spot_img

Auditørkorpset går ind i sagen om mobbende chef på Varde Kaserne

Forsvarsministeriets Auditørkorps har indledt en forundersøgelse med henblik på at afgøre, om der er basis for at indlede en regulær efterforskning efter den militære straffelov mod en chef ved Hærens Sergentskole for mobning. Sagen kommer på baggrund af et strakspåbud fra Arbejdstilsynet og efterfølgende omtale i OLFI.

Omtalen i OLFI af et strakspåbud til Hærens Sergentskole i Varde får nu Forsvarsministeriets Auditørkorps til at indlede det, der hedder en forundersøgelse af sagen. Den skal afdække, om der er basis for at indlede en regulær efterforskning mod en chef på Varde Kaserne, som er den direkte årsag til strakspåbuddet fra Arbejdstilsynet. Det fortæller auditør Claus Risbjerg fra Forsvarsministeriets Auditørkorps i Viborg.

»På baggrund af artiklen og Arbejdstilsynets strakspåbud har vi valgt at indlede en forundersøgelse i sagen for at konstatere, om den militære straffelov kan antages at være blevet overtrådt. Det kan være et brud på den militære straffelov, hvis man som chef chikanerer eller forfølger underordnede, og det undersøger vi nu,« siger Claus Risbjerg.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse interviewet med oberstløjtnant Peter Nielsen, som er chef for Hærens Sergentskole i Varde. Foto: Forsvaret

Sagen kom frem, da OLFI den 25. oktober skrev om påbuddet. Den 28. oktober kunne OLFI fortælle, at det ifølge Arbejdstilsynet er en chef på sergentskolen, som står bag den omfattende mobning, og det er årsagen til auditørkorpsets interesse for sagen.

Manipulation, trusler, bagtalelse og klikedannelse

Af Arbejdstilsynets påbud kan man læse, at »ansatte oplyste, at chefen … har en adfærd og kommunikationsform, som de ansatte oplever som krænkende, som skaber utryghed, kan være nedværdigende, manipulerende, overfusende eller sårende. Handlingerne fra chefen har en sådan karakter, at to ansatte ikke oplever, at de kan forsvare sig imod handlingerne, da der er tale om et forhold mellem ansatte og leder.«

Ifølge Arbejdstilsynet oplyser nogle ansatte ved Hærens Sergentskole, at de frygter for repressalier, hvis de bliver identificeret på baggrund af specifikke krænkende handlinger.

Det fremgår videre, at de ansatte fra chefens side oplever »usaglig kritik, nedgørelse, forsøg på manipulation, trusler, bagtalelse, klikedannelse, udelukkelse fra det sociale fællesskab og ignorering«. En ansat »er så mærket af mobbehandlingerne«, at vedkommende har »ondt i maven«, at vedkommende »ikke sover ordentligt om natten, er meget grådlabil og føler, at det går ud over« privatlivet, hvor vedkommende hele tiden tænker på arbejdet.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Vi må tale om garnisonering, hvis bemandingsudfordringen skal løses

DEBAT: Den nuværende garnisonering i Hæren er en af de primære kilder til den udfordrede bemandingssituation. Det er nødvendigt at tage den op til revision og diskutere de geografiske rammer, hvis yngre soldater skal have lyst til at blive i Forsvaret mere end et par år, mener premierløjtnant Christian...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer