spot_img

Organisationer til forsvarsministeren: Læg linjen om, Trine Bramsen!

I et sjældent skarpt debatindlæg i Berlingske kritiserer formændene fra fem organisationer og foreninger på forsvarets område forsvarsminister Trine Bramsen for at skabe mistillid og detaljestyre Forsvarets og forsvarschefens kommunikation. Hvis ikke ministeren sadler om, risikerer det at få konsekvenser for opgaveløsningen, advarer de.

Modvinden tager til i styrke for forsvarsminister Trine Bramsen. I et fælles debatindlæg i Berlingske opfordrer formændene for fem organisationer og foreninger direkte ministeren til at lægge sin ledelsesstil og kommunikation om. Hvis ikke hun gør det, risikerer det i værste fald at gå ud over opgaveløsningen, advarer de.

Baggrunden er forsvarsministerens ageren de seneste uger, hvor hun først betingede sig at sidde med i et interview, som Ritzau ønskede med den nytiltrådte forsvarschef i begyndelsen af december. Siden udtalte hun til OLFI og Radio4, at det var hende og ikke forsvarschefen, som skulle blande sig den offentlige debat, hvilket fik forsvarschefen til at aflyse sine lovede interviews med OLFI, Radio4, Berlingske og Altinget. Samtidig er hun i både skrift og tale begyndt at omtale forsvarschefen som »styrelseschefen for Forsvaret«.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse historien om samrådet med forsvarsminister Trine Bramsen (S) om et interview, der kørte af sporet …

»En effektiv metode til at nedbryde den helt nødvendige tillid og respekt fra undergivne til foresatte er, hvis en militær chef offentligt desavoueres af chefens foresatte. Det fører til mistillid og disrespekt og – ultimativt – at Forsvarets opgaver ikke bliver løst optimalt. Det er desværre det, vi ser i større og større grad med Forsvarsministeriets detaljeorienterede styring af Forsvarets og Forsvarschefens eksterne kommunikation, herunder kommunikationen med offentligheden,« skriver Niels Tønning (HOD), Jesper K. Hansen (CS), Jesper Trommer Volf (HPRD), Peter M. Andersen (Folk & Sikkerhed) og Christian Arildsen (Danske Soldaterforeningers Landsråd) i Berlingske.

Nuværende debat om Forsvaret gavner ingen

De skriver videre, at den igangværende offentlige debat om forsvarsministerens ageren hverken gavner hende, ministeriet, Forsvaret, forsvarschefen eller befolkningen.

»Og det skyldes hverken medierne eller den journalistiske linje, der er lagt i medierne. Det skyldes Forsvarsministeriets ageren.«

De fem organisationer mener helt grundlæggende, at der på politisk niveau synes »at mangle en helt grundlæggende forståelse for, hvad Forsvaret er for en størrelse. Og nej, Forsvaret er ikke en »styrelse«, og Forsvarschefen er ikke en »styrelseschef« – i hvert fald ikke i traditionel forstand«.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om Trine Bramsens stærke ledelsesteam …

»Forsvaret er en militær organisation, hvis ultimative formål er at passe på Danmark og de, der bor og opholder sig i Danmark, samt for at bibeholde Danmark som en selvstændig stat og ultimativt at slå ihjel for det. Forsvarschefen er den øverste chef i en enstrenget kommandostruktur, der er helt afgørende for, at ordrer kan udføres hurtigt og korrekt i krise, konflikter og krig. Soldaterne er uddannet til at løse og løser opgaver, som ligger himmelvidt væk fra de opgaver, der løses af medarbejdere i andre offentlige styrelser og organisationer – også Forsvarsministeriets øvrige styrelser. Der er tale om opgaver, som for stort set alles vedkommende kan medføre døden for de indsatte soldater,« skiver de i Berlingske.

Forsvarschefen skal deltage i den offentlige debat

Hertil kommer, at Forsvaret er direkte nævnt i Grundloven, og at den Kongelige Forholdsordre fra 1952 direkte foreskriver, at Forsvaret ufortøvet skal optage kampen uden at afvente ordre herom i tilfælde af angreb på dansk territorium eller på en dansk militær enhed udenfor dansk territorium. Så: Forsvaret er ikke – langt fra – nogen styrelse i traditionel forstand, mener formændene.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse OLFIs interview med forsvarsminister Trine Bramsen, som alligevel ikke vil reformere Forsvarsministeriets organisation …

De understreger samtidig vigtigheden af, at forsvarschefen og øvrigt militært personel deltager i den offentlige debat.

»Forsvarschefen er regeringens øverste militære rådgiver og bør som sådan kunne formulere målsætninger om Forsvarets organisation, udvikling, kapaciteter mv. i relation til trusselsbilledet – selvsagt indenfor den givne politiske ramme. I den egenskab er det helt afgørende, at forsvarschefen kan kommunikere både internt og eksternt om Forsvarets tilstand, opgaver, opgaveløsning mv. og ikke mindst struktur og sammenhæng mellem mål og midler, uden konstant og tæt overvågning fra Forsvarsministeriets side,« skriver de i Berlingske og advarer ministeren:

»Soldaterne har en tårnhøj faglig stolthed og professionalisme samt stolthed over deres arbejde og deres arbejdsplads. Sådan skulle det gerne fortsætte. Men sådan bliver det ikke nødvendigvis ved med at være, hvis ikke linjen lægges om – nogle (mange) vil påstå radikalt.«

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

»Den sikkerhedspolitiske situation og ændringer i vores opgavefokus udfordrer os«

Abonnement
Chefen for Flyverkommandoen erkender i et skriftligt svar til OLFI, at de unge piloter er pressede. Han lover, at man fra flyveledelsens side er i gang med at adressere udfordringerne, men han vil ikke stille op til interview og svare på spørgsmål. Nej. Generalmajor Jan Dam ønsker som chef for...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

3 KOMMENTARER

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Palle Randløv
Læser
Palle Randløv
10. februar 2021 14:57

Ja, det så jo meget godt ud i starten men jeg skal da ellers lige love for der ikke er meget at råbe hurra for mere. Forsvaret bløder i forvejen personel og det sidste år eller 2 har jo ikke ligefrem gjort tingen bedre og det kan meget vel ende med at afgangen bliver så meget større end tilgangen at vi simpelthen ikke kan opstille de enheder der skal udsendes på grund af personalemangel. Det har Forsvsministeriets Personalestyrelse så deres egen løsning på “tag turen eller tag sparket”. Det er så bare et spørgsmål hvor længe den går. Sørgeligt det skal gå den vej :-/

En gammel kriger
Læser
En gammel kriger
10. februar 2021 19:18

Palle, sådan er det desværre, når vi er blevet en civil styret koncern.
På lige fod med Lego og Danfoss, jeg glæder mig til pensionen og tegner ingen rådighedskontrakt.

Palle Randløv
Læser
Palle Randløv
11. februar 2021 14:41

Glæd dig, blev sendt på pension 1/1-17, 42 år som militær/civil :-))