spot_img

Forsvarsminister kalder topchefers brud på forvaltningsloven for bagateller

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen fralægger sig ansvaret for selv at tage stilling til sagerne om forsvarschefens og departementschefens brud på forvaltningslovens regler om inhabilitet. Det var bagateller, som ikke får konsekvenser, siger forsvarsministeren.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) ser ikke de store problemer i, at departementschef Thomas Ahrenkiel og forsvarschef Bjørn Bisserup begge har brudt forvaltningslovens regler om inhabilitet, som Kammeradvokaten i denne uge konkluderede. Det siger han i et kortfattet interview med Radio24syv fredag.

Thomas Ahrenkiel holdt i næsten et år sit kæresteforhold til Forsvarsministeriets kommunikationschef hemmeligt for to siddende forsvarsministre og sad med ved et møde, hvor kæresten fik en lønforhøjelse på 18.000 kr. årligt og et engangsvederlag på 75.000 kr. Da journalist Brian Weichardt som Radio24Syvs politiske redaktør fredag spurgte forsvarsministeren, hvad han siger til, at departementschef Thomas Ahrenkiel ikke har styr på reglerne om inhabilitet, lød svaret fra den politiske chef:

Lyt til Radio24Syvs interview med forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V)

”Det, synes jeg, var et fint initiativ, som departementschefen tog. Han bad jo selv om at blive undersøgt. Der var jo ikke nogen sag. Men for god ordens skyld: Kan man så ikke lige undersøge mig? Det, synes jeg, var et fint initiativ,” siger Claus Hjort Frederiksen med henvisning til det notat fra Kammeradvokaten, som departementschefen selv tog initiativ til at få udarbejdet om sit hemmelige kærlighedsforhold til Forsvarsministeriets kommunikationschef.

Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget …

LYT: Forsvarschef inddrages i sager om nepotisme

»Hvordan kan I ikke være vidende om regler om inhabilitet, nepotisme og kammerateri?«Toppen af det danske forsvar undersøges for flere sager omhandlende inhabilitet og nepotisme. Hærchefen, direktøren i forsvarsministeriets personalestyrelse og forsvarsministeriets departementschef er blandt hovedrollerne i sagen.Og også forsvarschef, Bjørn Bisserup, har været undersøgt af kammeradvokaten, da sønnens uddannelsesstart i Forsvaret kunne blive forsinket på grund af besparelser. Bisserup sad ved roret, da besparelserne endte med at blive aflyst. Han orienterede dog ingen om, at der kunne være inhabilitetsproblemer ved hans beslutning.

Posted by Radio24syv on Wednesday, November 14, 2018

I samme undersøgelse kom det frem, at Thomas Ahrenkiel orienterede Statsministeriets departementschef om sagen, og sammen blev de to enige om, at kæresteforholdet kunne holdes hemmeligt for forsvarsministeren. På spørgsmålet om, hvad Claus Hjort Frederiksen mener om, at Thomas Ahrenkiel gik til statsministeriets departementschef i stedet for til forsvarsministeren, svarer forsvarsministeren:

”Ved du hvad? Nu vil jeg slet ikke forholde mig til alle disse ting. Jeg vil bare sige, at nu har Kammeradvokaten i både Bjørn Bisserups tilfælde og i Thomas Ahrenkiels tilfælde konstateret, at det var så bagatel-agtigt, at det ikke får nogen konsekvenser.”

Er du enig i, at det er bagatel-agtigt?
” … Øhhhhhm … det vil jeg ikke gå ind i.”

Kammeradvokaten rettede kritik af militære topchefer

I denne uge rettede Kammeradvokaten tillige kritik mod forsvarschef Bjørn Bisserup, fordi han i 2010 som chef for Forsvarsstaben ikke orienterede sin foresatte – daværende forsvarschef Knud Bartels, da Bjørn Bisserup traf en afgørelse om at afvise besparelser på optaget til Hærens Officersskole, hvorved han egen søn blev optaget. Kammeradvokaten er et privat advokatfirma, som løser advokatopgaver på vegne af staten.

Ifølge Politiken bestilte Thomas Ahrenkiel selv undersøgelserne hos Kammeradvokaten, og det var hans medarbejdere, der indsamlede alt materialet til sin egen sag, indhentede udtalelser fra embedsmændene og stod for tilrettelæggelsen af undersøgelsen, som først i de sidste fire dage formelt blev overladt til Kammeradvokatens vurdering. Thomas Ahrenkiel har også ansvaret for undersøgelserne af henholdsvis personaledirektør Laila Reenberg og forsvarskommandoens finansdirektør, AE, som begge ligeledes er under mistanke for at have brudt forvaltningslovens regler om inhabilitet. Og det er helt fint, mener Claus Hjort Frederiksen.

”Altså, nu undersøger vi de her sager, og de sager må gå deres gang. Jeg kan konstatere, at det, der er sket i de to sager, der er afsluttet nu, der var der ikke anledning til, at det skulle få nogen konsekvenser ifølge Kammeradvokaten. Nu kører der så nogle andre sager, og så må vi vente på resultatet af dem,” siger Claus Hjort Frederiksen til Radio24Syv.

Skader Forsvarets image i befolkningen

Peter Viggo Jakobsen er lektor ved Forsvarsakademiet. Han kalder Claus Hjort Frederiksen for “dybt professionel politiker”, som i interviewet med Radio24Syv meget elegant lader være med at sige noget som helst.

Er det ikke farligt at kalde det en bagatel, når en departementschef bryder loven?

”Jo, det er farligt. Men omvendt er det også politik. Hvis forsvarsministeren ikke vil af med sin departementschef, og han ikke vil af med sin forsvarschef, er han nødt til at lade være med at gøre mere. Og det vælger han her,” siger Peter Viggo Jakobsen.

Han lægger dog ikke skjul på, at det går ud over Forsvarets image, hvis alle sagerne om nepotisme i Forsvaret og Forsvarsministeriet ender med, at det hele bare kørere videre med de samme chefer på posterne.

“Det ligger i enhver officers professionsforståelse, at man har et særligt æresbegreb og skal gøre tingene ordentligt. Man taler om den bedste man til jobbet. Forsvaret bryster sig af at have en anden moralsk habitus end resten af det omgivende samfund. Så ser det ikke godt ud, hvis man i toppen kan slippe af sted med den her slags ting, uden at det får nogen konsekvenser. Det vil nok også føre til lidt mere frustration nedad i geledderne,” siger han.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Forsvarets genrejsning kræver en fordomsfri tilgang fra alle parter

DEBAT: Forsvaret står et sted, hvor den politiske og den militære sfæres indbyrdes relation er i fare for at stå i vejen for en historisk genopretning. For at den kan føres ud i livet, skal der derfor ikke kun ses på organiseringen af forsvarsområdet, men på kulturen, som man...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

2 KOMMENTARER

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Mikael Friis
Læser
Mikael Friis
22. november 2018 14:34

Nu er Claus Hjort Frederiksen jo ikke uvant med selv at begå lovbrud – bl.a. i sin tid som chef i Beskæftigelsesministeriet (læs: https://www.fyens.dk/indland/DR-reporter-faar-Cavling-pris-for-afsloering-af-minister/artikel/1397974 ). Derfor kan det ikke undre, at han også fralægger sig ansvaret for rodet i Forsvaret …

ottochristensen
Læser
ottochristensen
20. november 2018 18:41

Man tror det er løgn, landets forsvarsminister mener, at bedrag, løgn og berigelse er bagateller, som ikke vil få konsekvenser for de skyldige, ydermere fralægger ministeren sig ansvaret for hvorledes forsvaret bliver forvaltet – Er resten af regeringen enige i dette, hvad mener folketingets medlemmer om denne utiltalende sag.