spot_img

Frustrerede kadetter føler sig snydt: Har ventet i måneder på lovet lønstigning

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Visse ydelser bortfalder, men til gengæld stiger lønnen. Sådan lød løftet til Forsvarets kadetter i forbindelse med indgåelsen af den seneste overenskomstaftale, som blev endeligt underskrevet i marts. I dag er ydelserne bortfaldet, men kadetterne venter fortsat på lønstigningen. Det harmonerer dårligt med fastholdelse, mener de selv.

Forsvaret kæmper med høj personaleomsætning og med især yngre officerer, der forlader systemet umiddelbart efter endt uddannelse. Det er en udfordring, som, alle parter erkender, snart skal løses, hvis ikke generationsskævheden i chefgruppen skal blive for udtalt, i takt med at der tyndes ud i de yngre officerskohorter.

Forsvaret gør det dog tilsyneladende ikke nemt for sig selv. I hvert fald oplever flere kadetter og nyudnævnte officerer, at det kniber gevaldigt med at få den løn, de gennem deres overenskomst har krav på. Med den seneste overenskomstaftale – OK21 – som blev færdigforhandlet i marts 2021, bortfaldt en række ydelser, som hidtil har været udbetalt i forbindelse med især tjenesterejser. Til gengæld blev kadetterne lovet en lønstigning i omegnen af 1500 kroner før skat.

Mens ydelserne planmæssigt bortfaldt, har det taget væsentlig længere tid at få lønstigningen implementeret, fordi lønsystemerne ikke er blevet opdateret i tide. Det fortæller en af de berørte kadetter, som ikke ønsker sit navn frem, men som for læsevenlighedens skyld i det følgende kaldes for Hans. OLFI er bekendt med hans rigtige identitet. Hans har i lighed med sine kolleger haft penge til gode siden 1. august:

»Det er folk blevet meget sure og fortørnede over; at man kan indgå en overenskomst, og så står vi her ni måneder efter og har ikke set en krone. Til gengæld er vi blevet trukket i lønnen.«

For kadetterne er det svært at forstå, at man i både Forsvarsministeriets Regnskabsstyrelse (FRS) og Forsvarsministeriets Personalestyrelse (FPS) ikke forberedte sig på at skulle håndtere de nye udbetalinger, så snart der var givet håndslag på aftalen.

»Man kunne, allerede da aftalen blev indgået, begynde at klargøre systemet, så man bare kunne trykke play, når der var skrevet under. Kadetterne på alle årgange er ekstremt frustrerede. Der er en del af de dem, som overvejer, om de overhovedet gider at være i Forsvaret, når man nu ikke kan finde ud af at udbetale den løn, de har krav på,« siger Hans.

HOD-formand: Utilstedelig behandling

Den månedlange ventetid og de manglende udbetalinger har flere faddere end blot styrelserne under Forsvarsministeriet. Forsinkelsen skyldes blandt andet et langstrakt forløb med at sikre de rette instansers underskrifter i kølvandet på indgåelsen af overenskomstaftalen.

For Hovedorganisationen af Officerer i Danmarks (HOD) vedkommende blev overenskomstforhandlingerne afsluttet den 1. marts 2021, mens mange af forbedringerne i aftalen – herunder lønstigningen – var planlagt til først at få effekt fra 1. august. Inden aftalen kunne effektueres, skulle den imidlertid underskrives af henholdsvis Akademikernes Centralorganisation (AC) og Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, hvilket først skete i december 2021. Herefter gik der yderligere tre måneder, før HOD og FPS den 1. marts i år kunne klare de sidste formaliteter.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse om personaleflugten fra Forsvaret i årets fem første måneder …

Fra 1. marts blev det dermed personalestyrelsens ansvar at implementere aftalen inden for, hvad den Personaleadministrative Vejledning (PAV) med en løs formulering kalder ”rimelig tid”. Bolden har siden da ligget ved FPS, men her er der ikke sket meget i den mellemliggende periode. Man har heller ikke informeret de berørte kadetter og nyuddannede officerer om, hvor langt man er i processen med at udbetale dem deres løn.

Sagen og HOD-medlemmernes frustrationer har ført til, at HOD’s formand, Niels Tønning, personligt har rettet henvendelse til forsvarschef Flemming Lentfer og FPS’ direktør Janni Torp Kjærgaard. OLFI har læst mailen, som i utvetydige vendinger opfordrer Kjærgaard og Lentfer til at tage affære og få sagen bragt i orden. At det i det hele taget når til et punkt, hvor HOD-formanden skriver direkte til toppen af Forsvaret, er usædvanligt, mener han selv:

»Det plejer jeg ikke at gøre. Det har jeg valgt at gøre denne gang, fordi jeg synes, at det simpelthen er utilstedeligt, den måde de har behandlet det her på. Jeg har selv siddet som chef for overenskomstafdelingen i personalestyrelsen for femten år siden og gennemført tre overenskomstforhandlinger. Så jeg ved godt, hvordan man gør tingene, og det er også det, jeg signalerer i den mail, jeg har sendt til de to,« siger Niels Tønning.

Risikerer at gå ud over fastholdelsen

Ligesom kadetterne undrer Niels Tønning sig over, at i Forsvarsministeriets dertil indrettede instanser ikke gik i gang med det forberedende arbejde, da det stod klart, at en overenskomstaftale med varige ændringer i ydelser og løn var nært forestående. Havde man gjort det, kunne alle medarbejdere have fået deres tilgodehavender, næsten før blækket på de sidste underskrifter var tørt.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse mere om Niels Tønnings bekymringer over afgangen af yngre officer …

»De kunne have afprøvet alt det, de ville, og lavet testkørsler. Det kan man med et lønsystem, uden at der kommer en eneste krone til udbetaling. Der er ikke rettet et komma i de aftaler, som skulle implementeres, og som skulle give løn til de her kadetter og andre,« siger Niels Tønning, som udmærket forstår harmen blandt HOD’s yngre medlemmer.

»Der er én ting, som i hvert fald altid har været givet for mig: Er der noget, du ikke skal fucke med, så er det folks løn. Det duer bare ikke. Det er derfor, jeg skriver i min mail, at jeg ikke synes, at de har tillagt det den nødvendige prioritering, og de har ikke udvist rettidig omhu.«

Deri har fagforeningsformanden såre ret, lyder det Hans, som sammen med sine kolleger og medstuderende længe selv har forsøgt at få bragt orden i sagerne ved at gå den slagne vej med høflige henvendelser til de respektive styrelser. Lige lidt har det hjulpet, og både manglende lydhørhed og udeblevne lønkroner slår skår i arbejdsglæden. Samtidig risikerer Forsvaret at tabe de helt unge officerer, som man i forvejen har svært ved at holde på, spår han.

»Vi ved jo godt, at Forsvaret ikke kan konkurrere på løn. Men når det når dertil, at vi kæmper så meget med at få udbetalt den overenskomstberettigede løn, som vi har krav på, kan man tale nok så meget fastholdelse, og om at Forsvaret kan tilbyde andre ting og så videre,« siger Hans.

Aconto-udbetalinger på vej

OLFI har gerne villet høre, hvordan forsvarschef Flemming Lentfer – som altså står som en af to adressater på Niels Tønnings mail – forholder sig til henvendelsen og sagen i øvrigt, herunder om han mener, at behandlingen af kadetterne risikerer at gå ud over Forsvarets fastholdelsesbestræbelser. Forsvarskommandoen henviser dog til Forsvarsministeriets Personalestyrelse, som har sendt en skriftlig kommentar som svar på OLFIs henvendelse:

Læs også: Udeblevne feriepenge og pensionsrod kan gå ud over fastholdelsen

»Kadetterne er en vigtig gruppe for FPS og Forsvaret nu og i fremtiden, og de skal gerne have et positivt første indtryk af både arbejdsgiver og den forhandlingsberettigede organisation. Det har naturligvis aldrig været FPS’ hensigt, at kadetterne har skullet vente unødigt lang tid på at modtage deres lønforbedringer. Det er en beklagelig situation, og vi gør, hvad vi kan for at rette op,« skriver FPS indledningsvist.

»Programmering af alle de nye regler og aftaler, der følger af nye overenskomster, er helt generelt tidskrævende – og det gælder hele det statslige område – ikke mindst når nye aftaler skal føres ind i et komplekst lønsystem som vores. Når det er sagt, vil vi selvfølgelig også gerne have at implementeringen går hurtigere – ikke mindst af hensyn til de kadetter, der er indgået aftale for, og som gerne skulle have et ordentligt indtryk af deres arbejdsplads.«

En løsning er nu lige på trapperne, forsikrer FPS videre.

»Ændringerne i lønsystemet vedrørende HOD-overenskomsten er nu implementeret, og er med i de kommende lønkørsler. Vi vil desuden iværksætte manuel efterbetaling af de dele af resultatet, som lønsystemet ikke kan håndtere automatisk, så de kadetter, der har penge til gode, vil modtage aconto-udbetalinger hen over sommeren.«

BÆRENDE BILLEDE: Kadetter fra Hærens Officersskole under indspilning af rekrutteringsfilm. De afbildede kadetter har ikke at gøre med den aktuelle sag. Foto: Forsvarsgalleriet

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Sådan styrker vi effektivt Hjemmeværnet uden at bruge milliarder

BLOG. Hjemmeværnet er ofte blevet overset i diskussionerne om styrkelsen af Forsvaret og har heller ikke fyldt meget i den offentlige samtale om det nye forsvarsforlig. Niels Klingenberg Vistisen præsenterer her en række konkrete forslag til, hvordan Hjemmeværnet hurtigt og effektivt kan styrkes uden milliardinvesteringer. Jeg har ad flere omgange...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Anders Bandholm
Læser
Anders Bandholm
26. juni 2022 7:52

Løn er hygiejnefaktor iflg. Herzberg. Herzbergs skala starter ved “utilfreds” og det højeste man kan opnå er “ikke utilfreds”. Således er der god grund til, kontinuerligt, at sikre at hygiejnefaktorerne er på plads. Specielt når nu beslutningstagerne i denne periode fokuserer på at bremse afgangen fra FSV, sandsynligvis ved at skrue på motivationsfaktorerne.