Vicedirektør tilbød sin direktørs mand drømmejob og fik 85.000 kr. i vederlag

1
Kommandør Anders Friis (tv) er gift med direktør Laila Reenberg fra Forsvarsministeriets Personalestyrelse, hvor oberst Peter Wass (th) er vicedirektør. Han tilbød i august Anders Friis en eftertragtet stilling og fik i december 85.000 kr. i engangsvederlag af Forsvarsministeriets Personalestyrelse. Collage: OLFI

I august ringede oberst Peter Wass som vicedirektør i Forsvarsministeriets Personalestyrelse og tilbød sin direktørs ægtefælle en beordring i jobbet som chef for 2. Eskadre. Fire måneder senere fik Peter Wass som tak for sin indsats i 2018 et engangsvederlag på 85.000 kr. Men Forsvarsministeriet vil ikke svare på, hvem der gav vederlaget og med hvilken begrundelse.

Nye oplysninger dukker løbende op i sagen om personaledirektør Laila Reenbergs håndtering af sin egen inhabilitet i Forsvarsministeriets Personalestyrelse i forbindelse med beordringen af sin ægtefælle i en eftertragtet stilling uden opslag. Nu viser det sig, at Laila Reenbergs vicedirektør i form af oberst Peter Wass den 5. december modtog et engangsvederlag på 85.000 kr. Det viser et svar på en aktindsigt, som OLFI har søgt i Forsvarsministeriet.

Engangsvederlaget til vicedirektøren i Forsvarsministeriets Personalestyrelse og ikke mindst dets størrelse vækker opsigt al den stund, at han i august spillede en helt central rolle, da direktør Laila Reenbergs mand – kommandør Anders Friis – blev beordret i stillingen som chef for 2. Eskadre, uden at denne havde været slået op. Det skete, efter at oberst Peter Wass som Laila Reenbergs mest fortrolige medarbejder den 3. august havde ringet til Anders Friis og tilbudt ham at blive beordret i stillingen.

Tilbuddet til Anders Friis gav vicedirektør Wass flere dage før, at Forsvarsministeriets Departement besluttede sig for at besætte stillingen ved en beordring uden opslag. Og den beslutning blev først truffet, da Peter Wass fortalte departementet, at han allerede havde tilbudt Anders Friis at blive beordret i stillingen – fremgår det af Kammeradvokatens notat om sagen.

Artiklen fortsætter under billedet …

20190212 TEASER PeterWass
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om, hvordan Peter Wass som vicedirektør i Forsvarsministeriets Personalestyrelse tilbød sin direktørs ægtefælle et eftertragtet job som chef for 2. Eskadre.

Fire måneder efter Peter Wass’ aktive deltagelse i beordringen af direktørens ægtefælle i stillingen som chef for 2. Eskadre fik vicedirektør Wass altså et engangsvederlag på 85.000 kr. udbetalt af … ja, af hvem fik han egentlig det?

Læs også: Forsvarsordfører: “Lukkethed styrker mistanken om urent trav”

OLFI ville gerne vide, hvem der indstillede Peter Wass til et engangsvederlag, og hvem der godkendte tildelingen af engangsvederlaget på 85.000 kr. og med hvilken begrundelse. Men ingen af delene ønsker Forsvarsministeriet at oplyse om eller at svare på.

Tildelte Laila Reenberg sin vicedirektør engangsvederlag?

Ifølge normal praksis er det dog nærmeste chef, som tildeler engangsvederlag. Hvis dette også har været tilfældet i sagen med Peter Wass, kan det altså vise sig at være direktør Laila Reenberg, som har givet et engangsvederlag på 85.000 kr. til sin nærmeste medarbejder, der tilbød Laila Reenbergs ægtefælle at blive beordret i en af Søværnets mest eftertragtede stillinger.

Artiklen fortsætter under billedet …

20190212 TEASER lailaReenberg
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om kritikken af direktør Laila Reenberg i Forsvarsministeriets Personalestyrelse …

Gennem de seneste år har Forsvaret og Forsvarsministeriet forsøgt at prædike ytringsfrihed, åbenhed og transparens over for Forsvarets medarbejdere. Men åbenheden og transparensen har sine begrænsninger, når det kommer til Forsvarets og Forsvarsministeriets egne direktører og vicedirektører. OLFI ville således gerne have interviewet såvel oberst Peter Wass som personaledirektør Laila Reenberg om tildelingen af engangsvederlaget på 85.000 kr. til vicedirektør Wass.

Sådan et interview ønsker hverken Peter Wass eller Laila Reenberg imidlertid at stille op til.

“Jeg er bekendt med, at du har fået oplyst engangsvederlag for Peter Wass. Begrundelser er dog undtaget jf. Offentlighedsloven, og Peter Wass og Laila Reenberg stiller ikke op til interview om dette,” skriver presse- og kommunikationschefen i Forsvarsministeriets Personalestyrelse til OLFI.

Uenighed om Kammeradvokatens konklusion

I november gennemførte Kammeradvokaten en undersøgelse af Laila Reenbergs håndtering af sagen med hendes ægtefælles beordring i stillingen som chef for 2. Eskadre, efter at to juraprofessorer i OLFI fortalte, at Laila Reenberg efter deres opfattelse havde brudt forvaltningslovens regler om inhabilitet. Den artikel fik Forsvarsministeriet til at bede Kammeradvokaten om at undersøge sagen.

Artiklen fortsætter under billedet …

20190113 TEASER Reenberg
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om problemerne med Kammeradvokatens notat omhandlende personaledirektør Laila Reenberg. Foto: Ernstved

Det skete ved, at Forsvarsministeriet bad Kammeradvokaten udarbejde en rapport – et såkaldt notat – på baggrund af en række personlige redegørelser om sagen. På baggrund af disse redegørelser konkluderede Kammeradvokaten, at Laila Reenberg havde håndteret sagen tilfredsstillende. Kammeradvokatens konklusion overraskede imidlertid de samme juraprofessorer og en række eksterne iagttagere al den stund, at Kammeradvokatens notat indeholdt såvel modsigelser som overraskende konklusioner.

Vigtigst konkluderede Kammeradvokaten, at Peter Wass alene havde ydet »faglig rådgivning« og dermed ikke var inhabil. Og det var præcis denne konklusion, som overraskede de juridiske professorer.

»Jeg kan ikke forstå, at Kammeradvokaten kan komme frem til, at Peter Wass alene yder faglig rådgivning til departementet. Det er det jo ikke. Det kan jeg ikke se, når han ringer op og tilbyder chefens ægtefælle en ansættelse ved at afvige fra den normale procedure om, at man skal slå stillinger op,« sagde professor Sten Bønsing fra Aalborg Universitet.

Tilføjelse 14. februar 2019: Efter offentliggørelsen af denne artikel har Forsvarsministeriets Personalestyrelse publiceret en nyhed på forpers.dk, hvor styrelsen skriver, at “der selvsagt ingen sammenhæng er mellem den omtalte beordring og tildeling af det årlige vederlag”. OLFI takker for svaret. 

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer