Artilleriindkøbet begyndte med Atmos fra israelske Elbit, og det ender det også med

7

BAGGRUND: Materiel- og Indkøbsstyrelsen er ifølge OLFIs oplysninger på vej til Israel for at hasteindkøbe artilleri–systemet Atmos fra producenten Elbit. Det kan ske uden udbud, fordi der er tale om et såkaldt »erstatningskøb«, og Elbit kan øjensynligt levere forholdsvis hurtigt. Dermed ender anskaffelsen af nyt artilleri, hvor det begyndte for 10 år siden.

Hvornår får Hæren artilleri igen? Det spørgsmål står endnu ubesvaret, efter at regeringen med bred opbakning fra Folketingets partier torsdag besluttede at donere Danmarks samlede artilleri til Ukraine. Skaden er imidlertid ikke større end, at vi i adskillige år ikke har haft artilleri, og de indkøbte 19 Caesar-artilleripjecer fra franske Nexter har været noget af en prøvelse, som endnu ikke er fuldt leveret eller taget i operativ brug.

Samtidig har Danmark mulighed for at hasteindkøbe et alternativ, som øjensynligt kan være på vej mod Danmark overraskende hurtigt. Det kan oven i købet vise sig markant bedre end Caesar, og dermed er der i Hæren et spinkelt håb om udsigten til en lykkelig afslutning på det næsten 10 år lange mareridt om anskaffelsen af et nyt artillerisystem.

I den kommende uge kan det hele falde på plads, og går alt vel, kan regeringen om ganske kort tid præsentere en aftale om indkøb af artillerisystemet Atmos fra den israelske producent Elbit Systems.

Efter en udbudsproces på to år vandt præcis det samme artillerisystem i 2015 udbuddet, da Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse første gang forsøgte at anskaffe en erstatning til de aldrende og selvkørende M-109 haubits. I en bizar politisk debat endte købet imidlertid med at blive aflyst med den begrundelse, at Forsvaret alligevel ikke havde pengene, som i stedet skulle bruges på at hente en havareret helikopter EH-101 hjem fra Afghanistan til reparation.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Derfor bør Danmark sende Hærens Caesar-artilleripjecer til Ukraine

Efterfølgende klagede Elbit Systems over aflysningen, og i en sag ved Klagenævnet for Udbud tabte israelerne, hvilket fik dem til at anlægge et civilt søgsmål mod Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse. Sagen har på grund af voldsom forsinkelse og ventetid ved domstolene verseret lige siden. Nu kan den imidlertid været annulleret, og det vender jeg tilbage til.

Martin Lidegaard ville nødigt handle med Elbit

Aflysningen af det første udbud i 2015 – efter at have kåret en vinder – skete midt i en debat om bosættelser i Israel, og da materiel- og indkøbsstyrelsen bare et halvt år efter aflysningen lancerede et nyt udbud om artilleri til Hæren, var der fortsat delte meninger om indkøb af militære våbensystemer og materiel fra Israel. Det skyldtes, at Elbit Systems havde leveret udstyr til sikkerhedsmuren i Israel og til israelske bosættelser på Vestbredden, som ifølge internationale regler var ulovlige.

Under selve udbudsprocessen havde den radikale Martin Lidegaard været udenrigsminister, og han udtalte sig løbende meget kritisk om Israel – også efter aflysningen af indkøbet i april 2015.

»Jeg har ingen problemer med israelske firmaer. Men jeg har problemer med firmaer, der overtræder international lov. Dét firma har et blandet omdømme. Forsvarsministeriet må stå på mål for, om det overholder internationale konventioner og ret. Hvis ikke kan det selvfølgelig ikke levere til dansk forsvar,« sagde Martin Lidegaard således til Berlingske i oktober 2015 få uger inden, at Peter Christensen (V) som ny forsvarsminister iværksatte en ny udbudsproces.

I Danmark drømte mange om at få den sydkoreanske Hanwha selvkørende haubits K9, som mest af alt ligner det udfasede M-109. Den sydkoreanske K9 kører på bælter, og personellet arbejder hele tiden beskyttet af panser uden at behøve at sidde af. Men K9 var i grove træskolængder ca. dobbelt så dyrt som både Caesar og Atmos, der begge er bygget på chassiset af en lastbil, og allerede inden slutspurten besluttede Hanwha at trække sig fra konkurrencen.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

1. Brigade har råbt op om frustrationer med materiel og ekstraopgaver i årevis

I udbudsprocessen vægtede prisen 60 pct., og i 2017 vandt Nexter med artillerisystemet Caesar til en pris, som efter sigende var bare minimalt billigere end Atmos. Problemet var bare, at Danmark ville have artillerisystemet leveret på et chasis med fire aksler (8×8) i stedet for de normale tre aksler (6×6), som alle Caesar-systemer hidtil var bygget på. Og så begyndte problemerne at melde sig.

Ifølge kontrakten skulle Nexter levere alle pjecer i 2019, men sådan gik det langt fra. Som så ofte før med danske militære materielindkøb gik producenten i gang med at ombygge sin ”hyldevare” til en dansk modificeret udgave – i dette tilfælde en lastbil med fire aksler. Af hensyn til manøvrefærdigheder endte kanonen med at være hævet så højt over jorden, at Nexter besluttede sig for at udvikle en mekanisk ladearm. Og ja, det forsinkede naturligvis projektet.

Kan iværksætte erstatningskøb uden udbud

Med fire års forsinkelse lader systemet efterhånden til at virke efter hensigten, og Danske Artilleriregiment i Oksbøl har løbende haft et antal artilleripjecer til skydetræning og uddannelse. Nexter havde senest lovet endelig at levere de 19 danske artilleripjecer i løbet af 2023. Men de bliver nu sendt til Ukraine, så hvad er løsningen på Hærens akutte artilleri-problem?

Svaret skal findes i en kombination af jura og held. I Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse har man mulighed for at gennemføre det, der hedder et »erstatningskøb«, når kravsspecifikationerne er de samme som under udbuddet. Det giver uden yderligere juridiske sværdslag FMI mulighed for at række ud til israelske Elbit Systems, og det er øjensynligt, hvad der allerede er sket for måneder siden. Spørgsmålet er så, om kravspecifikationen fra 2012 her 10 år senere stadig er den rette og lever op til Natos nyeste styrkemål for artilleri?

Det viser sig ifølge OLFIs oplysninger, at Elbit Systems har et antal Atmos-artilleripjecer stående fra en handel, som ikke blev til noget alligevel. Disse artilleripjecer kan Danmark få lov at købe, og handlen kan øjensynligt gennemføres forholdsvis hurtigt. Derfor rejser chefen for FMI, generalløjtnant Kim Jesper Jørgensen, ifølge OLFIs oplysninger til Israel i den kommende uge for at lukke handlen.

Kilder i Hæren udtrykker en ikke ubetydelig begejstring for at være sluppet af med det franske Caesar, som har været en udbredt hovedpine fra dag ét med ganske mange problemer og en reaktionstid og et engagement fra franskmændene, som har været til stor frustration. Selv om mange stadig hellere ville have de sydkoreanske K9, udtrykker flere begejstring over bare at få et allerede ibrugtaget system, som ikke har været udsat for de forhadte FMI-modificeringer, men kan tages mere eller mindre direkte i brug.

Samtidig råder Danske Artilleriregiment i forvejen over 15 nyindkøbte meget roste og effektive 120 mm tunge morterer af typen Cardom 10, som er placeret på de pansrede hjulkøretøjer Piranha 5 og produceret af Elbit Systems datterselskab Eslait. Og hvad betyder den nye ordre så for Elbits verserende søgsmål mod Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse omhandlende den aflyste ordre fra 2015?

Ifølge OLFIs oplysninger har israelerne annulleret den, og der er således ikke længere nogen juridisk barriere for at udbygge det nyetablerede gode samarbejde med israelerne. Det skulle da lige være, hvis Martin Lidegaard og hans meningsfælder igen vil puste til debatten om israelske bosættelser på Vestbredden.

RETTELSE: Det fremgik oprindeligt af artiklen, at det var Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, som bad Nexter om at udvikle en ladearm. Det er ikke korrekt. Det var Nexter selv, der fandt på løsningen med en ladearm. Det fremgik ligeledes, at Christian Ishøj fra FMI ville være med på rejsen til Israel. Det var ikke tilfældet. OLFI beklager begge fejl. 

guest
7 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer