spot_img

Denne mand dokumenterer fejl i Kammeradvokatens notat om Bisserup

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

I Kammeradvokatens notat om forsvarschef Bjørn Bisserup kan man læse, at alle aspiranter til Hærens Officersskole i 2010, som var lovet en plads, også blev optaget på Hold Anker i september samme år. Det er ikke korrekt, og det kan Thomas Bøkman Jacobsen føre bevis for. Hvordan hænger tallene i Kammeradvokatens notat så sammen?

En mild kritik for ikke at have orienteret daværende forsvarschef Knud Bartels. Det var, hvad forsvarschef Bjørn Bisserup fik, da Forsvarsministeriet den 14. november offentliggjorde et notat fra Kammeradvokaten, som havde undersøgt Bjørn Bisserups rolle i forbindelse med sønnens optag på Hærens Officersskole (HO) i 2010. Dengang var Bjørn Bisserup chef for Forsvarsstaben, og han besluttede i begyndelsen af maj samme år at afvise et forslag om besparelser fra Hærens Operative Kommando, som ville få direkte indflydelse på sin søns optag på officersuddannelsen.

Forslaget gik ud på at skære antallet af kadetter ned fra 165 til 140. Kadetaspiranterne havde været til optagelsesprøve, og her opnåede Bjørn Bisserups søn en placering mellem nummer 140 og 165. Han fik i marts 2010 brev fra Forsvaret om, at han var optaget på Hærens Officersskole og skulle begynde uddannelsen på Hold Anker i september samme år. Men i slutningen af april skrev Forsvarets Rekruttering til Bjørn Bisserups søn og 43 øvrige allerede optagne kadet-aspiranter, at de på grund af besparelser måske alligevel ikke var optaget samme år. Den 6. maj besluttede Bjørn Bisserup at afvise spareforslaget, og derved kunne sønnen og de 43 øvrige optagne begynde på uddannelsen i september 2010. Det står der i hvert fald i Kammeradvokatens notat om sagen.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse interviewet med forsvarschef Bjørn Bisserup om de mange sager med nepotisme i Forsvaret. Foto: Ernstved

Ifølge Kammeradvokaten burde Bjørn Bisserup dog have orienteret forsvarschefen om, at hans beslutning om at afvise besparelsen ville få betydning for sønnen. I stedet skulle den daværende forsvarschef have vurderet, om Bjørn Bisserup på grund af mulig inhabilitet var i stand til at træffe beslutningen.

Historien kunne være sluttet med Kammeradvokatens notat

Der kunne historien om optaget på Hærens officersskole i 2010 være sluttet. Men det gjorde den ikke. For der var oplysninger i Kammeradvokatens notat, som rejste flere spørgsmål end svar. Hvis spareforslaget gik på at reducere optaget fra 165 kadetter til 140, hvorfor sendte Forsvaret i april 2010 så breve ud til 44 allerede optagne kandidater inklusiv Bisserups søn med besked om, at de måske ikke var optaget på Hærens Officersskole alligevel, men ville få svar senest i uge 32 samme år? Svaret på det spørgsmål fremgår ikke af notatet. Det gør til gengæld forklaringen om, hvad der skete med de 44 kandidater:

Læs også: Forsvarsminister kalder topchefers brud på forvaltningsloven for bagateller

»Ved brev af 6. maj 2010 skrev Forsvarets Rekruttering til de 44 ansøgere, at det nu var klarlagt, at alle som havde modtaget brev vedr. optagelse til den ansøgte uddannelse ville få en uddannelsesplads på officersskolen i 2010.«

I et brev fra Forsvarsministeriet ridser fuldmægtig Eva Lippert sagen op. oplysninger stemmer ikke overens med oplysningerne i Kammeradvokatens notat om forsvarschef Bjørn Bisserup. Klik på brevet, hvis du vil læse det i fuld størrelse …

Den oplysning forstår Thomas Bøkman Jacobsen ikke. Han fik lige som Bjørn Bisserups søn brev i marts 2010 fra Forsvaret med besked om, at han var optaget på Hærens Officersskole Hold Anker i september 2010. Og lige som Bjørn Bisserups søn modtag han brev dateret den 27. april med besked om, at han måske ikke var optaget alligevel. Men modsat Bjørn Bisserups søn blev Thomas Bøkman Jacobsen aldrig optaget på Hærens Officersskole. Det fremgår af et endeligt afslag fra Forsvarsministeriet til Thomas Bøkman Jacobsen dateret 24. februar 2014:

» … modtog du en skrivelse fra Forsvarets Rekruttering om, at du var optaget på officersskolen fra september 2010. Efterfølgende varslede Hærens Operative Kommando Forsvarets Personeltjeneste om, at produktionsmålene for Hærens Officersskole skulle ændres. På den baggrund modtog du brev af 27. april 2010 fra Forsvarets Rekruttering om, at du måske ikke skulle starte på Hærens Officersskole alligevel, da der måske skulle ske en reduktion af antallet af uddannelsespladser på grund af besparelser i Forsvaret. På den baggrund vurderede Hærens Officersskole de allerede optagne elever, herunder dig, igen, og officersskolen fandt i den forbindelse, at du ikke skulle starte som kadet på skolen.«

Kammeradvokaten må være blevet vildledt af Forsvaret

Afslaget accepterede Thomas Bøkman Jacobsen ikke, og han blev derfor en sag i systemet, der endte med ovenstående brev fra Forsvarsministeriet og et efterfølgende undskyldende brev fra daværende forsvarschef Knud Bartels.Men hvad siger Thomas Bøkman Jacobsen i dag til notatet fra Kammeradvokaten med de fejlagtige oplysninger?

Læs også: Topchefer får kritik for ikke at leve op til reglerne om inhabilitet

“Konklusionen må vel være, at Kammeradvokaten er blevet vildledt i forhold til det oplyste grundlag fra Forsvaret,” siger han.

Hvorfor skrev Kammeradvokaten i sit notat, at Forsvarets Rekruttering efter Bjørn Bisserups beslutning om at afvise besparelsen optog alle 44 kadetter, når den ene af dem ikke blev optaget og i stedet fik et brev med den stik modsatte besked? Var Thomas Bøkman Jacobsen den eneste, som ikke blev optaget? Og hvorfor sendte Forsvarets Rekruttering breve til 44 kadetter i stedet for alene til de 25, som spareforslaget omhandlede?

De spørgsmål vil OLFI forsøge at finde svar på.

Thomas Bøkman Jacobsen havde rang af sekundløjtnant og var kadet på Hærens Officersskole på Hold Storrud 2009. Men på grund af en kortere sygemelding valgte han at droppe ud for i stedet at søge om optagelse på Hold Anker med uddannelsesstart i september 2010. Han blev forhåndsoptaget som en ud af 165 kadetaspiranter, men blev sat på vent på grund af besparelser og fik siden afslag på optagelse. Hans historier stemmer ikke overens med oplysningerne i Kammeradvokatens notat om forsvarschef Bjørn Bisserup. Privatfoto

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Striden mellem jakkesæt og uniformer har udviklet sig til »borgerkrig«

Abonnement
INTERVIEW. Håndteringen af fregatsagen udstiller den gensidige mistillid mellem politikere, officerer og embedsmænd, der gennemsyrer forsvarsområdet. Det mener politisk analytiker Lars Trier Mogensen, som samtidig peger på, at Elbit-sagen i sig selv kunne have kostet Flemming Lentfer jobbet. Til syvende og sidst skal der dog andet og mere til...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer