spot_img

Heftig debat og nyt samråd efter kontroversielle Bramsen-udtalelser

Trine Bramsens udtalelser på gårsdagens samråd i Forsvarsudvalget er ikke gået ubemærket hen. Udtalelserne om konfliktsøgende medier har givet anledning til skarp kritik fra flere kanter, og heller ikke ministerens fortsatte insisteren på at sammenligne forsvarschefen med en civil styrelseschef møder gehør. V og K har indkaldt til nyt samråd.

Kritikken fra både presse og ansatte i Forsvaret har været sønderlemmende, efter at Trine Bramsen på torsdagens samråd i Forsvarsudvalg understregede, at forsvarschef Flemming Lentfer er og bliver styrelseschef, og at konfliktsøgende medier er grunden til, at vi i Danmark ikke kan have en åben og ærlig forsvarsdebat som i Norge.

I dagens udgave af Berlingske kan man læse, hvordan soldater på alle funktionsniveauer går i rette med ministerens retorik vedrørende forsvarschefen. Ankerne fra personellet er nok en gang nået til Christiansborg, hvor de giver anledning til endnu et samråd om sagen. Igen er det Venstres forsvarsordfører Lars Christian Lilleholt og De Konservatives ditto Niels Flemming Hansen, der står for indkaldelsen af forsvarsministeren.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse historien om samrådet med forsvarsminister Trine Bramsen (S) om et interview, der kørte af sporet …

»Vi vil have, at ministeren fortæller, hvordan hun vil genoprette tilliden til Forsvarets ledelse,« forklarer Niels Flemming Hansen til Berlingske. En enig Lars Christian Lilleholt supplerer:

»Jeg er meget bekymret over det samarbejde, der tegner sig mellem ministeren og Forsvaret. Meget tyder på, at ministeren har tabt forbindelsen til Forsvaret. Vi vil have ministerens svar på, hvordan hun genopretter tilliden. Det er mennesker, vi sender i krig og til store internationale operationer. De skal have opbakning i deres daglige arbejde.«

Vrede over fortsat brug af “styrelseschef”

Samrådet torsdag tog afsæt i OLFIs afdækning af forløbet omkring forsvarsministerens og forsvarschefens dobbeltinterview med Ritzau. Interviewet skulle have været et almindeligt tiltrædelsesinterview, men blev gennemført på betingelse af, at forsvarsminister Trine Bramsen selv deltog. Parterne gik undervejs i interviewet skævt af hinanden, og Trine Bramsen er siden blevet beskyldt for med sin ageren og blotte tilstedeværelse at udvise manglende tillid til forsvarschefen.

Udover interviewet stod ministerens offentlige omtale af Flemming Lentfer som styrelseschef på dagsordenen ved samrådet. Trods manges utilfredshed med termen fastholdt Trine Bramsen imidlertid, at det er forvaltningsretligt korrekt at sidestille forsvarschefen med en civil styrelseschef. Denne insisteren har fredag affødt kras kritik fra ansatte i Forsvaret, og tilliden er nu så udfordret, at det kræver endnu et samråd, mener Lars Christian Lilleholt og Niels Flemming Hansen.

Artiklen fortsætter under tweetet …

Det nyindkaldte samråd vil samtidig byde på endnu et livtag med det efterhånden meget omtalte dobbeltinterview. Torsdag kom det frem på tv2.dk, at Ritzaus chefredaktør, Lars Vesterløkke, har hørt optagelserne fra interviewet og ikke genkender Bramsens udlægning af Ritzau-journalistens opførsel som “uvorn” og “ubehøvlet”. Lars Vesterløkke siger dog i samme forbindelse, at OLFI gør sig skyldig i en journalistisk stramning ved at omtale interviewet som “kørt helt af sporet”.

Det synspunkt har Trine Bramsen selv hæftet sig ved.

»Og OLFIs udlægning er heller ikke korrekt. Lille detalje,« skriver forsvarsministeren således i en Twitter-kommentar til OLFIs redaktør og følger op med en blinkende kysse-emoji med et hjerte.

Artiklen fortsætter under tweetet …

Ministerens mediekritik afvises

Flere Twitter-brugere og journalister bemærker, at forsvarsministeren med den formulering implicit erkender, at hendes egen omtale af Ritzaus journalist som “uvorn” og “ubehøvlet” heller ikke er sandfærdig. Også dette forhold skal drøftes på det forestående samråd. Tilbage står dog, at mange iagttagere har svært ved at forstå, hvorfor det skal komme så vidt, og hvordan det stemmer overens med Trine Bramsens forsikringer om fuld tillid, at Flemming Lentfer ikke kan gennemføre sine oprindeligt planlagte solointerviews.

»Det store spørgsmål: hvorfor? Hvorfor ikke bare lade forsvarschefen tale med medierne? Hvorfor er det så magtpåliggende, at han skal bankes ned på linje med andre som ‘styrelseschef’. Altså, han er jo firestjernet general, ikke. Det virker så småligt og surt,« skriver Politikens politiske redaktør, Kristian Madsen, på Twitter.

Artiklen fortsætter under tweetet …

Andre hæfter sig dagen derpå ved forsvarsministerens bemærkelsesværdige kritik af medierne, som ifølge Bramsen søger at »skabe splid og finde sprækker mellem fagpersoner og politikere«. Det er medierne, som bærer skylden for, at Danmark ikke kan få en forsvarsdebat som den norske, lod forsvarsministeren tilhørerne på gårsdagens samråd forstå.

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer