Medlem af ledelsen står bag omfattende mobning på Hærens Sergentskole

0
Hærens Sergentskole holder til på Varde Kaserne. Her ses nogle af skolens tidligere elever. Foto: Forsvaret

En chef på Hærens Sergentskole står ifølge Arbejdstilsynet bag udbredt mobning på Hærens Sergentskole i Varde, hvilket kilder bekræfter over for OLFI. Skolechefen erkender det fulde ansvar og udtrykker sig »dybt ulykkelig over, at vi ikke har været vores opgave voksen«.

I begyndelsen af oktober landede en yderst ubehagelig afgørelse på oberstløjtnant Peter Nielsens skrivebord. Han er chef på Hærens Sergentskole i Varde, og dokumentet var et såkaldt strakspåbud udstedt af Arbejdstilsynet »for at imødegå risiko for umiddelbar helbredsforringelse i forbindelse med mobning«. Den sag beskrev OLFI fredag.

OLFI har siden talt med kilder på Varde Kaserne og set Arbejdstilsynets afgørelse uden den ekstrahering, som slørede væsentlige dele af rapportens indhold i den version, som Arbejdstilsynet sendte til OLFI efter anmodning om aktindsigt. Af den ikke-ekstraherede afgørelse fremgår det, at den beskrevne mobning bliver udøvet af en chef i skoleledelsen.

Læs også: Arbejdstilsynet udsteder strakspåbud til Hærens Sergentskole pga. mobning

»Ansatte oplyste, at chefen … har en adfærd og kommunikationsform, som de ansatte oplever som krænkende, som skaber utryghed, kan være nedværdigende, manipulerende, overfusende eller sårende. Handlingerne fra chefen har en sådan karakter, at to ansatte ikke oplever, at de kan forsvare sig imod handlingerne, da der er tale om et forhold mellem ansatte og leder. Nogle ansatte oplyser samtidig, at de frygter for repressalier, hvis de bliver identificeret på baggrund af specifikke krænkende handlinger, og vil derfor ikke refereres for konkrete episoder, som de har været udsat for,« står der i strakspåbuddet.

En er sygemeldt – en anden bliver fortsat udsat for mobning

Heraf fremgår det videre, chefens adfærd og kommunikationsform ifølge de ansatte har stået på i flere år, og at det er et kendt problem på Varde Kaserne. De beskrevne hændelser i Arbejdstilsynets strakspåbud er alle fra indeværende år og primært rettet mod to ansatte.

»De oplyste, at den ene af de to ansatte for nyligt er blevet sygemeldt pga. mobning, og der nu er en ansat tilbage som er udsat for mobning. Ansatte oplyste, at handlingerne står på dagligt.«

Artiklen fortsætter under billedet …

20191028 TEASER HSGS PeterNielsen
Klik på billedet, hvis du vil læse interviewet med oberstløjtnant Peter Nielsen, som er chef for Hærens Sergentskole i Varde. Foto: Forsvaret

Af rapporten fremgår det videre, at de ansatte fra chefens side oplever »usaglig kritik, nedgørelse, forsøg på manipulation, trusler, bagtalelse, klikedannelse, udelukkelse fra det sociale fællesskab og ignorering«. En ansat »er så mærket af mobbehandlingerne«, at vedkommende har »ondt i maven«, at vedkommende »ikke sover ordentligt om natten, er meget grådlabil og føler, at det går ud over« privatlivet, hvor vedkommende hele tiden tænker på arbejdet.

Skolechefen kan »slet, slet ikke genkende billedet«

Oberstløjtnant Peter Nielsen er chef for Hærens Sergentskole. Han siger til OLFI, at han »slet, slet ikke kan genkende billedet« af en grov mobbekultur fra en ledende medarbejder på skolen.

»Men det betyder ikke, at jeg ikke anerkender, at nogle kan have en opfattelse af, at det er sket. Det anerkender jeg,« siger han og erkender samtidig, at der åbenlyst har været episoder med mobning på skolen, som ikke må ske.

»Det her er et ledelsesansvar. Det er mit ansvar, det er stabschefens ansvar, og det er den pågældende chefs ansvar. Medarbejderne har intet ansvar for det, der er sket. Jeg er dybt ulykkelig over, at vi ikke har været vores opgave voksen og været i stand til at ændre det,« siger han.

Hvordan kan man på en skole, der uddanner kommende ledere, have en chef, som øjensynligt udøver mobning af allergroveste karakter og har gjort det i årevis?

»Det har jeg ikke nogen kommentar til.«

OLFI har været i kontakt med den pågældende chef, som ikke ønsker at udtale sig om sagen. Du kan læse et længere interview med skolechef Peter Nielsen her

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer