spot_img

Forsvarschefen har diskvalifceret sig selv

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

KOMMENTAR: Regeringens forligsudspil udstiller, at forsvarschef Flemming Lentfer er kørt ud på et sidespor, og at forsvarsministeren ikke har tillid til hans militærfaglige rådgivning. Forsvarschefens oplæg til forligsforhandlingerne afspejlede hans egen personlige agenda, som slet ikke flugtede med hverken Natos styrkemål eller regeringens ønsker.

Man kan tale om ikke at ramme plet. Og så kan man tale om slet ikke at ramme skiven. De seneste måneder på det forsvarspolitiske område har åbenbaret, hvordan forsvarschef Flemming Lentfer har forsøgt at få politikernes opbakning til sin egen personlige og noget bemærkelsesværdige agenda, som imidlertid har ramt en politisk...

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Et kriseramt Boeing retter blikket mod Europa og udvider på hjemmebanen

Abonnement
REPORTAGE: Boeings civile forretning står i problemer til halsen, men koncernens forsvarsgren øjner store salg til et oprustningsvilligt Europa. Senere på måneden viser Boeing sine produkter frem på flyshowet i Farnborough, og som en del af optakten inviterede flygiganten OLFI og en række andre europæiske og amerikanske forsvarsmedier på...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

4 KOMMENTARER

guest
4 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Jens Nielsen
Læser
Jens Nielsen
15. marts 2024 10:48

FC er Dead man walking rent jobmæssig, bliver godt at slippe for “Flemming 7 år” lyseblå regime i forsvaret, så kan vi måske endelig komme igang med oprustningen af dansk forsvar.
fremover er direkte tildeling måden vi skal købe ind på, vi ved jo godt hvilke firmaer som kan levere hvilke systemer – så nu økonomien er på plads, så sæt igang.
Det springende punkt er naturligvis hvornår det nye materiel kan leveres?
Nogle gange lyder det i debatten at vi skal gen udruste 16 Brigader, det skal vi ikke kan jeg oplyse.
Vi har kun to brigader, så mere uoverskueligt er det ikke.
Men så længe man ikke komme igang, så sker der jo ikke noget.
FM sagde på pressemødet at vi først ville have et fungerende luftforsvar om ca. 5-7 år?
Det er bare ikke godt nok?
Få lavet en aftale med amerikaneren om at låne/ lease/ leje eller købe et af deres patriot systemer og kom så igang med at træne på det system herhjemme under amerikanernes ledelse – så er vi klar til at betjene systemet den dag det ruller af produktionsbåndet og kan dermed få luftforsvar over Danmark længe før.
Vi skal bruge det luftforsvar og vi skal bruge det NU.
husk lige på at ukrainerne gennemførte uddannelsen på patriot og implementeret systemet i Ukraines luftforsvar på 6 måneder og det midt i en krig?
Det var vildt imponerende godt gjort af ukrainerne og vores soldater er mindst lige så dygtige som deres, så bare kom igang.
Jens

Henrik Bruun Andersen
Læser
Henrik Bruun Andersen
18. marts 2024 0:59

Der må have været utrolig dårlig kontakt mellem politikerne og forsvarsledelsen. Det er da helt sindsygt, at parterne ikke har kunne sætte sig ned sammen, og forventningsafstemme de overordnede rammer for, hvad et oplæg til investeringer i forsvaret skulle indeholde, når politikerne skulle modtage det fra forsvarsledelsen.
Politikerne stiller midler til rådighed for forsvaret. Forsvarsledelsen skal komme med anbefalinger til hvad der skal investeres i, for at få det bedste forsvar, vi kan få for de midler og med den tidsramme politikerne har givet.
For mig har det været klart ret tidligt, at der skulle en hård prioritering til, fordi den første aftale politikerne lavede i sommers, der var der ikke afsat penge nok, og tilmed med meget sen udmøntning af milliardbeløb til sidst i forligsperioden. Der var ingen chance for, at alle 3 værn kunne få alle deres største ønsker opfyldt i dette forlig.
I forhold til hele kongerigets geografi, forsvarets tilstand og de styrkepunkter som dansk forsvar har i en Nato sammenhæng, så giver det mening at flyvevåbnet og søværnet var prioriteret før en tung brigade.
Alle kunne jo lægge to og to sammen og hurtigt se, at de afsatte midler ikke var tilstrækkelige til betale for en tung brigade på højt beredskab og nye arktiske fregatter. Men det hele skal fremgå af oplægget til politikerne, så de selv kan træffe beslutningen om at opgive flere af oplægges forslag, fordi der ikke er penge nok. Så kunne politikerne selv bestemme, at give den tunge brigade 1. prioritet da den er et Nato styrkemål, mens politikerne kunne udskyde og opgive mange af de nordatlantiske ønskemål, og bruge de fleste midler på Østersøen og forsvaret af Baltikum.
Presset af omstændigheder har politikerne her i anden omgang været “tvunget” til afsætte de nødvendige midler, så alle 3 værn nu skal have opfyldt deres højeste prioriteter inklusiv den tunge brigade og arktiske fregatter.
Hvordan forsvarsledelsen og politikerne kan gå så meget fejl af hinanden, når man endda har haft 155 millarder til rådighed i første omgang, og nu op til godt 190 millarder, det er et “mirakel” at det kan ende ud i super dårlige presse og en uforståelig dårlig kommunikation mellem forsvarsledelsen og politikerne. Og det er muligt Flemming Lentfer er årsagen, når jeg læser artiklerne her på Olfi.
Til sidst vil jeg som flere andre, nu hvor politikerne gerne vil betale hurtig opstilling af den tunge brigade, glæde mig til at der snart ruller flere K9 Thunder ind af porten til Artilleriregimentet. Sidste år påstod Hanwha Land Systems jo, at de kunne lave en ret hurtig levering af flere K9 inden for et år eller to.

Ole Thomasen
Læser
Ole Thomasen
20. marts 2024 13:57

Når Forsvarschefen bliver så kraftigt desavoueret er der vel kun en logisk konsekvens – enten at han bliver best om at gå frivilligt eller ganske enkelt fyret på gråt papir.
Det er svært at forestille sig et godt og tillidsfuldt samarbejde med ham.

Poul Bjerrum
Læser
Poul Bjerrum
15. marts 2024 16:57

Lentfer fyldte 60 år den 1. marts. Er der ikke noget med, at man skal forlade forsvaret senest som 60-årig?