spot_img

»Landet er fortabt, fordi det er styret af venstreorienterede formningslærertyper«

Det statslige kunstcirkulære tvinger Forsvaret til at bruge millioner på kunst, alt imens landets soldater mangler basale fornødenheder og bedre indkvarteringsforhold. Holdningen til cirkulæret splitter dog politikerne – Liberal Alliance og Dansk Folkeparti ønsker det helt afskaffet, mens Socialdemokratiet og De Konservative ønsker det bibeholdt.

Forsvaret skal bruge millioner på kunst, mens meget andet halter. Våben, ammunition, køretøjer, forbedret indkvartering og moderne træningsfaciliteter er blot noget af det, som soldater og repræsentanter løbende har gjort opmærksom på, at de mangler. Pengene skal ikke bruges på funktionsløst kunst, når man står i den mest urolige sikkerhedspolitiske situation siden Anden Verdenskrig, lyder kritikken blandt andet.

Det statslige kunstcirkulære gør, at den faste bygherre på Forsvarets område, Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse (FES), skal bruge 1,5 pct. af håndværkerudgifter ekskl. moms ved både nybyggeri og renovering på kunstnerisk udsmykning. På Haderslev Kaserne ligger et kunstværk af stenmosaik til 1,2 mio. kr. i midten af kasernegården. Og på Flyvestation Karup agerer et overdimensioneret tjekkisk pindsvin gyngestativ for forbipasserende til en pris på 650.000 kr. – og sådan fortsætter listen.

Se listen: Her er ti af Forsvarets milliondyre kunstværker og installationer

Det omtalte kunstcirkulære er imidlertid udelukkende politisk bestemt og gælder på hele det statslige område, hvorfor FES ingenting kan gøre. OLFI har derfor spurgt en række forsvarsordførere, hvad de mener om kunstcirkulærets anvendelse i Forsvaret – hvorfor bruger man millioner på kunst, når Forsvaret er bragt i knæ?

Kunst skaber gode arbejdspladser

Ifølge forsvarsordfører for Socialdemokratiet Mogens Jensen bidrager kunsten på Forsvarets etablissementer til en bedre arbejdsplads for soldaterne og sørger for gode oplevelser for besøgende. Han ser derfor ingen grund til at afskaffe kunstcirkulæret.

»Ligesom man har kunst på sygehusene og ude på plejehjemmene, så er det noget, der er vigtigt at have i vores samfund. Derfor synes vi, det er vigtigt, at man selvfølgelig også har det på kasernerne.«

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om, hvordan Forsvaret bruger millioner af kroner på kunst, mens soldaterne mangler alt fra våben og ammunition til materiel, køretøjer og ordentlig indkvartering …

Mogens Jensen udtrykker forståelse for de frustrerede soldater, der ser uforstående på de ofte store kunstinvesteringer, mens meget andet i deres hverdag halter. Han påpeger dog, at man generelt kunne bruge flere penge i hele den offentlige sektor, men at Forsvaret i de kommende år vil få tilført nok ressourcer til at købe fornødent udstyr.

»Jeg tror, at man rigtig mange steder i den offentlige sektor vil man sige, at man er presset. Man kan altid bruge flere penge – i sundhedsvæsnet på sengepladser og på medicin. Du kan også altid bruge flere hænder på plejehjemmene. Men det er vigtigt, at der også er gode og ordentlige arbejdspladser, der er indrettet på en måde, så folk synes, at det er godt at være der, og man får nogle gode oplevelser,« siger Mogens Jensen og fortsætter:

»Der kommer mange milliarder til Forsvaret i de kommende år. Så der er masser af ressourcer til at sikre, at man får det udstyr, man skal have, og at man får det materiale, man har brug for. Derfor mener jeg ikke, at der er behov for at skære ned på den kunstneriske udsmykning. Den har i sidste ende kun til formål at give soldaterne og de ansatte i Forsvaret nogle gode arbejdspladser.«

»Det virker dumt« og »vildt forargeligt«

I den anden side af folketingssalen sidder Liberal Alliances forsvarsordfører, Henrik Dahl, med den stik modsatte holdning. Han er ikke just begejstret for, at Forsvaret er tvunget til at bruge millioner på kunst. Stod det til Liberal Alliance skulle Forsvaret slet ikke være underlagt det statslige kunstcirkulære, fortæller han.

»Det virker dumt. Det viser, at landet er fortabt, fordi det er blevet styret af venstreorienterede formningslærertyper. Hvor meget ammunition kan man få for al den kunst? Det er jo helt åndssvagt. Det vil jeg gerne lave om på.«

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse om 10 af de kunstprojekter, som Forsvaret har investeret gennem de seneste par år …

Heller ikke Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Alex Ahrendtsen, ser megen logik i det statsligt påduttede kunstcirkulære. I Dansk Folkeparti mener man, at kunstcirkulæret helt bør afskaffes, fortæller han.

»Det er vildt forargeligt. Det er ikke kun Forsvaret, at det går ud over. Det går også ud over uddannelsesinstitutioner, der heller ikke har råd. Men de skal afsætte penge til underlig kunst alligevel,« siger Alex Ahrendtsen og fortsætter:

»Vi ved godt, at der ikke er mulighed for at give dispensationer omkring cirkulæret. Derfor foreslår vi, at det helt skal afskaffes. Hver enkelt institution må selv vurdere, om de har midler til at købe kunst for. Det skal staten ikke vurdere.«

Danmark skal ikke blive »rent stål og glas«

I et andet af højrefløjens partier, Det Konservative Folkeparti, er man dog ikke enig med Alex Ahrendtsen og Henrik Dahl. Her er man ikke fortalere for at afskaffe cirkulæret, fortæller Rasmus Jarlov, der er forsvarsordfører for de Konservative og formand for Folketingets forsvarsudvalg. Han går dermed i rette med sin partifælle, folketingskandidaten Anders Krojgaard Lund, som til OLFI har givet udtryk for, at han ønsker et opgør med kunstcirkulæret.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse mere om sansestien på Almegårds Kaserne på Bornholm …

»Vi har ingen intentioner om at lave det om. Vi synes, det er vigtigt, at Danmark ikke bliver rent stål og glas, men at der også er plads til kunsten i gadebilledet og på bygninger,« siger Rasmus Jarlov.

»Man mister noget ånd, hvis man fjerner kunsten fra bygninger. Og det gælder også i forsvaret, hvor jeg ikke synes, det er mindre vigtigt, at man har en god ånd og værner om kulturen end andre steder.«

Ligesom Mogens Jensen (S) forstår Rasmus Jarlov (C) også, at man selvfølgelig kan spare penge ved at omgå kunstcirkulæret, men han frygter også, at manglen på kunst vil gøre Forsvarets bygninger uinspirerende at færdes i.

»Jeg synes ikke, at man skal give dispensation til Forsvaret for at omgå kunstcirkulæret. Kravet kan selvfølgelig virke rigidt, men hvis man fjerner det, så bliver der mindre ånd i Danmark, og det skal der ikke være. Vi skal holde fast i vores kultur, og vi skal også holde fast i, at vores bygninger skal rumme noget kunst. Ellers bliver det enormt uinspirerende at færdes i.«

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Vi må tale om garnisonering, hvis bemandingsudfordringen skal løses

DEBAT: Den nuværende garnisonering i Hæren er en af de primære kilder til den udfordrede bemandingssituation. Det er nødvendigt at tage den op til revision og diskutere de geografiske rammer, hvis yngre soldater skal have lyst til at blive i Forsvaret mere end et par år, mener premierløjtnant Christian...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

5 KOMMENTARER

guest
5 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Mickei Reinhold Jacobsen
Læser
Mickei Reinhold Jacobsen
24. oktober 2022 23:03

Man kan godt blive nervøs, når så mange politikere, med indflydelse på bevillingerne til Forsvaret, vælger at prioritere bygningers udseende og hvor inspirerende de er for de ansatte, i en tid hvor man reelt ikke kan banke et billede op på væggen, da denne er så ustabil at man risikere at hammeren ryger direkte igennem…

Inden vi begynder at tale kunst, inspirerende omgivelser og æstetik for øjet og sjælen, skulle vi måske starte med at sikre, at de ansatte overhovedet har bygninger de kan være i uden at blive syge!
Indeklimaet er generelt så ringe, at man risikere påvirkning af svampesporer førend man får lise for sjælen ved at kigge på kunstværket på væggen.
Vejene man færdes på er så hullet og dårligt vedligeholdt, at man om sommeren risikere at ryge i et jordfaldshul, mens man om vinteren kommer hurtigst frem på skøjter, da der er mere islag end der er asfalt.

Men selvfølgelig skal “alle de gæster” der vader ind og ud af Forsvarets tjenestesteder have noget pænt at se på. På samme måde som de ansatte skal have noget der fjerner deres opmærksomhed fra manglende materiel og dårlige omgivelser.

Uanset hvad, så viser de politiske reaktioner at der stadig ikke er nogen der tager Forsvaret alvorligt! Og skulle man være i tvivl, så læs hvad der udtales.
Hver gang der henvises til andre steder i samfundet som også mangler midler, eller når der loves forbedringer ude i fremtiden, så er det politiske overspringshandlinger som kun har et formål, nemlig at bortlede vores opmærksomhed fra, at politikerne ikke har nogen ide om hvordan de skal rette op på den katastrofale situation som vi står i.

Og derfor er en debat om et kunstcirkulære et velkomment indspark for politikerne, da de så ikke skal forholde sig til de virkelige problemer.

Jens Nielsen
Læser
Jens Nielsen
23. oktober 2022 19:41

Til Rasmus Jarlov. Kan du ikke selv høre, hvad det er, du siger? I en økonomi, hvor Forsvaret ikke engang har råd til at udruste soldaterne, købe ammo, og alle kasernerne er ved at falde ned om ørene på soldaterne, så synes du, at det er en fantastisk ide at bruge millioner til kunst på kasernerne. Det er en ommer, Jarlov.
Venlig hilsen, Jens Nielsen

Per Saugmann
Læser
Per Saugmann
23. oktober 2022 14:50

Rasmus Jarlov har vist problemer med at prioriterer.

Sidst ændret 1 år siden af Per Saugmann
Lars Dalgas
Læser
Lars Dalgas
18. marts 2023 8:34

Måske man skulle udruste Jarlov og Jensen med hver sit staffeli næste gang der er politikerbesøg i Ukriane?
Så kan de bruge staffeli’erne i stedet for de skudsikre veste andre bliver udrustet med.

Henrik Zetterquist
Læser
Henrik Zetterquist
16. marts 2023 14:22

Forstår det ikke, der er da kaserner, der er pæne og velholdte. Se bare på Sjælsmark og Sandholmlejren!