
INTERVIEW: Alle taler om leoparder i disse dage. Men hvordan er det at køre den mest moderne kampvogn Leopard 2A7? Det ved Mads, som i øjeblikket er udsendt med en kampvognseskadron fra Jyske Dragonregiment til Natos enhanced Forward Presence (eFP) i Estland.
Det er sjældent, at der er offentlig debat om kampvogne. Men siden Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022 har debatten om mulig donation af kampvogne fra Vesten til Ukraine fyldt mere og mere i internationale medier. I sidste uge besluttede den tyske kansler Olaf Scholz så efter at have været under et massivt pres, at Tyskland vil sende 14 kampvogne af typen Leopard 2 til Ukraine. Samtidig åbnede kansleren mulighed for, at andre lande kan donere de tysk-producerede kampvogne til Ukraine.
Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) er selv tidligere kampvognsdelingsfører ved Sjællandske Livregiment. Det er nu ikke baggrunden for, at han afviser at sende danske kampvogne til Ukraine. Årsagen er, at vi i Danmark kun har 44, og at de alle enten er opgraderet eller er ved at blive opgraderet til den nyeste version 2A7. De 14 kampvogne indgår i den kampvognseskadron, som er udsendt til Estland, og resten bliver brugt til uddannelse ved Jyske Dragonregiment (JDR) i Holstebro.
Artiklen fortsætter under billedet …

Torsdag besøgte Jakob Ellemann-Jensen de danske soldater i Estland sammen med Folketingets Forsvarsudvalg, og her var OLFI med. I en hangar på basen i Tapa møder vi Mads, som er overkonstabel ved JDR og kører på en af eskadronens kampvogne. Han kom til Estland for fire måneder siden og lægger ikke skjul på, hvordan det er at få lov at være kører på Hærens uden sammenligning mest potente kapacitet.
»Det er mega fedt!,« siger han og fremhæver kørersædet som det bedste sted i ”bilen”.
»Der er god affjedring. Jeg sidder sådan lidt gyngeagtigt, og på den måde tager sædet vibrationerne fra undervognen. Så det er fedt at få lov til at buldre afsted med 1.500 hk,« siger han.
Længere kanon og bedre pansring
I Estland træner den danske kampvognseskadron med både franskmænd og briter, som selv har kampvogne af typen Challenger 2. Det er en kampvogn, som briterne også vil donere til Ukraine. Men kigger man på briternes kampvogne, er der en himmel til forskel, fortæller Mads.
Artiklen fortsætter under henvisningen …
De ultimative krav var væk, da Ellemann rejste til Baltikum med forsvarsudvalget
»Når vi sammenligner Leopard 2A7 med de andre nationer og kigger indvendigt i deres kampvogne, så ligner vores en Bugatti i forhold til en Skoda,« siger han.
Den danske hær købte i 1976 tyske kampvogne af typen Leopard 1. De var operative helt op omkring årtusindeskiftet og var bl.a. indsat i kamp i Bosnien i 1994 i den meget omtalte Operation Bøllebank. I 1998 modtog Hæren så de første Leopard 2 i den daværende nyeste udgave model A5. Det er de samme kampvogns-stel, som i dag er indsat i Estland. Men siden 2019 har de danske Leopard 2’er gennemgået en såkaldt midlife upgrade til den nyeste version 2A7 hos producenten Krauss-Maffei Wegmann (KMW) på fabrikken i München.
Artiklen fortsætter under grafikken …

Hvad kendetegner 2A7 i forhold til 2A5, som Danmark havde før i tiden?
»I grove træk har vi fået en længere kanon. Den er ca. 1,1 m længere, end den vi havde før. Det vil sige, at der kan komme en større hastighed på skuddene, som kan penetrere mere armering. Udover det har vi gjort os nogle erfaringer med de tidligere modeller og fået mere pansring i bunden, som gør den bedre overfor miner. Så har vi fået noget så lækkert som aircondition, hvilket er rigtigt dejligt på de varme dage. Så har den fået en ordentlig overhaling i forhold til det kosmetiske,« siger Mads.
Stoler på direktionerne fra tårnet
En moderne Leopard 2A7 vejer 68 ton og har en besætning på fire mand. Den er bevæbnet med en 120 mm kanon, måler 9,74 m i længden og 3,76 m i bredden.
Man kan ikke lade være med at tænke på, at det er meget jern(!). Den er meget tung. Hvad sker der, når I rammer huller og ujævnheder? Flyver du bare henover, eller oplever I aldrig bliver rystet godt og grundigt?
»Jo, men som sagt sidder jeg i det bedste sæde på bilen. Det er mig, der holder øje med vejen, mens de andre er travlt fokuseret på de andre opgaver. Så det er typisk mig, der spotter, at nu kommer der et hul. Vi er nødt til at holde farten, så der er ikke noget andet at gøre end at holde fast. Og så forbereder de andre sig på det. Så kan skytten lige nå at fjerne noget fra okularet, så han ikke får et blåt øje, og så er det ellers bare at spænde i ansigtet. For det meste kan man med lidt køreteknisk snilde styre udenom de alvorligste rystelser.«
Artiklen fortsætter under henvisningen …
Hæren har kun 14 operative kampvogne – småfejl koster måneder på værksted
Har du prøvet at køre i et hul, hvor vognen bare står stille?
»Ikke andet end at det var fremprovokeret, fordi vi skulle teste, hvad er egentlig udfordringerne, og hvad er begrænsningerne? Der havde vi specifikt fået Ingeniørregimentet til at sætte en pansergrav op, som er lavet til formålet. Men jeg har aldrig været ude for, at jeg har siddet fast.«
Tingene flytter sig, når de bliver ramt af en kampvogn?
»Ja, det gør de. De kan sgu for det meste ikke stå imod.«
Hvor store vandløb kan du køre over, og hvornår må I sige, at nu skal vi have en panserbro?
»Det er en hårfin grænse. Typisk når vi træner de helt store manøvre, kører vi i Oksbøl, og der kan godt blive rigtig vådt. Så skal man nogle gange lige tage en føler. Men vi kender terrænet så godt, at vi godt ved, hvor de dybe huller er. Men helt lavpraktisk kan den vade igennem en 1,20 m. Så hvis vi ved, at der kun er 1,20 m vand, så kan vi køre igennem det, hvis vi lige trækker det hydrauliske system, som gør, at der ikke kommer vand i motoren. Skal vi igennem noget, der er lidt dybere, kan vi forberede den til at køre igennem 2,20 m.«
Er vi enige om, at en kampvogn ikke kan svømme?
»Den kan ikke svømme, nej. Den kan ikke flyde.«
Det må være med sådan lidt alligevel lidt forhøjet puls, når man kører ud i noget, der er så dybt?
»Ja, det er det. Som kører sidder jeg lavest af alle under dybdevadning, mens de andre kan have hovedet oppe og holde øje med, hvad der sker. Der bliver helt mørkt i mine periskoper nede i undervognen, og så stoler jeg på de direktioner, jeg får fra tårnet.«