spot_img

Karsten afslører i dag svindel for millioner i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

OPDATERET: Karsten Hamborg Ravnsgaard træder i dag frem som den whistleblower, der afslører, hvordan projektledere fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i årevis har ført skyggeregnskaber med vareindkøb for millioner i strid med Forsvarsministeriets egne indkøbsaftaler. På baggrund af hans oplysninger er både Forsvarsministeriets Interne Revision, Forsvarsministeriets departementet, Rigsrevisionen og senest politiet gået ind i sagen.

Fredag udkommer Rigsrevisionen med en rapport, der retter en sønderlemmende kritik af Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og dens manglende kontrol med indkøb gennem en slags skyggeregnskaber. Bag afsløringen står den revisoruddannede Karsten Hamborg Ravnsgaard fra Holstebro. Han var ikke længe om at opfatte, at noget var helt skævt, da han i august 2018 blev ansat som bogholder ved et el-firma i Vestjylland. Posteringer for en af virksomhedens helt store kunder, Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse (FES), blev bogført på en ganske uortodoks vis, og over længere tid var der foretaget en række mystiske indkøb gennem det private el-firma.

Rigsrevisionen har på Karsten Hamborg Ravnsgaards foranledning foretaget en stikprøveundersøgelse af en lang række indkøb foretaget i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Her har man fundet brud på almindelige regnskabsregler i 75 procent af tilfældene. To medarbejdere i ejendomsstyrelsen er som følge af undersøgelsen blevet meldt til politiet.

”Man opbygger nogle tilgodehavender ved vores firma, som kan bruges til alle mulige ting. Der er købt droner, dyre PH-lamper og køkkener,” fortæller Karsten Hamborg Ravnsgaard.

Da Karsten Hamborg Ravnsgaard får overblik over sagen, står det hurtigt klart, at der er noget rivende galt i samarbejdet mellem arbejdsgiveren og ejendomsstyrelsen. Metodikken er simpel: Ved at sende en indkøbsordre, der overstiger prisen på el-firmaets tilbud, opstår der en difference, som placeres på en saldo. Kontoen udgør et råderum, som projektlederne ved FES efterfølgende kan bruge til diverse indkøb. På den måde opstår et skyggeregnskab, der er svært gennemskueligt for andre end projektlederne og Karsten Hamborg Ravnsgaard selv.

Forsvaret kender ikke noget til nogen af indkøbene

Karsten Hamborg Ravnsgaard har kendskab til i alt fire projektledere fra FES, der i varierende omfang benytter sig af ordningen. Særligt én projektleder er begejstret for den alternative ordning, som han bruger flittigt.

”Da jeg starter, har han en kvart million stående ved min arbejdsgiver som en ”buffer”, han kan bruge til alle mulige ting.”

Omkring jul modtager el-firmaet en faktura for en række køkkener. Fakturaen for køkkenerne kommer fra et lokalt firma og skal altså betales med midler fra ejendomsstyrelsens konto ved el-firmaet.

”Det er en forkert måde at gøre det på. Jeg håber, at køkkenerne er endt ude ved Forsvaret og ikke ved ham selv. Det tror jeg også, at de er. Problemet er bare, at fakturaen er sendt gennem et el-firma, og Forsvaret har ikke noget kendskab til, at de her ting er udført. De ved ikke, at der er sat et køkken op i ammunitionsdepotet i Klosterheden eller et tekøkken i en redningsstation i Thy,” siger Karsten Hamborg Ravnsgaard.

Mens Karsten Hamborg Ravnsgaard føler sig overbevist om, at lige præcis køkkenerne er endt ved rette modtager, er han anderledes skeptisk i forhold til andre af projektledernes indkøb:

”Der, hvor det rigtig bliver grelt, er, når der bliver købt dyre PH-lamper, håndholdte batteristøvsugere og varmeblæsere, som projektlederen selv tager ud og henter. Vi køber tingene i el-firmaet  og modtager fakturaen, og så lader han i bund og grund som om, at han repræsenterer os,” siger Karsten Hamborg Ravnsgaard, der, selv hvis lamperne skulle være endt på et kontor i Forsvaret, stadig finder fremgangsmåden problematisk.

”Rent principielt synes jeg, at det er voldsomt, at folk skal have så dyre lamper. Der blev købt tre PH-lamper, sådan en special edition, som tilsammen koster 23.000 kroner. Jeg synes, at det er lidt mærkeligt, at de skal have dem i det hele taget, men de skal jo slet ikke købes dem gennem et el-firma. De skal købes gennem Forsvarets egen indkøbsordning.”

Indkøbte drone til 30.000 kroner

Det står hurtigt klar for Karsten Hamborg Ravnsgaard, at ejendomsstyrelsens skyggeregnskab ved el-firmaet har eksisteret i mange år. Derfor giver han sig til at grave yderligere i sagen og lærer, hvordan der er fusket med bilagene.

”Da jeg piller i det, kan jeg se i den forhenværende bogholders opgørelser, at nogle indkøbsordrer har været tilegnet én ting til at starte med, men delt ud over fem-seks andre projekter. Blandt andet var der indkøbt en drone på en indkøbsordre på noget belysning i en barak. Jeg gik ind og kiggede på, hvad der stod på sagen, og kunne se, at der var købt en DJI Inspire-drone til 30.000 kroner. Da jeg viste Rigsrevisionen det, sad de også bare og kiggede mystificeret på det. Det kan godt være, de har brug for en drone, men den skal jo heller ikke købes gennem et el-firma. Der er en stor risiko for, at det ender hjemme ved ham selv,” siger han og fortsætter:

”Som virksomhed har man en forpligtelse til at vide, hvor varerne skal leveres, men projektlederen kommer selv og henter det i sin tjenestebil. Vi ved ikke, hvor det ender henne.”

Karsten Hamborg Ravnsgaard anslår, at han har kendskab til omkring 20 lignende sager fra den tid, at han arbejdede i el-firmaet.

”I løbet af mine otte måneder i el-firmaet har FES indkøbt for omkring 800.000 kr. fra skyggekontoen. Halvdelen er gået til køkkener, men den anden halvdel er brugt på alle mulige mærkelige ting. Dyre vingaver til jul, som blev faktureret ud til os. Både min chef og alle mulige andre modtog dyre vine fra den lokale vinhandel.”

Karsten Hamborg Ravnsgaard bliver klar over, at de lyssky aktiviteter ikke er isoleret til sin egen arbejdsgiver, da han i forbindelse med behandlingen af en indkøbsordre bliver bedt om at fakturere et lokalt tømrerfirma.

”Så kunne han lige få brugt noget af sin ”buffer” derovre,” forklarer Karsten Hamborg Ravnsgaard, der har en stærk mistanke om, at også en lokal totalentreprenør og et VVS-firma har deltaget i ordningen.

Forsøgte at råbe op

Jo mere Karsten Hamborg Ravnsgaard sætter sig ind i sagen, des mere bliver han klar over, at der tegner sig konturerne af noget meget alvorligt. Noget, han ikke kan sidde overhørig.

”Det, at projektlederen fusker med indkøbsordren, er dårlig forvaltning af offentlige midler. Hvis tingene er endt hjemme ved ham selv, er der også tale om momssvig, for så har han ikke betalt moms af de her ting. I så tilfælde er vi ude i noget svindel. Da omfanget af sagen begynder at gå op for mig, bliver jeg enig med mig selv om, at jeg er nødt til at gøre noget.”

Karsten Hamborg Ravnsgaard forsøger i første omgang at gå til sin chef.

”Jeg sagde til ham: ’Du er simpelthen nødt til at få det her stoppet nu. Det er pisseulovligt’. Det skulle han nok få set på, sagde han. Der skete bare aldrig noget. Da vi senere er ved at færdiggøre årsregnskab for 2018 og får besøg af vores revisor, viser jeg ham opgørelserne på sagerne. Han var godt klar over, at der gennem flere år havde været noget. Jeg tænker, at revisoren tager affære og får det her stoppet. Så er det ude af mine hænder. Det eneste, han gør, er at fortælle min chef, at det ikke er ‘skidegodt’,” fortæller Karsten Hamborg Ravnsgaard.

Da chefen forlader mødelokalet, sker det med et halvhjertet tilsagn om at tage en snak med projektlederen fra FES. Karsten Hamborg Ravnsgaard henvender sig til revisoren og spørger, hvad han har tænkt sig at foretage sig, men mødes med et nedslående svar:

“Jamen, han ville slette dokumentationen.”

Samlede beviser og sagde op

”Når man som revisor har en mistanke, skal man følge den til dørs. Det vil sige, at man skal ud og finde ud af, hvor advarselslampen blinker henne. Kan man ikke finde ud af det, er man tvunget til at melde det ind til bagmandspolitiet eller i det mindste oplyse Forsvarsministeriet om, at der er noget, der kører forkert,” forklarer Karsten Hamborg Ravnsgaard.

El-firmaets revisor gør ingen af delene. Efter råd fra sin advokat vælger Karsten Hamborg Ravnsgaard derfor at sige sin stilling op og distancere sig fra firmaet.

”Med min revisorbaggrund ved jeg, at det er ulovligt. Jo længere jeg blev, jo mere ville jeg inkriminere mig selv.”

Inden Karsten Hamborg Ravnsgaard forlader det vestjyske el-firma, når han dog at indsamle dokumentation for, hvad der er foregået. Det er den dokumentation, der ligger til grund for, at først Rigsrevisionen og siden en række andre instanser har taget sagen op. Fredag afholder Statsrevisorerne pressemøde, hvor de vil kommentere på Rigsrevisionens beretning om indkøbsprocedurerne i Forsvarsministeriet.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Sådan styrker vi effektivt Hjemmeværnet uden at bruge milliarder

BLOG. Hjemmeværnet er ofte blevet overset i diskussionerne om styrkelsen af Forsvaret og har heller ikke fyldt meget i den offentlige samtale om det nye forsvarsforlig. Niels Klingenberg Vistisen præsenterer her en række konkrete forslag til, hvordan Hjemmeværnet hurtigt og effektivt kan styrkes uden milliardinvesteringer. Jeg har ad flere omgange...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

3 KOMMENTARER

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
ottochristensen
Læser
ottochristensen
6. december 2019 15:58

Karsten Hamborg Ravnsgaard burde tilbydes ansættelse som konsulent i Forsvarsministeriets Interne Revision.

Morten Brandborg
Læser
Morten Brandborg
5. december 2019 16:41

Well Done til Karsten & OLFI!

Peter Nielsen
Læser
Peter Nielsen
5. december 2019 20:27

Karsten og Politiken ?

Og atter en kanon medarbejder, der må tage skraldet for at gøre det rigtige…