spot_img

Striden mellem jakkesæt og uniformer har udviklet sig til »borgerkrig«

INTERVIEW. Håndteringen af fregatsagen udstiller den gensidige mistillid mellem politikere, officerer og embedsmænd, der gennemsyrer forsvarsområdet. Det mener politisk analytiker Lars Trier Mogensen, som samtidig peger på, at Elbit-sagen i sig selv kunne have kostet Flemming Lentfer jobbet. Til syvende og sidst skal der dog andet og mere til for at løse problemerne, mener han.

Håndteringen af sagen om ”Iver Huitfeldts” våbenkvaler i Det Røde Hav udstiller en langvarig gensidig mistillid blandt aktørerne på forsvarsområdet, som sammenholdt med en problematisk organisering har gjort forsvarsområdet til en regulær politisk krigsskueplads.

Det mener politisk analytiker Lars...

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Et kriseramt Boeing retter blikket mod Europa og udvider på hjemmebanen

Abonnement
REPORTAGE: Boeings civile forretning står i problemer til halsen, men koncernens forsvarsgren øjner store salg til et oprustningsvilligt Europa. Senere på måneden viser Boeing sine produkter frem på flyshowet i Farnborough, og som en del af optakten inviterede flygiganten OLFI og en række andre europæiske og amerikanske forsvarsmedier på...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

4 KOMMENTARER

guest
4 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Ole Sanvig
Læser
Ole Sanvig
13. april 2024 16:22

Elbit-sagen har vel aldrig været Lentfers ansvar. Det er ForsvarsMINISTERIETS Materiel- og Indkøbsstyrelse, ikke Forsvarets. Der sidder en styrelseschef der, der skal have den abe på skulderen.

Steffen Wied
Læser
Steffen Wied
12. april 2024 22:37

Har Forsvarschefen ansvaret for materielanskaffelser? Er fordyrelse og forsinkelse af ELBIT hans ansvar, eller ligger ansvaret i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse?

Jens Find
Læser
Jens Find
17. april 2024 22:03

Måske er det på høje tid – eller over tiden – at forsvarschefen søger om en ny, passende titel, der afspejler ansvarsområdet: Forsvarets Operative Chef.

Kommentariatet har flydt over med beskrivelser af “skandalesager i forsvaret” – uanset hvilken af forsvarsministeriets mange styrelser, der i den konkrete sag har “aben”, hænger den på “forsvaret. Og hvem er chef for “forsvaret” hvis ikke “forsvarschefen”? Svaret på det spørgsmål kan del et barn forstå, så at en politisk kommentator og meningsdanner som Lars Trier Mogensen også falder i fælden, er et resultat af dårlig kommunikation fra forsvarschefens side.

En mulig årsag til den stædige fastholdelse af titlen som forsvarschef – trods de hyppige ydmygelser i form af benævnelser som “styrelseschef” – kan måske findes i håbet om at vende tilbage til forne tiders glans. Kun tiden kan vise om det vil vise sig ventetiden værd.

Søren Schnieber
Læser
Søren Schnieber
12. april 2024 15:43

Fin artikkel og LTM brilliere jo ved at drage nogle sammenligninger der er om man så må sige er kørt i havnen på bedste Hans Hedtoft maner!
Problemet ligger i organisationen (organisationsdiagram i ministeriet)som både Dalby samt Ulrik Bie og andre har fået øje på.
Hvis man skaber en organisation hvor alle “problemer” organisatorisk skal omkring ministeriet, så lander selv mindre affair drefus, hans hedtofter, Marmorkirker, Mink m.m ret hurtigt for fødderne af Djøferne og da ingen af dem har lyttet sønderligt efter når store GN underviser, så er de simpelthen ikke mobile og standhaftige nok til de batterilag. Eller sagt på en anden måde hvis ikke 2 B får organisation og gemytter på plads så er det “blot” et ? Om tid før hendes “ministre” lander i the hot Seat hos en rigsretspræsident – hvis ikke denne sag så kommer der nok en ny senere!
Hvis jeg var 2 B så fandt jeg en “god sommerdag” hvor rapsmarkerne er flotte og lystsejlerne er ude i hobetal, så fik jeg lavet en “lille” opgave march fra als siden ud øst og op mod Dybbøl med et efterfølgende besøg på museet (fokus på GN gentagne anmodninger om at måtte trække sig fra Dybbøl).
Herefter frokost i det grønne Ca stik øst for Møllen ud mod Flensborg . Hvis man maler Mona Lisa med en kalkkost så er 3/4 af de gravsten man har besøgt(set undervejs) døde pga. politisk “DJØFISERING” eller rettere politisk “overstyring” Den udsigt fåes ikke mere dansk med gule rapsmarker, bakker, flag, mølle og lystsejlere, så ved man hvorfor man kæmper, når man tænker på gravene og hvorfor de er der, så ved man hvad faren ved politisk overstyring af Hæren (nu forsvaret) er! Med alle de forsvarspolitiske, sikkerhedspolitiske, udenrigspolitiske ( rigsretsskandaler m.m konsekvenser det vil have
En ung PM fra Haderslev vil måske her bemærke at “kultur” er “inddraget. Kultur er for mig et grundigt overset krisestyrings våben se OXO fællessang under Corona m.m
Hvem siger iøvrigt af 2B’s næste minister er i spidsen for et flertal i næste omgang.

Nu har man jo lov at anvende det der normalt sidder placeretmellem ørene inde under kevlarhjelmen og få sig flyttet inden næste Batterilag lander midt mellem djøfferne.

En ting ved jeg om Oberster – slås det kan de – også selv om det kun er i form af at “lande” en rigsretlig dej på ministerens skrivebord. Den skal jo blot være juridisk “kommet frem” for at håndjernene klikker. At en djøf’er ikke evner at se problemet i ministeriet og derfor ikke evner at problemet “kommer til kundskab” er ikke underliggende styrelse/myndigheds Problem.

God weekend