spot_img

Professor kalder chefens vennetjenester i Frømandskorpset for magtmisbrug

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

I september inviterede Jens Birkebæk Bach som chef for Frømandskorpset sin private ven, kapelmester Claes Antonsen, og medlemmer af hans Antonelli Orchestra til et adrenalinfyldt oplevelsesdøgn på Marinestation Kongsøre. Tjenestegørende medarbejdere hjalp til i arbejdstiden. Professor tvivler ikke på, at der er tale om magtmisbrug. Se OLFIs interview med chefen.

De fleste kender kapelmester Claes Antonsen og hans Antonelli Orchestra fra Vild med Dans på TV2. Men på Marinestation Kongsøre har nogle af Danmarks dygtigste elitesoldater fra Frømandskorpset et helt andet personligt kendskab til musikeren og flere medlemmer af hans band. Claes Antonsen er nemlig privat ven med chefen for Frømandskorpset, som hedder Jens Birkebæk Bach.

Han er kommandørkaptajn, selv uddannet frømand, går under kaldenavnet ”Pusling” og har været chef for det ene af Danmarks elitekorps siden januar 2017. Mandag den 16. september i år åbnede han dørene til den for offentligheden normalt hermetisk lukkede marinestation for at tage imod sin gode ven – kapelmesteren – og hans medmusikanter. Ikke for at lade dem spille jazzede rytmer for marinestationens frømænd og medarbejdere, men for at give spillemændene en oplevelse ud over det normale.

»De kom sidst på eftermiddagen, og så tog de afsted næste morgen. Så sov de her,« fortæller Jens Bach, da OLFI interviewer ham fredag eftermiddag i pejsestuen på Marinestation Kongsøre.

Ifølge Jens Bach prøvede spillemændene at hoppe i marinestationens havn fra taget af en hangar, ligesom de bl.a. fik en tur på vandet.

Var det noget, som du brugte mandskab på?
»Jeg brugte min egen tid på det.«

Der var ikke noget mandskab knyttet til? Der er ikke brugt mandskabstimer på natøvelse eller? …
»Der er to frivillige, som har hjulpet mig,« siger Jens Bach.

Frømandskorpset er ikke noget cirkus

Besøget vækker opsigt, fordi Marinestation Kongsøre ud over at være arbejdsplads for nogle af landets højest uddannede og mest hemmelige specialoperationssoldater også rummer masser af hemmeligt udstyr og materiel. Det er med andre ord en arbejdsplads ud over det normale, hvor selv personel fra andre dele af Forsvaret bliver fulgt tæt rundt ved besøg.

Ifølge Jens Bach modtager han og Frømandskorpset et utal af henvendelser fra civile, som ønsker at besøge korpset og se forholdene i Kongsøre og lære nogle teknikker af Danmarks skarpeste og dygtigste soldater. Men det kræver noget særligt at få lov at komme inden for porten, fortæller Jens Bach.

»Jeg får lister og alenlange anmodninger fra spejderklubber og andre, der godt kunne tænke sig at komme forbi. Det er jo meget besnærende. En gang i mellem holder vi døren åben. Men man skal have en indgangsvinkel. Man kommer ikke bare ind ad døren og siger, at vi kunne godt tænke os en oplevelsesdag. Nej, det er ikke et cirkus. Vi gør det, hvis vi kan se et formål med at invitere nogen ind,« siger Jens Birkebæk Bach.

Artiklen fortsætter under billedet …

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Claes Antonsen (@claesantonsen)

Ifølge Jens Bach har han været privat ven med Claes Antonsen gennem flere år. De deltog begge i kronprins Frederiks 50 års fødselsdag, og Antonelli Orchestra spillede tillige til den private fest på Fredensborg Slot 16. juni sidste år. Hvis man skulle være i tvivl om de nære bånd, kan man bare kigge på Claes Antonsens private Instagram, hvor han selv og tre medmusikanter profilerer foran Fredensborg Slot iført fuld frømandsuniform med støvler, Forsvarets udleverede bukser model multiterrænsløring (MTS), Frømandskorpsets skjorter med opsmøgede ærmer, faldskærmsvinger på højre bryst og ”Frømandskorpset” broderet på det venstre bryst.

»Ubetinget verdens sejeste job … vi backede Frømandskorpset i går,« skriver Claes Antonsen på Instagram.

Fik et par flasker rom for at spille musik til privat fest

Men hvad var formålet med at invitere bandet inden for til en oplevelsesdag hos frømændene, når Frømandskorpset netop ikke er noget cirkus? Ifølge OLFIs kilder måtte flere frømænd bistå besøget med udlevering af udstyr etc., ligesom to frømænd agerede oppassere over natten. Måske forklaringen ligger i gammelt venskab.

Nu siger du, at du kender ham. Har du så været med til noget, som han kan få dig med på? Han har jo et band og laver koncerter?
»Ja, altså, han har jo spillet for mig en gang, hvor vi skulle underholde til en fest. Så har han spillet med noget musik til en fest.«

Og det betalte du for som normalt?
»Næææ, jeg gav ham et par flasker rom. Jeg har noget rom, som jeg køber nede i vores lager. Så fik han et par flasker rom.«

Og så kom han med bandet eller alene?
»Han kom alene med en enkelt mand eller to oven i.«

Er det normalt? Var det en form for gengældelse, at han spillede for dig, og så kunne han komme her og prøve nogle ting?
»Neeeej, vi har jo været venner i nogle år efterhånden.«

Artiklen fortsætter under interviewet …

Der er jo forskel på at være venner og så bruge sit tjenestested på at komme ind og prøve en masse spændende ting? Kan du se, at det måske kan virke lidt underligt, at de spiller til en fest for dig, og så kommer de her op og får en på opleveren?
»Altså jeg har ingen maks på arbejdstid, så det har ikke kostet noget arbejdstid for mig.«

Men det har vel stadig kostet noget brændstof. Hvad med det signal, som det sender til dine medarbejdere?
» … Der er nok nogle, der ikke altid er glade for de prioriteringer, jeg laver. Sådan vil det altid være, når man er chef.«

Kan du forstå, at de måske synes, at det er liiige ….
»Der er nok nogle, der har en pointe, hvis de synes, at jeg har brugt deres arbejdstid forkert.«

Det var nok en mindre god idé

Generalmajor Peter Boysen er chef for Specialoperationskommandoen i Aalborg og Jens Bachs nærmeste chef.

Hvad synes du om, at chefen for Frømandskorpset inviterer sine private venner op på sådan et oplevelsesdøgn hos Frømandskorpset?
»Nu er jeg nødt til at tale med ham om den sag også, for jeg var ikke orienteret om den. Jeg er nødt til at dykke ned i sagen og få den præsenteret, så jeg kan finde ud af, hvad der er op og ned. Hvis de har brugt Forsvarets ressourcer, er det forkert. Men hvis Jens har brugt sin private arbejdstid, og de har sovet ude i skoven, så har jeg ikke så meget at sige til det.«

Han fortæller, at Antonelli Orchestra har spillet til en privat fest, og at han har betalt dem med nogle flasker rom. Han siger, at han selv har betalt for rommen. Men man kan jo få den mistanke, at der er noget vennetjeneste inde over? Der kommer et band og spiller for nogle flasker rom, og så kommer bandet efterfølgende til Kongsøre og får en på opleveren hos Frømandskorpset, som Jens Bach er chef for? Der er brugt brændstof og personel?
»Ja, det er en hårfin grænse. Hvis man bruger brændstof og medarbejderressourcer, så er jeg enig i, at det kan man ikke. Med mindre at det har et tjenestemæssigt formål.«

Hvad havde du sagt til ham, hvis han havde spurgt, om det var en god idé at invitere sine private venner op på sådan en tur?
»Så havde jeg nok svaret, at det var en mindre god idé. Og jeg havde i hvert fald sagt til ham, at hvis det skulle have nogen gang på jord, skulle det være uden at lægge Forsvaret til last. Det er min grundholdning.«

Hvad med signalet til medarbejderne – uanset om de involverede eller ej? Frømandskorpset har historisk set opfattet sig selv som helt anonymt i offentligheden, og som har sat en ære i ikke at gøre opmærksom på sig selv, og som har været ekstremt hemmelige uden ønske om at få civilister ind og se, hvad de laver. Når frømænd med den integritet og professionalisme pludselig ser chefen invitere sin venner i form af en kendt kapelmester og hans musikere ind, som render rundt og springer i vandet fra hangaren … kan du forstå, hvis det medarbejderne en følelse af, at nu er værdigrundlaget ved at skride fuldstændigt?
»Jeg kan godt forstå det, du siger. Omvendt har vi jo også haft en strategi på det seneste, hvor vi har sagt, at der er åbenhed, inklusion, samarbejde, innovation og kommunikation. Det håber jeg også, at du kan se.«

Det kan jeg godt forstå. Omvendt må man jo spørge sig selv, om man skal bruge det på venner og musikere, som man får til at spille. Skulle man ikke bruge det på nogle gymnasieelever?
»Jo, jo. Men vi er kommet meget ud i det åbne. Operationerne skal være skjulte. Men Frømandskorpset skal være en enhed, som også i sin rekruttering og profilering er en, hvor man kan komme ind og tale med folk. Men jeg kan godt se det andet, som du siger. Men jeg er nødt til at undersøge det.«

Professor: Chefen begår magtmisbrug og magtfordrejning

Ikke langt fra Flyvestation Aalborg og Specialoperationskommandoen ligger Aalborg Universitet på den anden side af Linfjorden. Her er Sten Bønsing professor i jura og en af landets førende eksperter i bl.a. offentlig forvaltning og embedsmisbrug. Han behøver ikke at se yderligere dokumentation for at fælde en juridisk afgørelse over chefen for Frømandskorpsets embedsførelse.

»Når chefen giver en særlig favorabel vennetjeneste til musikeren og bandet, får det nemt karakter af, at han gør det ud fra private motiver for at pleje et venskab eller noget for noget. Det indgår i en privat sammenhæng og er ikke tjenstligt begrundet. Derudover kommer det ind under habilitetsreglerne i forvaltningsloven, fordi det er en sammenblanding af private interesser og embedsbeslutninger.«

Hvor meget spiller det ind, at arbejdspladsen netop er offentlig og samtidigt ekstremt lukket? Der er ingen, der kan møde op ved Frømandskorpset og så meget som komme ind og kigge eller prøve, selv om mange gerne ville. Der er helt lukket.
»Hvis Frømandskorpset normalt er så lukket for offentligheden, som du beskriver, så bliver det helt galt. Hvis der bare var nogle andre eksempler på, at der også var erhvervsklubber eller gymnasieklasser på besøg en gang i mellem. Men når det kun er hans private relationer, så bliver det bare mere groft. Så er det i realiteten kun åbent for nogle ganske, ganske få personer, som chefen har en privat relation til. Det er magtmisbrug og magtfordrejning,« siger Sten Bønsing.

Generalmajor Peter Boysen lovede lørdag eftermiddag, at hvis OLFI holdt historien tilbage til mandag, ville OLFI senest mandag morgen få svar på en række opfølgende spørgsmål. Men siden kom Forsvarskommandoens kommunikationsenhed ind over, og OLFI venter stadig på de svar, som generalmajoren ifølge OLFIs oplysninger har sendt videre i systemet.

OLFI har før middag mandag bedt om en kommentar fra forsvarschef Bjørn Bisserup, som endnu ikke har haft lejlighed til at vende tilbage. OLFI har ligeledes forsøgt at få en kommentar fra Claes Antonsen og Antonelli Orchestra uden held.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Striden mellem jakkesæt og uniformer har udviklet sig til »borgerkrig«

Abonnement
INTERVIEW. Håndteringen af fregatsagen udstiller den gensidige mistillid mellem politikere, officerer og embedsmænd, der gennemsyrer forsvarsområdet. Det mener politisk analytiker Lars Trier Mogensen, som samtidig peger på, at Elbit-sagen i sig selv kunne have kostet Flemming Lentfer jobbet. Til syvende og sidst skal der dog andet og mere til...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer