spot_img

Bramsen sender Ahrenkiel, Bisserup og 500 militære og civile chefer på kursus

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Departementschefen og forsvarschefen skal sammen med 500 militære og civile chefer på kursus i offentlig forvaltning. Det er et led i forsvarsministerens plan for at rydde op i nepotisme, magtmisbrug og svindel på Forsvarsministeriets område, som dette medie har været med til at afdække.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) mener det alvorligt. Hun vil én gang for alle have gjort op med nepotisme, magtmisbrug og svindel i Forsvarsministeriets og Forsvarets øverste rækker, og det er derfor heller ikke alle de pligtopfyldende og menige medarbejdere, der står for skud. Det er derimod 500 militære og civile chefer i de øverste ledelseslag, som skal på kursus i offentlig forvaltning for at sikre »overholdelse og forståelse af principper for god offentlig administration«. Det skriver Jyllands-Posten lørdag.

Ifølge avisen vil forsvarsministeren sende alle civile og militære chefer på niveau af kontorchef og oberstløjtnant og derover på det nye kursus, og ministeren bekræfter over for avisen, at også departementschef Thomas Ahrenkiel og forsvarschef Bjørn Bisserup skal på kursus i helt elementær og grundlæggende administration og offentlig forvaltning. Og det skal alle chefer, uanset om de sidder i Forsvarsministeriet, ministeriets styrelser eller arbejder i den operative del af Forsvaret.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse interviewet med forsvarschef Bjørn Bisserup om de mange sager med nepotisme i Forsvaret. Foto: Ernstved

Årsagen er den uendelige række af sager om svindel, magtmisbrug og nepotisme, som har martret Forsvarsministeriet, ministeriets styrelser og Forsvaret gennem flere år. Det begyndte i oktober 2018 med sagen om den nu forhenværende hærchef Hans-Christian Mathiesen, som efter OLFIs afdækning af sagen i maj blev idømt 60 dages ubetinget fængsel ved Retten i Viborg for magtmisbrug, forsøg på magtmisbrug, videregivelse af fortrolige oplysninger og pligtforsømmelse af særlig grov karakter, da han i perioden 2015-2016 hjalp sin kæreste og nuværende hustru uberettiget frem i karrieren. Sagen er anket og kommer formentlig for Vestre Landsret i løbet af efteråret.

Siden afdækkede OLFI flere sager, der involverede departementschef Thomas Ahrenkiel, forsvarschef Bjørn Bisserup, daværende finansdirektør AE, personaledirektør Laila Reenberg, vicepersonaledirektør Peter Wass, daværende stabschef Bjørn Martin Röst fra Specialoperationskommandoen og kommandørkaptajn Jens Birkebæk Bach, som er chef for Frømandskorpset. Dertil kan man lægge den nu pensionerede og tidligere viceforsvarschef Per Ludvigsens eskapader.

Whistleblower afslørede svindel i ejendomsstyrelsen

I december trådte whistlebloweren Karsten Hamborg Ravnsgaard frem og fortalte om omfattende svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, hvilket blev dokumenteret i en rapport fra Rigsrevisionen, som rettede en sønderlemmende kritik af Forsvarsministeriets kontrolmekanismer. En opfølgning på denne sag er i forsvarsministerens nye plan, at kontrollen med Forsvarets indkøb skal styrkes.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse historien om, hvordan Karsten opdagede svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og anmeldte det til Rigsrevisionen … Foto: Ernstved

Således skal alle indkøb fremover forbi mindst to personer inden godkendelse, ligesom revisionen og tilsynet skal styrkes bl.a. med flere medarbejdere. Samtidig indfører ministeren et krav om, at medarbejdere med »betydeligt indkøbsansvar« skal redegøre for, om de har økonomiske eller personlige interesser i virksomheder, der betjener Forsvaret.

Ifølge forsvarsministeren skal det fremadrettet have konsekvenser for chefer og deres karrieremuligheder, hvis en chef ikke reagerer på en henvendelse om mulig svindel eller magtmisbrug.

»Vi skylder de tusindvis af ansatte i Forsvaret – og deres chefer – som hver dag udfører et exceptionelt arbejde, at vi får ryddet op i de her svindelsager,« siger Trine Bramsen til Jyllands-Posten.

Om sin beslutning om at sende alle chefer på kursus siger hun til avisen:

»Det er min opgave som minister at sikre, at det her ikke sker igen. En ting er at pege fingre i de konkrete sager. Men det er lige så væsentligt at begrænse muligheden for, at det kan ske igen. Uanset om det har været onde hensigter eller manglende viden, bliver man i hvert fald mindet om hvilke regler der gælder,« siger Trine Bramsen til Jyllands-Posten.

Tangere kollektive dummebøder til chefer

Ministerens plan indebærer også, at 120 medarbejdere fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i Hjørring flyttes ud på tjenestestederne for bedre at holde styr på indkøb, leverancer og service.

»Det har øget risikoen for svindel, at det var oppe i Hjørring, man skulle kontrollere, om græsset var slået på en eller anden kaserne et helt andet sted i landet for flere måneder siden,« siger Trine Bramsen.

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om muligt magtmisbrug i Frømandskorpset …

Avisen har også talt med Per Nikolaj Bukh, som er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet. Han har fulgt sagerne i Forsvaret og bider mærke i, at Trine Bramsen ikke indfører nye regler, men primært bare ønsker gældende lovgivning indskærpet og overholdt.

»På sin vis tangerer det lidt kollektive dummebøder for cheferne. For størstedelen burde jo vide, hvordan reglerne er. Omvendt er det svært at se igennem fingrene med, at et antal chefer tydeligvis ikke har fulgt reglerne i de konkrete sager,« siger han til Jyllands-Posten.

Andre læste også

Før eller siden er vi nødt til at sende Nato-tropper til Ukraine

DEBAT: Folk, der advokerer for en total ukrainsk sejr, må kalibrere deres retorik og strategi, for den kommer ikke, medmindre Nato engagerer sig militært i Ukraine, skriver debattør og historiestuderende Kasper Valentin Poulsen. Der er i sandhed sorte skyer over Ukraine i disse måneder. Både præsident Volodymyr Zelenskyj og hans...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

10 KOMMENTARER

guest
10 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Christensen
Læser
Christensen
25. juni 2020 20:55

Jeg ved ikke med de civile chefer, men der er ingen af de militære chefer, der ikke allerede er veluddannet i såvel militær strafferet som offentlig forvaltningsret.
Det klinger hult når undskyldningen lyder, at der ikke er styr på regler – det er integriteten, der ikke er styr på, og det kommer ikke med et grundkursus mere.

Palle Randløv
Læser
Palle Randløv
14. juni 2020 15:45

De store ændringer sker ikke før man skraber hele øverste lag væk, både
civil og militær og om nødvendigt også i ministeriet, og så ser på hvem i
næste lag der også skal ud. Når det er sket er der en chance for
tingene kommer til at foregå på en redelig vis.
I mine øjne er det spild at sende de mennesker på kursus, de har deres præferencer og dem tager et kursus ikke fra dem. Man burde tvinge dem til at læse Lars Møllers bog “Det danske Pearl Harbor” fra 2008, og så give dem fyresedlen bagefter.

Rasmus
Læser
Rasmus
8. juni 2020 18:37

Jeg kan forstå hvorfor det giver mening for operativt ansatte, men alle de ikke operative ansatte og særligt i departementet kan allerede deres forvaltningslov uden ad, så løsningen for dem kan ikke være mere uddannelse i forvaltning. I et departement har du simpelthen ikke jobbet, hvis du ikke kan din forvaltningslov, så når cand. polit.er og jurister i departementet alligevel bryder forvaltningsloven, så er det en skærpende og kriminel omstændighed, og det er en pligtopgave for Bramsen, hvis indsatsen skal give nogen mening at rydde ud i de administrative led, hvor man har siddet på hænderne, selv taget af kassen eller givet til sine nærmeste.

ottochristensen
Læser
ottochristensen
8. juni 2020 7:39

Genopdragelseskurset for forsvarets chefer vil forhåbentligt indeholde en række virksomhedsbesøg, herunder besøg på Kriminalforsorgens afsoningsanstalter, hvor kursisterne måske kan få rundvisning af tidligere kollega.

Wedell Christensen
Læser
Wedell Christensen
7. juni 2020 20:41

Ganske enig i bemærkningerne om ministerens ornamentale tiltag og de højere chefers kendskab til forvaltning mv. For mig synes problemet at være selvopfattelsen, der bla. siger, at man er noget særligt ift. resten af samfundets ansvarsopfattelse. Mht. civil/militær er problemet tilsyneladende, at rene civile ikke har operativ baggrund, og militære ikke har en faglig baggrund (som ikke er operativ). Det er der ikke lyst til at lave om på hos nogen af parterne – så ville nogen sikkert blive overflødige, og selvopfattelsen skulle ændres!

En gammel kriger
Læser
En gammel kriger
6. juni 2020 12:37

Jeg har nu læst, de 3. sider, som FM og FC har sendt ud, jeg ved ikke rigtigt hvad jeg skal mene.
Men håber det kun er ændring VER. 1.0, jeg savner en generel omlægning af hele denne styrelses- stuktur, hvor der foregår meget magtfuldkommenhed. Og som ledes af bla. civile chefer uden så meget som 14. dages erfaring ude fra en eneste enhed, i kerneforsvaret.
Tilgengæld kan de alt i teorien, og regner med at alt hvad de har lært på jurastudiet (Læs) Laila, virker ude hos frontsoldaterne. Det gør det desværre langt fra, se hendes nye lønsystem, som endnu ikke kører 100% nu efter 8. måneder efter start.

Men jeg er glad for, at de begynder at decentralisere FES, der var sandelig på tide. Som en gammel skrøne siger ” Man kan ringe fra Ringsted til Thisted, men man kan ikke tisse fra Thisted til Ringsted” Og det passer meget godt ind i den FES struktur som har været de sidste år, med alt det udlicitiering mv. som de har lavet. Ingen ved nærmest en dyt om tjenestestederne.
Så FM og FC, sæt bare fart i skøjten og kom ud over isen, og kvæl også disse Rockwool lag, af administrative fællesskaber i har skabt, det eneste de gør, er for det meste at forsinke sagerne.

Søren Sørensen
Læser
Søren Sørensen
6. juni 2020 8:20

Svarer det her ikke lidt til at sende et ‘god bedring’ kort til en bisættelse? De her folk kender udmærket reglerne – i hvert fald har samtlige militære chefer med sikkerhed modtaget undervisning i forvaltning på diverse strukturelle kurser! Manglende kendskab til reglerne har aldrig betydet straffrihed, så hvad er egentlig formålet med denne tomme beslutning? Er der tale om alibiledelse? Det ville have klædt ministeren at kulegrave de sager, der har været dækket i pressen, i stedet for at melde så intetsigende ud. Hvis der er råd i fundamentet, så nytter det ikke at sætte nye blomsterløg langs indkørslen…

Wedell Christensen
Læser
Wedell Christensen
6. juni 2020 8:09

Spændende om et kursus ændrer deltageres selvopfattelse, som er dikteret af en kultur?
Jeg efterspørger hvad det pædagogisk-teoretiske grundlag er for det.

Rasmus Munch
Læser
Rasmus Munch
6. juni 2020 7:55

Hvorfor kun fremadrettet? Det er vel ikke for sent at skrive en ny FOKUS, på relevant personel! Tilsvarende hører man ikke meget om evt. konsekvenser for det personel tæt på daværende hærchef. Deres FOKUS, skal vel også afspejle deres ageren, enten positivt eller negativt?

Michael Albeck
Læser
Michael Albeck
6. juni 2020 7:43

..og så, når nu disse 500 personer har deltaget i dette brush up, bliver det så registreret på deres “stamkort 2” eller hvad det hedder i dag? således at de ikke senere kan sige “det er der ikke nogen der har fortalt mig”…. “det var ikke mig der lænsede min telefon og min laptop, det må have været en anden, min adjudant, min kone, kæreste, pizzamanden”