivitetsdagen hos Frømandskorpset.

Set i det lys har OLFI spurgt Jeppe Handwerk, om Anders Lassen Fonden også betalte for teltet til Jeppe Handwerks fødselsdag, og om fonden betalte for den private helikopter, som landsatte en uniformeret frømand til Jeppe Handwerks private 50 års fødselsdag.

»Som konkrete svar på dine to spørgsmål oplyser Jeppe Handwerk følgende: Nej,« skriver advokat Michael Christiani Havemann i et svar til OLFI.

Indblik i en lukket verden og måske en gengældelse af inspirationen

I forbindelse med såvel kronprins Frederiks som Jeppe Handwerks private 50 års fødselsdage i henholdsvis juni 2018 og august 2019 blev der ifølge afhøringsrapporterne talt med Claes Antonsen, om ikke han og Antonelli Orchestra kunne tænke sig at besøge Frømandskorpset på Marinestation Kongsøre og få et aktivitetsdøgn. Ifølge Jens Birkebæk Bach var det ham personligt, som besluttede at invitere Claes Antonsen og Antonelli Orchestra på besøg hos Frømandskorpset som en slags tak for de inspirerende samtaler om ledelse og for den »backing«, som bandet havde ydet til henholdsvis kronprinsens og Jeppe Handwerks private fødselsdage.

»Derfor besluttede jeg mig for at invitere ham og to andre musikere, der havde hjulpet os, til Kongsøre d. 16/9 kl. 15.00 for at give dem et indblik i vores verden og måske gengælde inspirationen,« skriver Jens Birkebæk Bach således til chefen for Specialoperationskommandoen i november 2019.

Artiklen fortsætter under billedet …

20210427 TEASER Supekt ressourcer
Klik på billledet, hvis du vil læse, hvordan Forsvaret betalte for ammunition og brændstof, da rapgruppen Suspekt med hjælp fra Anders Lassen Fonden blev inviteret indenfor til en spektakulær aktivitetsdag i Frømandskorpset …

Under sin afhøring hos auditørkorpset den 3. juni 2020 har Jens Birkebæk Bach imidlertid afgivet en lidt anderledes forklaring.

»Forespurgt hvorfor bandet blev inviteret, oplyste afhørte, at XXX kunne ”noget”, som afhørte gerne ville lære af. Afhørte havde fået lidt indblik i, hvordan XXX var som ”kreativ leder”, og afhørte var selv leder af nogle meget kreative mennesker. De kunne derfor lære af hinanden, som afhørte også gjorde, når han havde VL grupper (virksomhedsledergrupper) på besøg og lavede erfaringsudveksling.«

Videre står der i Jens Birkebæk Bachs afhøringsrapport:

»Afhørte blev oplyst om, at man godt kunne tolke det således, at fordi bandet havde optrådt med FKP, så fik de aktivitetsdagen i Kongsøre som betaling. Forespurgt om afhørte havde haft i sine overvejelser, at det kunne se sådan ud, forklarede han, at det havde han ikke. Han havde ”ikke været ude i, at der skulle udveksles tjenesteydelser”. Der havde aldrig været et krav fra XXX side om, at der skulle udveksles tjenesteydelser for noget. Aktivitetsdagen var for at give XXX et indtryk af, hvad det ville sige at være frømand helt ude på kanten og turde tage skridtet ud, hvor de færreste turde.«

Blæste ild og knækkede pile med halsen

Sådan gik det til, at Claes Antonsen og Antonelli Orchestra i midten af september 2019 besøgte Frømandskorpset i Kongsøre.

»I forbindelse med besøget fik de en sejltur i en gummibåd (uden motor), hvor de sejlede rundt i havnen og gennemførte nogle samarbejdsøvelser og sprang i havet fra hangaren. De fik en kort tur i en ældre motorbåd, hvor de blev sat af under fart og en to minutters tur på Tactical Water Craft (TWC/vandscooter),« skriver Jens Birkebæk Bach i sit stabsnotat til Peter Boysen.

20290916 FKP TWC Antonelli
Her sejler Frømandskorpsets chef, kommandørkaptajn Jens Birkebæk Bach, den 16. september 2019 ud i Isefjorden på en såkaldt Tactical Water Craft sammen med Claes Antonsen fra The Antonelli Orchestra. Privatfoto

Tactical Water Craft er et andet navn for det, som man kan kalde for militære jetski. De blev i maj 2018 købt i allerstørste hemmelighed af Forsvarsministeriets Materiel og Indkøbsstyrelse til Frømandskorpset gennem Copenhagen Global, som er en virksomhed ejet af Jeppe Handwerk. Da OLFI besøgte Frømandskorpset i november 2019, spurgte vi bl.a. Jens Birkebæk Bach, hvorfor han havde valgt at blive omskolet til TWC. Til det svarede Jens Birkebæk Bach:

»Fordi jeg er chef. Jeg skal jo en gang i mellem sætte mig ind i, hvad drengene de gør. Jeg skal ikke være forrest. Men en gang i mellem skal jeg sætte mig ind i, hvad er det min kapacitet kan? Jeg er ikke supergod til at sejle en RHIB. Det har jeg nogle folk, der er gode til.«

Det var ikke for, at du kunne sejle med bandet?
»Hvad?«

Det var ikke for, at du kunne sejle med bandet, når de var her, at du blev omskolet?
»Nææ, jeg bliver omskolet til mange ting.«

Artiklen fortsætter under videoen …

I sin redegørelse til Peter Boysen har Jens Birkebæk Bach imidlertid en anden forklaring.

»OLFI søgte under interviewet at problematisere, at jeg havde ladet mig omskole til TWC. Da jeg er skibsfører, er jeg i princippet kvalificeret til at sejle med alt, men for ikke at andet personel skulle bruge tid på at klargøre eller afrigge TWC, når jeg skal bruge den, valgte jeg at lade mig omskole. Det brugte jeg samlet set ca. to timer på, og det skete en uge inden besøget. Det skal bemærkes, at jeg som chef lader mig omskole til en del materiel, fordi det giver mig en indsigt i kapaciteterne, som er nødvendigt for mit virke. Senest er jeg omskolet til den nye værnsfælles pistol.«

Artiklen fortsætter under billedet …

20200416 TEASER CopenhagenGlobal TWC
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om, hvem der lækkede militære hemmeligheder til Jeppe Handwerk og Copenhagen Global …

Arrangementet med Antonelli Orchestra sluttede så sent, at gæsterne blev tilbudt overnatning, uden at der på nogen måde var tale om luksus.

»Vi spiste selvlavet aftensmad fra kabyssen og holdt os inden for de hjemlede regler for bespisning af gæster. I løbet af aftenen gennemførtes forskellige aktiviteter i og ved siden af træningshallen, inden der var en samarbejdsøvelse i den mørke skov, hvor de også prøvede NVG (night vision goggles – natbriller, red.). Da det blev sent lånte de en madras, så de kunne hvile, inden de kørte efter morgenmaden dagen efter.«

Der var imidlertid også nogle alternative aktiviteter, som Jens Birkebæk Bach fortæller om i den ene af sine to afhøringer hos auditørkorpset.

»Med Antonelli knækkede de også pile med halsen. Det var pile, som afhørte selv havde købt for egne midler. De blæste også ild.«

Jens Birkebæk Bach forklarer til auditørerne, at han fik støtte fra to kolleger, »der meldte sig frivilligt til at hjælpe. Dem lod jeg honorere med Ø-tillæg, noget jeg ikke skulle have gjort, og det beklager jeg«.

Vil gå ind i brændende huse for chefen

OLFI ville gerne have talt med forskellige frømænd og medarbejdere i Frømandskorpset om, hvordan de oplever ledelsens ageren og det at bruge arbejdstid på at være statister for chefens venner i form af diverse musikere og private venner. Men det har ikke været muligt for OLFI at få nogen til at stille op til interview. Hvorfor, det kan være svært at få frømænd i tale, forklarede Jens Birkebæk Bach, da OLFI interviewede ham i november 2019.

»For at forstå Frømandskorpset skal man kigge på en familie. De her mennesker vil gå ind i et brændende hus for dig. Så stærke er båndene. De oplevelser, som de får sammen, er svære at dele med andre, som ikke har været der. De bliver automatisk meget private om de oplevelser. Vi deler dem med hinanden internt i Frømandskorpset, men vi har ikke det store behov for at dele dem med folk uden for Frømandskorpset. Når de har sat livet på spil, deler de oplevelserne med hinanden og bearbejder det internt i gruppen. Det er en kultur, der er nedarvet,« siger Jens Birkebæk Bach.

Til gengæld fortæller medarbejderne gerne, hvordan de oplever ledelsen af korpset, når de bliver spurgt i interne undersøgelser. Sådan en undersøgelse blev gennemført i netop 2019 – det år, da medarbejdere i maj og september måtte agere hjælpere og vejledere for rapperne og musikerne fra henholdsvis Suspekt og Antonelli Orchestra på skydebanen, på havnen, i vandet, om bord i Frømandskorpsets motorbåde og i skoven om natten. Der var tale om en såkaldt arbejdspladsvurdering (APV), som i alt 101 medarbejdere ud af 120 inviterede besvarede. I undersøgelsen har 44 personer kommenteret anonymt, hvoraf kun én kommentar var positiv. Resten var kritiske eller meget kritiske. Her følger et par stykker:

»Ledelsens fokus er desværre et helt forkert sted. Frømandskorpset er blevet et cirkus med gak og gøgl for VIP’er og kendisser. Kan du rappe og sluge ild, kan du få arbejde og et skulderklap. Ledelsen har desværre kun sin egen karriere for øje,« skriver en medarbejder ved Frømandskorpset.

Artiklen fortsætter under billedet …

20200716 TEASER FKP
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om dårligt arbejdsmiljø i Frømandskorpset …

»Har mest lyst til af finde et nyt job og skal være ærlig, at jeg også kigger meget efter et, da det hele bare sejler, og man kan slet ikke regne med nogen form for planlægning,« skriver en anden medarbejder.

»Den ledelse/chef, vi har nu, fungerer IKKE og har ikke været dårligere,« skriver en tredje medarbejder.

»I øjeblikket har vi en uduelig chef, som kun tænker på sin egen karriere. Derfor ser jeg kun én mulighed, det er at få ham skiftet ud til en chef, som tænker på medarbejderne og ikke kun på ̈sig selv,« skriver en fjerde medarbejder.

»Jeg har til dato aldrig oplevet en så dårlig og inkompetent ledelse på noget tjenestested som den nuværende i Frømandskorpset. Det er slet ikke til at kende kulturen og moralen. Chefen er blottet for empati og bedriver totalitær ledelse uden nogen form for inddragelse. Der bliver tydeligvis taget beslutninger, som alene skal tilgodese hans fremtidige karriere og ikke Frømandskorpset og trivslen for dets medarbejdere. Det er dybt utilfredsstillende på patrulje-niveau,« skriver en femte medarbejder.

Da OLFI interviewede Jens Birkebæk Bach i Kongsøre i november 2019, spurgte vi netop ind til, hvordan han troede, at medarbejderne så på hans måde at bruge deres tid.

» … Der er nok nogle, der ikke altid er glade for de prioriteringer, jeg laver. Sådan vil det altid være, når man er chef.«

Kan du forstå, at de måske synes, at det er liiige ….
»Der er nok nogle, der har en pointe, hvis de synes, at jeg har brugt deres arbejdstid forkert.«

Ja. Det fører mig hen til dit lederskab. Nu har der været de der APV-målinger. Hvordan ser de ud for Frømandskorpset?
»Der er nogle steder, hvor det ser fint ud, og så er der nogle steder, hvor vi bliver nødt til at iværksætte nogle initiativer for at få scoren højere. Vi har lige modtaget rapporten i sidste uge. Der har vi allerede nu samlet en arbejdsgruppe, hvor vi er i gang med at finde ud af, hvor er det, at vi skal sætte ind. Hvor er det, at skoen trykker mest?«

Hvor meget tror du, at sådanne episoder spiller ind på sådan en arbejdsplads-bedømmelse? At folk, der er vokset op i en kultur, hvor man ikke gør noget væsen af sig selv, og man går stille med dørene, og man er nok i det, man har på sin arbejdsplads – og så pludselig skal rende rundt og servicere et musikerband, der kommer?
» … tjaa, der er sikkert nogle, der er utilfredse.«

Jens Birkebæk Bach har været chef i Frømandskorpset siden januar 2017.