spot_img

»Vi skal bruge situationen til at købe det rette artilleri, og det er ikke Atmos«

INTERVIEW: Donationen af artillerisystemet Caesar til Ukraine giver Danmark en chance for at erstatte et fejlkøb med det rigtige. Truslen og krigen i Ukraine har vist, at et artillerisystem på lastbiler koster egne soldaters liv. Danmark bør følge vores allierede og investere i selvkørende haubitsere, siger den pensionerede brigadegeneral Carsten Rasmussen.

Det danske forsvar leder akut efter en erstatning for artillerisystemet Caesar, som et flertal i Folketinget torsdag besluttede at donere til Ukraine. Selv om det haster med en erstatning, er det vigtigt ikke at handle i panik, men i stedet give os selv mulighed for at genoverveje, om brugerkravene fra 2012 også er gangbare mere...

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Forsvaret er ramt af sin egen bemandingssucces

Abonnement
INTERVIEW. Når Forsvaret fattes penge, har det blandt andet at gøre med uventet succes på bemandingsfronten, fortæller viceforsvarschef Kenneth Pedersen. Han forstår soldaternes frustrationer over tvungen afspadsering, ansættelsesstop og mangel på basale fornødenheder, men maner til besindighed. Det er nødvendigt at slå bremserne i, så tempoet er afstemt med...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

6 KOMMENTARER

guest
6 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Troels Halken
Læser
Troels Halken
23. januar 2023 6:45

Enig med Carsten og Morten rammer rigtigt i det her svar til den anden artikel om artilleri:
https://olfi.local/2023/01/22/artilleriindkoebet-begyndte-med-atmos-fra-israelske-elbit-og-det-ender-det-ogsaa-med/#comment-3354
Både Atmos og Caesar er samme type og bør undgås. K9 er klart at fortrække, og hvis det skal være hjulbaseret, så Archer på MANs chassis. Der er ingen vestlige lande der har valgt Atmos. Køber vi israelsk eller schweizisk, som med Piranha, Cardom og Spike, så kan vi ikke sende det til udlandet som hjælp, som vi har gjort med Caesar til Ukriane, da de to lande ikke tillader reeksport af deres systemer.

Morten Knorborg Poulsen
Læser
Morten Knorborg Poulsen
22. januar 2023 20:43

Tak til Carsten Rasmussen for et glimrende, vel-timet og tiltrængt indspark i artilleridebatten. Jeg kunne ikke være mere enig.

Jens Nielsen
Læser
Jens Nielsen
1. februar 2023 14:42

Køb K9
Jeg vil gerne stille mig på samme side som generalen og sige at K9 ER det rigtige køb af selvkørende haubitser til det danske forsvar på sigt.
Men lige nu er købet af 19 stk ATMOS og 8 stk PULS artilleri faktisk helt okay, idet at leveringstiden lige nu er helt afgørende.
Alle ATMOS pjecer kan leveres inden udgangen af 2023 og det er vigtigt lige nu.
Men derfor kan vi jo sagtens købe K9 til levering på lidt længere sigt.
Så ATMOS og PULS til levering nu og K9 til levering på lidt længer sigt.
Uanset hvad så skal vi jo have indkøbt mere selvkørende artilleri til den tunge brigade vi har lovet NATO at opstille i 2032.
Jens

Patrick Hede Berndt
Læser
Patrick Hede Berndt
22. januar 2023 20:10

Spændende indlæg Hr. Brigadegeneral.

Betragtningerne omkring kontrabatteri skydninger virker dog for mig noget unuanceret. Det er korrekt at pejleradarer opfanger ganske hurtigt artilleri og bevægelse er sådan artilleri overlever, men pejleradarer opfanger også droner og meget andet i luften. Der skal sidde en operatør og analysere på om hvorvidt det er artilleri, så skal lokationen bekræftes og så skal informationen sendes op til en, som kan tage beslutningen omkring hvorvidt der skal skydes på dette mål. Derefter skal informationen sendes til de mortere, kanoner el.a. som skal skyde og de skal rette ind på målet.

Når man især kigger på Rusland, som er meget topstyret, så virker det noget uvirkeligt hvis de kan nå at lave kontrabatteri skydninger på under 2 minutter med så mange trin de skal igennem i deres ildledelseskæde.

Men jeg er enig i, at det koreanske system er da noget bedre ift. Beskyttelse af artilleristerne som betjener systemet, men dog også det dyreste. Og hvis man kan vælge mellem et batteri af K9, eller en AFD af ATMOS, for samme pris, og også leveringstid som lidt afgør, hvad der kan give bedste mening for den danske hær, så kan ATMOS være den helt rigtige investering.

Er spændt på udfaldet af den nærmere tids forhandlinger.

Palle Randløv
Læser
Palle Randløv
24. januar 2023 15:38

Jeg smider lige en sveske i gryden.
Rent politisk burde vi vel afholde os fra at købe Israelsk militær isenkram så længe Danmark støtter de Palæstinensiske områder. Der er vel ingen grund til at støtte den Israelske ” særlige operation” mod Gaza-striben, Vestbredden og Østjerusalem ?

Peter Nielsen
Læser
Peter Nielsen
22. januar 2023 19:32

Danmark har jo før valgt ATMOS, så det kan vel ske igen. Specielt når der er en flertalsregering, som ikke er afhængig af de Radikale eller Enhedslisten.