spot_img

To år med krig i Ukraine har forandret verden og fået Europa til at rykke sammen

ANALYSE: Det globale og geopolitiske landskab er på grund af krigen i Ukraine grundlæggende et helt andet, end det var for to år siden. EU og Nato står på samme tid både styrket og truet, og nye alliancer er opstået. Men verden er blevet mere usikker, og intet tyder på en ændring til det bedre i 2024.

Ruslands invasion af Ukraine 24. februar 2022 har ændret den globale landsbys matrikler, testet naboskaber, opsat nye hegn, ændret på hvilke veje, der er farbare og hvilke broer, der er brudt sammen. Ukraine er både disse forandringers epicenter og det land, der har lidt størst skade. Samfundsøkonomien er decimeret, alene i krigens første år, 2022, faldt BNP med 30 pct., og...

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Bidens alderdom og talefejl overskyggede Nato-topmødet i Washington

Abonnement
ANALYSE: Nato-topmødet i Washington afslørede, at Nato nok står mere samlet og stærkere end i mange år. Men fremtiden afhænger helt af det amerikanske præsidentvalg i november, og derfor var alle øjne rettet mod den amerikanske præsident. Løfterne til Ukraine fra topmødet er massive. Men den økonomiske støtte er...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

2 KOMMENTARER

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
René V. Nielsen
Læser
René V. Nielsen
27. februar 2024 12:56

Mange journalister har galt fat i den hvordan det går økonomisk i Rusland. Det korte svar er, at vi ikke ved det, selvom de får det til at lyde positivt (for Rusland) at landet har ”krigsøkonomi”.

Der er ingen grund til at antage at fysikkens eller skulle jeg sige økonomiens love af den grund skulle være sat ud af kraft. Det har professor Jeffrey Sonnenfeld fra Yale Universitetet forsket en del i – hvor hans metode kort fortalt består i, at der altid er to sider i en handel.

Og professor Sonnenfelds konklusion er klar – det går ad HT i Rusland. Det eneste der er usikkerhed om, er opsparingens størrelse?

Rusland har sparet op i mange år til at råd til at føre krig og vi ved ikke hvor meget der er tilbage i ”krigskassen” – og det er den usikkerhed som råder.

Men krigsøkonomi er som at se ”Alene i vildmarken” – bare uden læger til at gribe ind.

Når deltagere ikke får nok at spise, så taber de sig fordi de forbrænder deres fedtdepoter, men de taber også muskelmasse og på et tidspunkt ”knækker kurven”.

På den korte bane får Rusland – her og nu – flere granater, tanks og lignende, men hvis ikke Rusland får et gennembrud på fronten, så er der et tidspunkt hvor der ikke er mere ”fedt tilbage” og så vil krigsproduktionen bryde sammen.

De fleste har sikkert prøvet ”sidestik” – det er det samme som sker, bare i økonomien. Enten sætter du farten ned eller også besvimer du – der er ikke noget midt imellem og sådan er det også i nationaløkonomien.

Vi ved bare ikke hvornår eller om dette punkt indtræder. For der er jo en del som tyder på at Putins version for Rusland – er at Rusland bliver en større version af Nordkorea – forarmet og udsultet men med et stærkt militær.

Finn Bjerrehave
Læser
Finn Bjerrehave
29. februar 2024 13:45

Helt korrekt vesten står stærkt og samlet bag Putin som optræder som verdens hersker, og fortæller i må ikke genere russiske soldater på Ukraines jord, så vil jeg Putin overveje A-våben, og Tyskland vil ikke sende Taurus raketter til Ukraine, nemlig disse raketter kan nå Ruslands jord, og vi må stadig ikke genere Putin, er det helt i skoven med denne opfattelse ???