Trine Bramsens udtalelser på gårsdagens samråd i Forsvarsudvalget er ikke gået ubemærket hen. Udtalelserne om konfliktsøgende medier har givet anledning til skarp kritik fra flere kanter, og heller ikke ministerens fortsatte insisteren på at sammenligne forsvarschefen med en civil styrelseschef møder gehør. V og K har indkaldt til nyt samråd.
Kritikken fra både presse og ansatte i Forsvaret har været sønderlemmende, efter at Trine Bramsen på torsdagens samråd i Forsvarsudvalg understregede, at forsvarschef Flemming Lentfer er og bliver styrelseschef, og at konfliktsøgende medier er grunden til, at vi i Danmark ikke kan have en åben og ærlig forsvarsdebat som i Norge.
I dagens udgave af Berlingske kan man læse, hvordan soldater på alle funktionsniveauer går i rette med ministerens retorik vedrørende forsvarschefen. Ankerne fra personellet er nok en gang nået til Christiansborg, hvor de giver anledning til endnu et samråd om sagen. Igen er det Venstres forsvarsordfører Lars Christian Lilleholt og De Konservatives ditto Niels Flemming Hansen, der står for indkaldelsen af forsvarsministeren.
Artiklen fortsætter under billedet …

»Vi vil have, at ministeren fortæller, hvordan hun vil genoprette tilliden til Forsvarets ledelse,« forklarer Niels Flemming Hansen til Berlingske. En enig Lars Christian Lilleholt supplerer:
»Jeg er meget bekymret over det samarbejde, der tegner sig mellem ministeren og Forsvaret. Meget tyder på, at ministeren har tabt forbindelsen til Forsvaret. Vi vil have ministerens svar på, hvordan hun genopretter tilliden. Det er mennesker, vi sender i krig og til store internationale operationer. De skal have opbakning i deres daglige arbejde.«
Vrede over fortsat brug af “styrelseschef”
Samrådet torsdag tog afsæt i OLFIs afdækning af forløbet omkring forsvarsministerens og forsvarschefens dobbeltinterview med Ritzau. Interviewet skulle have været et almindeligt tiltrædelsesinterview, men blev gennemført på betingelse af, at forsvarsminister Trine Bramsen selv deltog. Parterne gik undervejs i interviewet skævt af hinanden, og Trine Bramsen er siden blevet beskyldt for med sin ageren og blotte tilstedeværelse at udvise manglende tillid til forsvarschefen.
Udover interviewet stod ministerens offentlige omtale af Flemming Lentfer som styrelseschef på dagsordenen ved samrådet. Trods manges utilfredshed med termen fastholdt Trine Bramsen imidlertid, at det er forvaltningsretligt korrekt at sidestille forsvarschefen med en civil styrelseschef. Denne insisteren har fredag affødt kras kritik fra ansatte i Forsvaret, og tilliden er nu så udfordret, at det kræver endnu et samråd, mener Lars Christian Lilleholt og Niels Flemming Hansen.
Artiklen fortsætter under tweetet …
Nyt samråd: Frygter, at @TrineBramsen har tabt relationen til Forsvaret og sin egen autoritet og tilsyneladende løjet på samråd i går. Hun skal være sit ansvar voksen over for de mennesker, der går i krig og sætter livet på spil for Danmarks sikkerhed! https://t.co/DI4SgowFQP
— Lars Chr. Lilleholt (@larsclilleholt) 5. februar 2021
Det nyindkaldte samråd vil samtidig byde på endnu et livtag med det efterhånden meget omtalte dobbeltinterview. Torsdag kom det frem på tv2.dk, at Ritzaus chefredaktør, Lars Vesterløkke, har hørt optagelserne fra interviewet og ikke genkender Bramsens udlægning af Ritzau-journalistens opførsel som “uvorn” og “ubehøvlet”. Lars Vesterløkke siger dog i samme forbindelse, at OLFI gør sig skyldig i en journalistisk stramning ved at omtale interviewet som “kørt helt af sporet”.
Det synspunkt har Trine Bramsen selv hæftet sig ved.
»Og OLFIs udlægning er heller ikke korrekt. Lille detalje,« skriver forsvarsministeren således i en Twitter-kommentar til OLFIs redaktør og følger op med en blinkende kysse-emoji med et hjerte.
Artiklen fortsætter under tweetet …
“Heller ikke korrekt”?
Så du erkender, at du sad på samrådet og fandt på en skrøne om, at en journalist skulle have overfuset dig?— Brian Weichardt (@brianweichardt) 5. februar 2021
Ministerens mediekritik afvises
Flere Twitter-brugere og journalister bemærker, at forsvarsministeren med den formulering implicit erkender, at hendes egen omtale af Ritzaus journalist som “uvorn” og “ubehøvlet” heller ikke er sandfærdig. Også dette forhold skal drøftes på det forestående samråd. Tilbage står dog, at mange iagttagere har svært ved at forstå, hvorfor det skal komme så vidt, og hvordan det stemmer overens med Trine Bramsens forsikringer om fuld tillid, at Flemming Lentfer ikke kan gennemføre sine oprindeligt planlagte solointerviews.
»Det store spørgsmål: hvorfor? Hvorfor ikke bare lade forsvarschefen tale med medierne? Hvorfor er det så magtpåliggende, at han skal bankes ned på linje med andre som ‘styrelseschef’. Altså, han er jo firestjernet general, ikke. Det virker så småligt og surt,« skriver Politikens politiske redaktør, Kristian Madsen, på Twitter.
Artiklen fortsætter under tweetet …
Det store spm: hvorfor? Hvorfor ikke bare lade forsvarschefen tale med medierne? Hvorfor er det så magtpåliggende, at han skal bankes ned på linje med andre som ‘styrelseschef’. Altså han er jo firestjernet general, ikke. Det virker så småligt og surt! https://t.co/hQZZ6ro3RA
— Kristian Madsen (@KristianMadsen) 4. februar 2021
Andre hæfter sig dagen derpå ved forsvarsministerens bemærkelsesværdige kritik af medierne, som ifølge Bramsen søger at »skabe splid og finde sprækker mellem fagpersoner og politikere«. Det er medierne, som bærer skylden for, at Danmark ikke kan få en forsvarsdebat som den norske, lod forsvarsministeren tilhørerne på gårsdagens samråd forstå.
En åben forsvarsdebat kræver åbenhed og gensidig tillid. Åbenhed og tillid starter fra toppen. Danmark er klar. Mon ikke det er forsvarsministeren som ikke er klar? https://t.co/3FcE3k2Pnq
— HansPeter Michaelsen (@hphmic) 4. februar 2021
Vildt nok at @SFpolitik, @Enhedslisten og @radikale har tillid til en minister der ikke mener at vi kan tage en substantiel og åben debat om hendes ressort. Demokratisk? #dkpol https://t.co/vVP2ons548
— Jeppe Klenitz-Jakobsen (@jeppekjakobsen) 5. februar 2021