spot_img

Indkøbet af nyt artilleri til Hæren siger meget om, hvorfor Nato skoser Danmark

ANALYSE: Forsvarets ledelse modarbejder direkte Natos planer for Danmarks styrkemål, og indkøbet af nyt artilleri til erstatning af Caesar sender et klart signal til Nato. Danmark leverer IKKE som lovet en tung brigade i 2032. Vi går enegang og køber artilleri, som egnede sig til de krige, vi udkæmpede i Irak og Afghanistan.

Nej. Den seneste udgave af Nato Defence Planning Capability Review for Danmark indeholdt ifølge FE oplysninger om Danmarks militære evne, som samlet set ikke burde komme til offentlighedens kendskab. Derfor blev alle følsomme afsnit censureret og overstreget, inden den blev udleveret til pressen. Finder man den gamle rapport fra 2019/2020 frem, er den dog...

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Statsrevisorerne udtaler skarp kritik af Forsvarsministeriets materielanskaffelser

Statsrevisorerne retter en skarp kritik mod Forsvarsministeriet. Det sker på baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen, som viser, at Forsvarsministeriets større anskaffelser i snit er 4,5 år forsinket, og at »flere af anskaffelserne ikke har levet op til det planlagte indhold«. Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt mandag. Statsrevisorerne retter...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

6 KOMMENTARER

guest
6 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Erik Bo Bruhn
Læser
Erik Bo Bruhn
24. januar 2023 9:51

Desværre er jeg enig med Peter Ernstved. Med en proces, der begyndte før år 2000 med drømmen om Panzer Haubitz 2000, der var for dyr, er det forbløffende, at fremtiden for Dansk Artilleri fortsat ligner en hovsa indkøbstur i Netto. Hertil kommer, at et våbensamarbejde med Israel de sidste 50 år altid har balanceret på en politisk knivsæg. Lån et par pjecer, så Artilleriregimentet kan opretholde ekspertise – og køb det rigtige. Det kunne sagtens være to systemer i samarbejde med et andet land.

Anders von der Recke
Læser
Anders von der Recke
25. januar 2023 10:54

Som gammel artillerist er jeg simpelhen chokeret over kravene til Artilleriet i dag. Er det Hæren der udformer kravene – eller hvordan hænger det sammen? På en moderne kampplads kræves der vel “shoot and scoot” indenfor en rimelig tidsgrænse og hvad er egentlig kravene til at bekæmpe i dybden? Der kan så være ingen krav til sikring af personellet der skal betjene pjecen? Det er jo forrykt. Hvorfor bliver vi ved og ved i DK med at opfinde noget nyt – hvorfor kan vi ikke bruge de systemer som vores nærmeste allierede bruger? Det må da også være mest hensigtsmæssigt i en kæmpende NATO enhed der består af forskellige nationaliteter…

L-H Arvedsen
Læser
L-H Arvedsen
25. januar 2023 19:47

Ingen i regering eller forsvarstop taget forsvar af Danmark seriøst siden Helle Thorning var i Wales – det var bare – pyt vi laver lidt skuespil, og spilfægteri. Alvorligt købt K9 & K10 nu.

Anders Bandholm
Læser
Anders Bandholm
25. januar 2023 1:00

Hurtigt anskaffet artilleri kan vel også have en værdi i sig selv. Det kan f.eks være med til at fastholde personellet ved DAR. Og der er formentlig stadig tale om topmoderne, langtrækkende og hurtigtskydende artilleri der, trods manglende pansring, vil kunne anvendes som udemærket ildstøtte. Hvem siger at vi ikke kan købe PzH 2000 i en anden indkøbsrunde? Og hvis vi skal have en aktiv reserve eller mobiliseringsenheder kan vi velsagtens bruge flere typer og mere prisvenlige pjecer. Hvem gider være i reserven uden ens eget materiel?

Btw.

En ting der bliver ved med at irritere er når man omtaler NATO som en en slags klub med en bestyrelse der træffer beslutninger hen over hovedet på medlemmerne. Beslutninger i NATO træffes ved konsensus. Dvs styrkemålene har vi selv været med til at udforme/godkende.

Jan Rene Strojek
Læser
Jan Rene Strojek
28. marts 2023 11:00

Man bliver så ked af, at almindelig sund fornuft overskygges af “øjeblikkets begejstring”, når systemer afprøves?! Det første (!), jeg sagde, da jeg så, hvilket artillerisystem man havde valgt, var: “hvorfor står de udenfor og betjener våbnet?”. Det, som PER beskriver i artiklen, lyder som almindelig sund fornuft – og det uanset hvor god skudkadencen, træfsikkerheden med videre er, eksempelvis.
Og jeg faldt ned af stolen, da jeg hørte, at Styrelseschefen … host host Forsvarschefen … ikke kunne se nogle handlemuligheder for at bruge bevilgede penge, med mindre man så hen over en periode på 10 år til i indkøb etc.?? Igen: hvor er den helt almindelige sunde fornuft? Javel, vi er nødt til at vente på de i øvrigt fine amerikanske systemer, da der er stor efterspørgsel efter disse… men har vi virkelig bundet os SÅ hårdt op rent politisk, at vi KUN kan købe amerikansk?
Hvorfor ikke starte en Buslet op og køre en tur hen over Øresundsbroen? Derovre kan man få systemer, som næsten er lige så gode – her tænker jeg pansrede køretøjer etc – og som er tilpasset det nordiske klima; herunder også klimaet østpå! Og .. nå ja: de er også billigere!
Nu har man endelig (!!) fået øjnene op for, at der står en lukket fabrik til ammunitions produktion i Jylland… hvorfor skulle det tage SÅ mange år at genopdage det? Selv os, der kun er i periferien af det store forsvar, har vidst det i mange år! Igen: almindelig sund fornuft og almindeligt samfundskendskab synes at mangle her? Det er da heller ikke nemt at være en akademiker – måske i slut-tyverne? – og så skulle lytte til de der gamle nisser, der bare fremsætter påstande om “sund fornuft”; endda uden at være cand.polit?! Phftt…
Der er SÅ mange muligheder for at bruge penge forsvarligt lige NU – det kræver bare lidt… yes, sund fornuft!

Jonas Christensen
Læser
Jonas Christensen
26. januar 2023 21:30

Frankrig udfaser deres bæltekørende artilleri til fordel for CAESAR, kan de så heller ikke stille tunge brigader?
Og I Nato-rapporten fra 2020 nævnes bestræbelserne på at gøre medium til svær brigade, men ikke noget om nyt artilleri – er det sund fornuft, eller er der et direkte krav om bæltekøretøjer i en tung brigade?