spot_img

Artilleriindkøbet begyndte med Atmos fra israelske Elbit, og det ender det også med

BAGGRUND: Materiel- og Indkøbsstyrelsen er ifølge OLFIs oplysninger på vej til Israel for at hasteindkøbe artilleri–systemet Atmos fra producenten Elbit. Det kan ske uden udbud, fordi der er tale om et såkaldt »erstatningskøb«, og Elbit kan øjensynligt levere forholdsvis hurtigt. Dermed ender anskaffelsen af nyt artilleri, hvor det begyndte for 10 år siden.

Hvornår får Hæren artilleri igen? Det spørgsmål står endnu ubesvaret, efter at regeringen med bred opbakning fra Folketingets partier torsdag besluttede at donere Danmarks samlede artilleri til Ukraine. Skaden er imidlertid ikke større end, at vi i adskillige år ikke har haft artilleri, og de indkøbte 19 Caesar-artilleripjecer fra franske Nexter har været noget af en prøvelse, som endnu ikke er fuldt leveret eller taget i operativ brug.

Samtidig har Danmark mulighed for at hasteindkøbe et alternativ, som øjensynligt kan være på vej mod Danmark overraskende hurtigt. Det kan oven i købet vise sig markant bedre end Caesar, og dermed er der i Hæren et spinkelt håb om udsigten til en lykkelig afslutning på det næsten 10 år lange mareridt om anskaffelsen af et nyt artillerisystem.

I den kommende uge kan det hele falde på plads, og går alt vel, kan regeringen om ganske kort tid præsentere en aftale om indkøb af artillerisystemet Atmos fra den israelske producent Elbit Systems.

Efter en udbudsproces på to år vandt præcis det samme artillerisystem i 2015 udbuddet, da Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse første gang forsøgte at anskaffe en erstatning til de aldrende og selvkørende M-109 haubits. I en bizar politisk debat endte købet imidlertid med at blive aflyst med den begrundelse, at Forsvaret alligevel ikke havde pengene, som i stedet skulle bruges på at hente en havareret helikopter EH-101 hjem fra Afghanistan til reparation.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Derfor bør Danmark sende Hærens Caesar-artilleripjecer til Ukraine

Efterfølgende klagede Elbit Systems over aflysningen, og i en sag ved Klagenævnet for Udbud tabte israelerne, hvilket fik dem til at anlægge et civilt søgsmål mod Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse. Sagen har på grund af voldsom forsinkelse og ventetid ved domstolene verseret lige siden. Nu kan den imidlertid været annulleret, og det vender jeg tilbage til.

Martin Lidegaard ville nødigt handle med Elbit

Aflysningen af det første udbud i 2015 – efter at have kåret en vinder – skete midt i en debat om bosættelser i Israel, og da materiel- og indkøbsstyrelsen bare et halvt år efter aflysningen lancerede et nyt udbud om artilleri til Hæren, var der fortsat delte meninger om indkøb af militære våbensystemer og materiel fra Israel. Det skyldtes, at Elbit Systems havde leveret udstyr til sikkerhedsmuren i Israel og til israelske bosættelser på Vestbredden, som ifølge internationale regler var ulovlige.

Under selve udbudsprocessen havde den radikale Martin Lidegaard været udenrigsminister, og han udtalte sig løbende meget kritisk om Israel – også efter aflysningen af indkøbet i april 2015.

»Jeg har ingen problemer med israelske firmaer. Men jeg har problemer med firmaer, der overtræder international lov. Dét firma har et blandet omdømme. Forsvarsministeriet må stå på mål for, om det overholder internationale konventioner og ret. Hvis ikke kan det selvfølgelig ikke levere til dansk forsvar,« sagde Martin Lidegaard således til Berlingske i oktober 2015 få uger inden, at Peter Christensen (V) som ny forsvarsminister iværksatte en ny udbudsproces.

I Danmark drømte mange om at få den sydkoreanske Hanwha selvkørende haubits K9, som mest af alt ligner det udfasede M-109. Den sydkoreanske K9 kører på bælter, og personellet arbejder hele tiden beskyttet af panser uden at behøve at sidde af. Men K9 var i grove træskolængder ca. dobbelt så dyrt som både Caesar og Atmos, der begge er bygget på chassiset af en lastbil, og allerede inden slutspurten besluttede Hanwha at trække sig fra konkurrencen.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

1. Brigade har råbt op om frustrationer med materiel og ekstraopgaver i årevis

I udbudsprocessen vægtede prisen 60 pct., og i 2017 vandt Nexter med artillerisystemet Caesar til en pris, som efter sigende var bare minimalt billigere end Atmos. Problemet var bare, at Danmark ville have artillerisystemet leveret på et chasis med fire aksler (8×8) i stedet for de normale tre aksler (6×6), som alle Caesar-systemer hidtil var bygget på. Og så begyndte problemerne at melde sig.

Ifølge kontrakten skulle Nexter levere alle pjecer i 2019, men sådan gik det langt fra. Som så ofte før med danske militære materielindkøb gik producenten i gang med at ombygge sin ”hyldevare” til en dansk modificeret udgave – i dette tilfælde en lastbil med fire aksler. Af hensyn til manøvrefærdigheder endte kanonen med at være hævet så højt over jorden, at Nexter besluttede sig for at udvikle en mekanisk ladearm. Og ja, det forsinkede naturligvis projektet.

Kan iværksætte erstatningskøb uden udbud

Med fire års forsinkelse lader systemet efterhånden til at virke efter hensigten, og Danske Artilleriregiment i Oksbøl har løbende haft et antal artilleripjecer til skydetræning og uddannelse. Nexter havde senest lovet endelig at levere de 19 danske artilleripjecer i løbet af 2023. Men de bliver nu sendt til Ukraine, så hvad er løsningen på Hærens akutte artilleri-problem?

Svaret skal findes i en kombination af jura og held. I Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse har man mulighed for at gennemføre det, der hedder et »erstatningskøb«, når kravsspecifikationerne er de samme som under udbuddet. Det giver uden yderligere juridiske sværdslag FMI mulighed for at række ud til israelske Elbit Systems, og det er øjensynligt, hvad der allerede er sket for måneder siden. Spørgsmålet er så, om kravspecifikationen fra 2012 her 10 år senere stadig er den rette og lever op til Natos nyeste styrkemål for artilleri?

Det viser sig ifølge OLFIs oplysninger, at Elbit Systems har et antal Atmos-artilleripjecer stående fra en handel, som ikke blev til noget alligevel. Disse artilleripjecer kan Danmark få lov at købe, og handlen kan øjensynligt gennemføres forholdsvis hurtigt. Derfor rejser chefen for FMI, generalløjtnant Kim Jesper Jørgensen, ifølge OLFIs oplysninger til Israel i den kommende uge for at lukke handlen.

Kilder i Hæren udtrykker en ikke ubetydelig begejstring for at være sluppet af med det franske Caesar, som har været en udbredt hovedpine fra dag ét med ganske mange problemer og en reaktionstid og et engagement fra franskmændene, som har været til stor frustration. Selv om mange stadig hellere ville have de sydkoreanske K9, udtrykker flere begejstring over bare at få et allerede ibrugtaget system, som ikke har været udsat for de forhadte FMI-modificeringer, men kan tages mere eller mindre direkte i brug.

Samtidig råder Danske Artilleriregiment i forvejen over 15 nyindkøbte meget roste og effektive 120 mm tunge morterer af typen Cardom 10, som er placeret på de pansrede hjulkøretøjer Piranha 5 og produceret af Elbit Systems datterselskab Eslait. Og hvad betyder den nye ordre så for Elbits verserende søgsmål mod Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse omhandlende den aflyste ordre fra 2015?

Ifølge OLFIs oplysninger har israelerne annulleret den, og der er således ikke længere nogen juridisk barriere for at udbygge det nyetablerede gode samarbejde med israelerne. Det skulle da lige være, hvis Martin Lidegaard og hans meningsfælder igen vil puste til debatten om israelske bosættelser på Vestbredden.

RETTELSE: Det fremgik oprindeligt af artiklen, at det var Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, som bad Nexter om at udvikle en ladearm. Det er ikke korrekt. Det var Nexter selv, der fandt på løsningen med en ladearm. Det fremgik ligeledes, at Christian Ishøj fra FMI ville være med på rejsen til Israel. Det var ikke tilfældet. OLFI beklager begge fejl. 

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Her er nødråbet til ministeren og departementschefen fra piloterne

Abonnement
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen og departementschef Pernille Langeberg har mandag den 22. april modtaget et brev fra 30 unge piloter med rubrikken: "Et flyvevåben i afvikling - nødråb fra piloter". Læs brevet her ... 22.04.2024 Emne: Et flyvevåben i afvikling – Nødråb fra piloter Til: Forsvarsminister Troels Lund Poulsen, Forsvarsministeriets Departementschef, Pernille...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

7 KOMMENTARER

guest
7 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Lars Dalgas
Læser
Lars Dalgas
22. januar 2023 9:01

Har de radikales eneste grund til at være med i diverse forsvarsforlig været at sørge for vi får så lidt og så dårligt materiel som muligt hver gang???

Troels Halken
Læser
Troels Halken
22. januar 2023 9:45

Et 12 år gammelt indkøb? Det ligner endnu et fejl oven på de mange andre.
Atmos systemet er at skifte Caesar ud med et system med de samme fordele og ulemper, der dog virker. Det er stadigvæk på et nyt chassis. Vi vil ikke kunne sende dem som våbenstøtte til Ukraine, da Israel ikke tillader reeksport, ligesom Schweitz. Vi bør derfor helt stoppe med at købe våben fra Israel og Schweitz, og i stedet helst købe noget der er lavet i EU af EU baserede firmer.
Danmark bør købe Archer, der nu er uden børnesygdomme på MAN 8×8 chassis, som allerede findes og de andre grunde jeg nævner her. US Army kigger ikke på manualle og åbne systemer som Atmos og Caesar, men foretrækker lukkede fuldautomatiserede systemer til både mobil tung morter og hjulbaseret artilleri.
https://olfi.local/2022/06/15/boer-danmark-sende-haerens-caesar-artilleri-til-ukraine/

Ronny Sørensen
Læser
Ronny Sørensen
23. januar 2023 10:50

Nu er vi så af med de Caesar, det er bådt skidt og godt. Nu har vi stået uden artilleri siden 05 hvis jeg husker rigtigt, så man må håbe at man har en nødløsning på plads der gør at man kan bibeholde et minimum af erfaring.
Men når det kommer til Indkøb, så må jeg sige at jeg har NUL, og jeg gentager NUL, forventninger til et positivt udfald, taget FMI indkøbshistorik og politisk inblandninger taget i betragtning.
Man har ALTID, og vil sikkert altid, gpet efter hvordan får man på papiret, får størst mulig kapacitet til ABSOLUT lavest mulig pris.
eksemplerne er mange, langt flere end jeg kan huske.
Panserkaniner som en af de værste
LeoA5 som reelt var en A5 Minus i de første mange år
Valgt let panseret Piranha 5 istedet for bælte IFV’s til en PANSER brigade.
Valgte Scania frem for MAN til størstdelen af forsvarets lastebiler.

Nu må vi se hvad der sker, men der vil nok gå 10år før man har artilleri igen, med mindre man kan købe et batteri brugte K9’er af sydkorea, bare for at have et eller andet på den korte bane.

Ole Thomasen
Læser
Ole Thomasen
29. januar 2023 16:55

Gad vide hvem der har drukket af natpotten – her anskaffer vi et system som INGEN seriøs arme endnu har anskaffet. Vi er i godt selskab med Azerbadjan Uganda Botswana og Zambia – kan blive spændende møder i en user group.
At vælge et system hvor mandskabet skal ud af køretøjet og arbejde uden nogen form for dækning og beskyttelse skriger til himlen.
K9, Panzerhaubits2000 og Krab ville være bedre valg.
At man så tilmed køber fra et land som har modsat sig at sælge/videreeksportere våben til Ukraine i lighed med Schweiz gør ikke sagen bedre.
Hvis man er forelsket i systemer på hjul hvorfor har man ikke overvejet Archer fra Sverige
For mig ser det ud som on man har valgt et system der kan anvendes i hybride kampmiljøer som Afganistan – Mali men ikke et system der lever op til et moderne Air Land Battle miljø.

Henrik Bruun Andersen
Læser
Henrik Bruun Andersen
22. januar 2023 11:11

God løsning for den kristiske situation nu.
Alle andre systemer fra K9 til Archer kan først leveres, implemeteres og tages operativt i brug i måske 2027-2028 hvis vi heldige

Morten Knorborg Poulsen
Læser
Morten Knorborg Poulsen
22. januar 2023 19:21

Påstanden om at ATMOS skulle være et bedre system end CAESAR holder ikke til en nærmere granskning. Det er oprindeligt udviklet på eget initiativ af Soltam (senere købt af Elbit) , som et simpelt og frem for alt billligt artillerisystem primært tiltænkt fattigere 3. verdens lande hvor det har afløst gamle trukne artilleripjecer. Den “imponerende” liste af brugerlande tæller da også lande som Azerbaijan, Botswana, Cameroon, Rwanda, Uganda , Zambia , Thailand og Filipinerne, der alle har anskaffet en håndfuld. Det er altså flot selskab DK vil komme i her og smaskfyldt med tætte allierede!!!.  

Omkring 2010 begynder Elbit så at udvikle en forbedret version baseret på et 8×8 lastvognschassis, og udrustet med semi-automatisk ladning, i forsøget på at gøre den Israelske hær interesseret i systemet. De har igennem flere år testet ATMOS både i 6×6 og den nye 8×8 version men endte altså med at afvise dem begge til fordel for et bedre og mere kapabelt artillerisystem (SIGMA)  

Det er eksistensen af ATMOS 8×8, der i første omgang vinder den danske konkurrence ,der får taberen Nexter til at udvikle deres egen forbedrede CAESAR 8×8. Artillerianskaffelsen i DK bliver ganske rigtigt stoppet pga politiske hensyn (dvs pga anti-israelske holdninger i den daværende røde regering) men da konkurrencen genoptages , nu med forbedrede bud fra både Nexter og Elbit, er det faktisk CAESAR 8×8 der vinder den tekniske evaluering. Det er her værd at bide mærke i at det gør den faktisk i næsten alle de konkurrencer hvor den kommer op imod ATMOS , fx i Indonesien, Saudi-arabien , Marocco, Tjekkiet , Litauen, Belgien m.fl. 

Caesar 8×8 er et nyt system og har haft en del børnesygdomme ja , men ikke flere en der er normalt for nyt kompliceret militærudstyr. Leopard 2A5Dk bøvlede med problemer i årevis før det blev en god kampvogn , det samme gjorde sig gældende i endnu større grad med IKK’en. Selv Piranha og Eagle 5 har været ramt af børnesygdomme og senest har Leopard 2A7 trukket overskrifter pga fejl og mangler. Det er simpelthen vilkårene når man køber avancerede våbensystemer, og det gælder OGSÅ såkaldte afprøvede hyldevarer. Caesar er altså ikke hverken værre eller bedre end andre systemer i den henseende og det er naivt at tro at det vil forholde sig anderledes med ATMOS.  

Artiklens problematisering af DK bestilte modificeringer er også skudt ved siden af, da de i store træk omhandlede mindre ting som værktøjskasser og udstyr. De eneste væsentlige ændringer var et ønske om højere hastighed på hydraulikken til spaden , og et forsimplet ladesystem der gav plads til mere ammunition. Sidstnævnte resulterede i en mindre kapabel pjece men har næppe været skyld i de problemer der siden opstod med ladeautomatikken. 

Den påståede begejstring for at skulle modtage Israelske pjecer istedet for klinger også noget hult når nu man ved at lige præcis ATMOS er langt det mindst afprøvede af de to artillerisystemer. Faktisk er 8×8 versionen aldrig eksporteret eller taget i brug og eksisterer derfor reelt kun som en prototype. 

ATMOS og CAESAR er udviklet i en anden tid og til en helt anden opgave og ingen af dem lever reelt op til de krav og den virkelighed vi befinder os i nu. Vi har brug for et system med højere skudkadence, hurtigere indsatstid, større taktisk mobilitet , bedre beskyttelse, større automation og som er mindre mandskabskrævende (besætningsstørrelse) . 

Det eneste system på markedet pt , som opfylder de krav og samtidigt er tilgængeligt på kort sigt, er K9 . Et yderst kapabelt system, gennemprøvet hyldevare, fås muligvis endda som let brugt , og bliver benyttet af flere af vores nærmeste naboer og allierede. Den var engang meget dyrere end CAESAR og ATMOS, men de er modsat K9 steget meget i pris så idag er forskellen kun marginal. Det er som det hedder på nu-dansk, en no-brainer. 

En sidste kommentar til Cardom 10 ( nu omdøbt til SPEAR LR) , som må beskrives som en af de største fejlkøb i nyere tid. Rosen til morteren må skyldes Hærens manglende sammenligningsgrundlag, simpelthen fordi de ikke har prøvet andre systemer.
Uanset hvor godt den måtte fungere ændrer det ikke på at den teknisk, taktisk og konceptmæssigt er forældet. Forladede gulvmonterede morterer hører fortiden til og indkøbet af den svarer til at anskaffe sig det bedste forladegevær på markedet i 1863….og vi ved om nogen hvordan det går når man har forældede våben i krig !!! 
Fremtiden er tårnbaserede baglademorterer, der udover at yde bedre beskyttelse for besætningen også skyder længere og desuden tillader direkte skydning, nogle endda skydning under bevægelse.(som fx den finske Patria Nemo 120mm morter) 
Så med valget af discountmorteren CARDOM 10 har DK altså valgt at gentage fortidens fejl. Lad os håbe at det ikke får lige så katastrofale konsekvenser.

Mogens Jakobsen
Læser
Mogens Jakobsen
23. januar 2023 20:13

Normal “belønnigsrejse” for Forsvarets indkøbere. De skal jo helst Jorden rundt et par gange for at sikre tilstrækkeligt grundlaget for fejlinkøb!
En gammel ogstolt tradition blandt offentlige myndigheder?