Danmark håber at kunne sende udfasede kampvogne af typen Leopard 1 til Ukraine

9
En dansk Leopard 1 kampvogn indsat med den daværende Danske Internationale Brigade (DIB) under Nato-øvelsen Cold Grouse i 1995. Øvelsen blev afholdt på Sjælland, Møn, Lolland og Falster med deltagelse af ca. 11.200 soldater fra Belgien, Danmark, Holland, Storbritannien og Tyskland. Arkivfoto: Forsvaret

ANALYSE: Danmark har netop leveret 19 artilleripjecer til Ukraine, men mandag takkede Ukraines præsident Zelenskij tre danske ministre i ukrainske Mykolayiv for at være en del af ”kampvognskoalitionen”. Baggrunden ligger formentlig i, at regeringen ifølge OLFIs oplysninger arbejder på at sende udfasede kampvogne af typen Leopard 1 til Ukraine.

Det gav umiddelbart ikke nogen mening. Da statsminister Mette Frederiksen (S), forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) mandag besøgte den udbombede by Mykolayiv i Ukraine, mødte regeringens tre topministre den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj, som havde en helt særlig tak til Danmark.

»Jeg takkede naturligvis Danmark for dets militære støtte, for markant at styrke vores artilleri og for dets villighed til at slutte sig til kampvognskoalitionen,« sagde han i en tale, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) ifølge Jyllands-Posten også var til stede.

Selv om Danmark for halvanden uge siden donerede det samlede danske artilleri i form af 19 artilleripjecer af typen Caesar til Ukraine og samtidig afviste at sende kampvogne til Ukraine, lader det til, at den sag næsten er glemt. Nu drejer alt sig om kampvogne. Og ukrainerne vil meget gerne have fingre i kampvogne fra Danmark, hvilket Zelenskyj på ingen måde lægger skjul på.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

De ultimative krav var væk, da Ellemann rejste til Baltikum med forsvarsudvalget

»Vi har talt om kampvogne i dag, og jeg vil ikke gå i detaljer med det. Men jeg tror virkelig, at vi i den nærmeste fremtid på den ene eller anden måde kan få noget materiel,« sagde Zelenskyj.

Mette Frederiksen kunne have afvist enhver snak om kampvogne, men det gjorde hun ikke. I stedet understregede hun ifølge Jyllands-Posten, som var med på rejsen til Ukraine, at »Danmark vil støtte Ukraine med det påkrævede«.

»Det kunne også være kampvogne,« bekræftede hun og sagde videre:

»Som jeg sagde det før, så har vi også diskuteret kampvogne i dag. Vi har ikke mulighed for at gå fuldstændig i præcise detaljer om, hvad det er, vi har diskuteret. Men vi har nu igennem snart et år været et af de lande, der har leveret mest til Ukraine. Det er den måde, vi har tænkt os at fortsætte med at arbejde på. Og der kommer vi til at diskutere flere forskellige ting – herunder også kampvogne,« lød det fra statsministeren.

Aldrende Leopard 1 kan være løsningen

Det kunne lade sig gøre at donere det samlede danske artilleri, fordi det samtidig var muligt at købe det israelske artillerisystem Atmos til levering allerede i 2023. Oven i købet af kanoner køber Danmark tillige otte MLRS-raketsystemer af typen Puls fra Elbit Systems, som også producerer Atmos.

Mere udfordret er Danmark, når det kommer til kampvogne. Hæren råder i dag over 44 kampvogne af typen Leopard 2, og de er netop blevet opgraderet til den nyeste og mest avancerede version A7. De 14 er udsendt med en kampvognseskadron til Estland, og derudover er 14 tilbage i Holstebro, hvor de bliver brugt til uddannelse ved Jyske Dragonregiment. De resterende 16 er efter sigende snart færdige med opgraderingen til A7 hos producenten Krauss-Maffei Wegmann (KMW) i München, og de ville eventuelt kunne sendes til Ukraine.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Artilleriindkøbet begyndte med Atmos fra israelske Elbit, og det ender det også med

Men ifølge OLFIs oplysninger er det en helt anden model, som den danske regering arbejder på. Kampvognene af typen Leopard 2 blev købt i 1990’erne og indfaset i den danske hær fra 1998. Her afløste de Leopard 1, som Hæren siden 1976 sammenlagt havde købt i et antal af 180. Det var bl.a. kampvogne af typen Leopard 1, som var indsat i den meget omtalte Operation Bøllebank i Bosnien i 1994, hvor danske FN-soldater med hvidmalede kampvogne nedkæmpede nogle meget aggressive serbiske styrker.

Hvad der siden skete med de mange Leopard 1, er der ikke mange, som ved noget om. En del står i dag på pansermuseer rundt om i landet, ligesom nogle befinder sig i Oksbøl, hvor de er i så god stand, at de deltager i skydninger i forbindelse med det årlige arrangement ”Åben Hede”. Men det er kun nogle af dem.

Afklaring kan være tæt på

Kilder oplyser til OLFI, at andre små 100 tidligere danske kampvogne af typen Leopard 1 står på et depot i Flensborg. De aldrende Leopard 1 skal gennemgå en opgradering og modernisering, før de kan sendes til Ukraine. Men det er øjensynligt et projekt, som regeringen er ved at afsøge muligheden for sammen med den hollandske regering, som ligeledes råder over en del aldrende Leopard 1.

Ifølge OLFIs kilde er der nedsat en task force i Forsvarsministeriet, og politikerne i Udenrigspolitisk Nævn er øjensynligt ved at blive taget med råd. Hvis projektet lykkes, anslås Danmarks investering at løbe op i omkring 1 mia. kr., eftersom hver Leopard 1 har en brugtværdi på omkring 1 mio. euro svarende til ca. 7,5 mio. kr. plus renoveringsomkostninger omkring et par millioner kr. per kampvogn.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Den danske kampvogn Leopard 2A7 er som en Bugatti i forhold til konkurrenterne

En anden mulighed er at sende de avancerede Leopard 2A7 til Ukraine, men det vil regeringen meget nødigt, hvilket forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen har gentaget flere gange. Årsagen er, at de opgraderede kampvogne er en vigtig del af den danske 1. Brigade, og at Danmark har så få, at det vil gå ud over uddannelsen af soldater, hvis en tredjedel af dem bliver sendt til Ukraine.

Samtidig vil en levering af små 100 kampvogne af typen Leopard 1 fra Danmark være en massiv donation, som vil bringe Danmark helt i top blandt donorlandene og samtidig være en uvurderlig hjælp for Ukraine – det aldrende materiel til trods. Og ikke mindst vil den være endnu en dansk måde at købe aflad hos Nato for vores helt utilstrækkelige og utidssvarende forsvar.

Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget …

Jakob Ellemann-Jensen understreger, at han gerne vil fortsætte med at donere våben til Ukraine. Det er dog efterhånden næsten ikke muligt, med mindre Danmark køber våben og ammunition andre steder og donerer til Ukraine eller hiver de gamle Leoparder ud af depoterne. Største udfordring ved de aldrende Leopard 1 er dog netop ammunition. Det kan blive en udfordring at skaffe tilstrækkeligt med ammunition til den kanon på 105 mm, som sidder på den gamle Leopard 1.

Hvad regeringen gør, og hvad der er muligt rent praktisk, må tiden vise. Udmeldingerne fra Zelenskyj og Mette Frederiksen i Ukraine mandag signalerer, at en afklaring om levering af danske kampvogne til Ukraine kan være tættere på, end nogen havde forestillet sig for en uge siden.

20230117 Ernstved editor1
Peter Ernstved Rasmussen etablerede OLFI i februar 2016 og er uddannet journalist fra Syddansk Universitet i Odense i 2002. Han har en fortid som reserveofficer i Den Kgl. Livgarde med udsendelser til Bosnien i 1993 og Irak i 2004-2005. Foto: Thomas Rønn
guest
9 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer