spot_img

Chefen for SOKOM skærer igennem: ”Sagen har fået alt for meget fokus”

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

INTERVIEW: Sagen om intern splid i Jægerkorpset har fyldt alt for meget, mener chefen for Specialoperationskommandoen (SOKOM). Han har derfor beordret alle portrætter på Jægerkorpsets æresvæg behandlet ens igen og indskærpet, at der ikke må herske tvivl om Forsvarets ansattes ytringsfrihed.

Sagen havde ulmet længe. Men i sommer selvantændte den og forårsagede verbale flammer internt i Jægerkorpset. Fem navngivne jægersoldater blev af ledelsen lyst i band og fik tildækket deres portrætter på Jægerkorpsets æresvæg med billeder af alle jægersoldater gennem tiden. Årsagen var, at de havde optrådt i medierne. De fem var Thomas Rathsack, Erik B. Jørgensen, Magnus Hansson og Rune Krogh Danielsen, som alle medvirker i TV2-programmet ”Korpset” – et moderne reality-show bygget op om en fiktiv optagelsesprøve til en eliteenhed. Den femte var Lars Møller, som for år tilbage havde skrevet bogen ”Jæger 200”.

At sætte de tidligere jægersoldater i ”bad standing” skulle gøre det klart for nuværende og kommende jægere, at man ikke optræder i medierne ustraffet med historier om Jægerkorpset. Selvpromovering i medierne på baggrund af ens tjeneste i Jægerkorpset var ifølge ledelsen et brud på Jægerkorpsets kodeks, og på grund af en voksende tendens var det på tide at statuere et eksempel.

Læs også: Jægerkorpset er ramt af intern splid, opsigelser og mandskabsmangel

Men udskamningen af de fem navngive jægere fik ikke den interne debat til at forstumme – tvært om. For hvorfor var det lige præcis de fem og ikke andre jægersoldater, som også har skrevet bøger – Carsten Mørch, B.S. Christiansen, Nicolai Moltke-Leth og den tidligere jægerchef, Poul Dahl? Hvordan kan Jægerkorpset selv invitere pressen indenfor for at producere en dokumentarudsendelse om den rigtige optagelsesprøve og så straffe fire jægersoldater for at bruge deres erfaringer til at lave et underholdningsprogram om en fiktiv optagelsesprøve? Og hvad har Lars Møller gjort galt ved at skrive sin bog, når Forsvaret selv havde godkendt manuskriptet? Hvad med de jægere, som efter deres tjeneste har fået domme for kriminalitet? Der var i det hele taget rigtig meget hvorfor, hvorfor dit og hvorfor dat?

Spørgsmålene hobede sig op

Man kunne spørge Jørgen, og det gjorde OLFI i november, da denne signatur kontaktede generalmajor Jørgen Høll, som er tidligere chef for Jægerkorpset og i dag er chef for Specialoperationskommandoen. Han ville imidlertid ikke svare på spørgsmål om intern splid i Jægerkorpset og henviste til oberstløjtnant Kåre Jakobsen, som er chef for Jægerkorpset. Han ønskede imidlertid heller ikke at udtale sig om sagen.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse historien om, at Specialoperationskommandoen for at spare penge og skaffe flere specialoperationssoldater fra 2019 vil slå Jægerkorpsets og Frømandskorpsets optagelse og uddannelse sammen.

For et par uger siden havde Ekstra Bladet så også fået læst OLFI og lavede derefter historien som en ”afsløring” på forsiden stadig uden en kommentar fra Jægerkorpset. Historien fik TV2’s Go’ Morgen Danmark til at tage sagen op, og efter et par måneders tilløb stillede Kåre Jakobsen op og læste en udtalelse op i telefonen, som blev afspillet i tv-programmet.

”Er der folk, der forlader Jægerkorpset og ikke holder sig inden for vores værdier, etik og tavshedskodeks, ja så er det af gode grunde forbundet med konsekvenser. De personer, der er tale om, de har derfor udelukket sig selv fra fællesskabet i Jægerkorpset, fordi de har overskredet vores normer, værdier, etik og den tavshed, som specialoperationer er forbundet med,” sagde Kåre Jakobsen.

Nu hænger alle billeder atter ens

I denne uge kunne Ekstra Bladet så fortælle, at alle billeder atter hænger normalt på Jægerkorpsets æresvæg. Hvad er der sket? Det ringede OLFI onsdag til Jørgen Høll for at få en forklaring på.

”Jeg har bedt chefen for Jægerkorpset om at behandle alle billeder ens. Der har aldrig været portrætter vendt. Der har været nogle billeder, som har været blændet af.”

Men budskabet er vel det samme?

”Det vil jeg ikke kommentere.”

Hvorfor har du bedt ham om det?

”Jeg er super træt af, at denne sag overhovedet er kommet op. Det er ærgerligt, at vi taler om en masse negativt omkring specialoperationsstyrkerne i stedet for at fokusere på det positive. Derfor har jeg truffet en beslutning om, at det er ikke Jægerkorpsets eller Frømandskorpsets velvære, som man skal snakke om. Det er alt det gode, som de går og laver. Sagen har fået alt for meget fokus,” siger Jørgen Høll.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om, at specialoperationsstyrkerne er ved at blive ødelagt …

At alle billeder nu hænger ens igen, betyder ifølge Jørgen Høll på ingen måde, at Jægerkorpsets kodeks er forkert. I stedet handler det om ytringsfrihed og om ikke at sanktionere noget, som man ikke kan sanktionere.

”Jeg synes, at Jægerkorpsets kodeks er rigtigt fint for at bakke op om den korpsånd, der er i Jægerkorpset. Det er noget internt, som der ingen mulighed er for at sanktionere. På den måde vil jeg også sikre mig, at ingen ansatte i hverken Forsvaret eller specialoperationsstyrkerne har problemer med deres ytringsfrihed. Det må ikke være sådan, at folk er bange for at ytre sig, eller for at der sker noget der, hvor man ellers er med i et fællesskab,” siger Jørgen Høll.

Ingen er renset, og chefen er ikke banket på plads

Han understreger, at han ikke kan blande sig i, hvordan de enkelte jægersoldater har det internt med hinanden. Men han kan appellere til de enkelte soldaters indre værdier og henstille til, at jægersoldater overholde det interne tavshedskodeks. Når Ekstra Bladet derfor skriver tirsdag, at de fem jægersoldater er blevet ”renset”, og at Jørgen Høll skulle have banket chefen for Jægerkorpset på plads, er det ifølge Jørgen Høll ganske enkelt ikke korrekt.

”Nej, der er ikke nogen, der er renset i forhold til Jægerkorpsets kodeks. Jeg kan bare ikke overordnet stå på mål for noget, hvor en sanktion ikke har nogen legitimitet. Jeg har selv været nede og meddele det her til drengene, så jeg ved godt, hvad de føler, og hvor de står med deres holdninger.”

Vil det sige, at de fem ikke længere har forbud mod at komme i Jægerkorpset?

”Når man kommer på en militær installation, skal man enten have et ID-kort eller være inviteret for at komme ind. Så der er ingen, der har krav på at komme nogen steder, bare fordi at man har gjort tjeneste ved en flyve- eller flådestation. Hvis de bliver inviteret ind af tidligere kollegaer eller har et ærinde, så kan de også komme ind. Men jeg pålægger ikke chefen for Jægerkorpset, at han skal skrive rundt til dem og invitere dem til at komme og drikke kaffe,” siger Jørgen Høll.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Sådan styrker vi effektivt Hjemmeværnet uden at bruge milliarder

BLOG. Hjemmeværnet er ofte blevet overset i diskussionerne om styrkelsen af Forsvaret og har heller ikke fyldt meget i den offentlige samtale om det nye forsvarsforlig. Niels Klingenberg Vistisen præsenterer her en række konkrete forslag til, hvordan Hjemmeværnet hurtigt og effektivt kan styrkes uden milliardinvesteringer. Jeg har ad flere omgange...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Toby
Læser
Toby
1. februar 2018 9:50

Man forstår godt, at ‘Jørgen’ er træt af denne sag. Man kan kun give generalmajor Jørgen Høll ret i, at ‘sagen’ har fået for meget fokus. Derfor undres man så meget desto mere over, at han taler om det hele tiden!

Man undres også over ovenstående citater. Fx hvilken rolle har Frømandskorpset i sagen siden generalmajor Høll bringer FKP og Flådestationer i spil i denne sammenhæng.

For det er jo faktisk sådan, at FKP ikke er en del af dette cirkus.

Nå, men generalmajor Høll har, med egne ord, truffet beslutning om, at det ikke er specialstyrkernes velvære man skal snakke om, men alt det positive de gør. Vi kan godt lide handlekraftige generalmajorer, det er flot at denne har truffet en beslutning! Dog er det lidt forvirrende når samme generalmajor vil sikre ytringsfrihed for alle… “både i Forsvaret og i specialstyrkerne”. Vi er nogle som rent faktisk troede at Specialstyrkerne er en del af Forsvaret, men hvad ved vi.

Man må håbe, at det aldrig lykkes at slå de to korps sammen, endsige uddannelserne. Og tænk hvis nogen fandt på at flytte det hele til Ålborg – hvilken deroute det ville være for FKP og for Danmark.