spot_img

Kongen modtog folkets hyldest. Nu skal han vise, at han også kan klare opgaven

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

KOMMENTAR: Folkets hyldest til kong Frederik X og dronning Mary søndag viste den helt ekstremt store opbakning, som det nye kongepar nyder i befolkningen. Men det store fremmøde ved Christiansborg skal først og fremmest læses som folkets tak til dronning Margrethe. Søndag blev det moderne monarkis helt store sejrsfest i København.

Det kom som en stor overraskelse – nogle vil sige som et chok – da dronning Margrethe i sin nytårstale annoncerede sin abdikation bare 14 dage senere. I går var så dagen, som allerede har skrevet sig ind i danmarkshistorien som en af de helt store, og den ville danskere gerne deltage i. Således var ikke bare Christiansborg Slotsplads, men også de omkringliggende gader, torve, kanaler og broer fyldt til bristepunktet, da statsminister Mette Frederiksen (S) kl. 15.00 proklamerede tronskiftet ved at udråbe et ”længe leve Hans Majestæt Kong Frederik X” fra balkonen på Christiansborg Slot.

Den nye konge og hans dronning Mary kunne således ikke ønske sig nogen bedre begyndelse på den nye æra, som tronskiftet indvarsler. Hele 84 pct. af danskerne var således positivt stemt overfor kronprins Frederik og tilsvarende 85 pct. overfor kronprinsesse Mary, da Epinion lavede en meningsmåling for DR efter dronningens annoncering af sin abdikation i nytårstalen. Det er en opbakning, som også dronning Maregrethe nyder, og den er markant højere end sine første år som regent. Kendte man ikke til meningsmålingen i går, kunne man alene ud fra tv-billederne få det indtryk, at kongeriget i dag alene består af fuldblods royalister.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Kongeparrets “kroning” af Schønau til magtfuld hofmarskal kan ende helt galt

Sådan er det naturligvis ikke, men republikanerne i dette land har det svært for tiden. Det skyldes ikke mindst dronning Margrethes sikre hånd på roret gennem 52 år. I medgang og modgang har hun formået at samle befolkningen i en grad, som andre lande må misunde os i det lille smørhul højt mod nord.

Folkets tak til dronning Margrethe

Når så mange danskere – som udenlandske turister – søndag trodsede vinterkulden for at hylde den kongelige familie, skal man først og fremmest finde svaret i danskernes behov for at sige tak til dronningen, mens hun stadig er i live. Dronning Margrethe har gennem hele sin regeringstid svoret, at hun nogensinde ville abdicere, og kun hun ved, hvad den præcise årsag til hendes holdningsskifte var. Men ingen kan fortænke hende i at takke af efter så mange års tro tjeneste.

Artiklen fortsætter under billedet …

Tusinder og atter tusinder var søndag samlet i området omkring Christiansborg Slotsplads for at hylde den nye konge og hans dronning. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

At dronningen selv var rørt til tårer, lod sig ikke misforstå, da hun efter at have skrevet under på sin abdikation rejste sig og så sin egen søn sætte sig i stolen ved det store mahognibord i statsrådssalen på Christiansborg. Hun udtalte ordene »længe leve kongen«, hvorefter hun – tydeligvis uden held forsøgte at holde tårerne tilbage – vendte sig om og skyndte sig at forlade statsrådssalen.

Folkehyldesten søndag var først og fremmest hendes store fortjeneste, og det må have været en overvældende glæde at få lov at opleve tronskiftet som en festdag i stedet for en sorgens dag, som det var, da hendes egen far døde, og hun selv overtog tronen i januar 1972. På den måde gjorde dronningen tronskiftet til en positiv folkefest, og det – som hun gennem hele livet har troet, at hun kun ville opleve fra de dødes rige – var hun nu selv et midtpunkt i. Sikke en sejr!

Artiklen fortsætter under henvisningen …

»Frømandskorpset er blevet et cirkus med gak og gøgl for VIP’er og kendisser«

Det strider imod al sund fornuft, at et helt folk i 2024 bakker op om en familie, hvis overdådige privilegier er gået i arv gennem flere hundrede år. Men med dronning Margrethe som regent giver det hele mening, og selv den største skeptiker må have haft svært ved ikke at lade sig rive med søndag.

Glemt var kronprinsens rejse til Madrid

For den nye kong Frederik må dagen have været en lettelse. Glemt var på ingen tid balladen om hans rejse til Madrid i november, og det samme var det sammenbidte ansigtsudtryk, som – naturligt nok – har præget hans hustrus offentlige optrædener de seneste uger. Søndag virkede det nye kongepar som to mennesker, der både elsker og respekterer hinanden. At de med fire glade børn tillige fremstår som en moderne og harmonisk familie, må vi kun glæde os over. Og bede til, at det fortsætter sådan.

Nu hviler ansvaret på kongen, og man må håbe, at offentlighedens interesse for hans uforklarlige rejse i november har chokeret ham i en grad, så han aldrig nogensinde gentager den slags. På samme måde må man håbe, at han – undskyld mit sprogbrug – tager sig sammen og lever op til sit ansvar i al sin gøren og laden. Frederik er ikke kun konge fra mandag til fredag i tidsrummet fra 08.00-16.00 og så-privat-Frederik i sin fritid. Kong Frederik X er konge dag og nat i alle døgnets 24 timer året rundt.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Forsvarschefens hemmelige loge

Det forpligter, og som undersåtter må vi have troen på, at han formår at forvalte sine privilegier på en måde, som vækker respekt. Det kræver ydmyghed og en forståelse af, hvad der er comme-il-faut i den brede befolkning. Kongen bliver med andre ord nødt til at følge de fælles spilleregler, som vi alle er enige om. Det betyder, at han skal opføre sig ordentligt.

Han skal lade være med at rejse alene ud i verden og overnatte hos kvindelige bekendtskaber. Han skal lade være med at køre over Storebælt, når storm lukker broen af sikkerhedsmæssige årsager, og folket holder i lange køer på begge sider. Han skal lade være med at mødes med den militære ledelse uden at orientere regeringen og få dens godkendelse. Han skal lade være med at rive fire måneder ud af kalenderen for at stå på ski med familien i Schweiz og så leje boligen ud på Airbnb, når huset står tomt. Han

skal lade være med at omgås diktaturer og oliesheiker i IOC-lignende organisationer og lade være med at stemme imod regeringen, som han gjorde, da han i netop IOC stemte for at lade Rusland deltage i internationale sportsarrangementer på trods af statskontrolleret doping. Og så skal han lade være med at udnytte sin status til at lave lommeaftaler med diverse spillemænd om gratis koncerter mod fede oplevelser på skatteborgernes regning hos Frømandskorpset i Kongsøre. Det er slut, og ansvaret er nu hans.

»Forbundne, forpligtet, for Kongeriget Danmark.«

Længe leve kong Frederik X og hans familie.

Peter Ernstved Rasmussen etablerede OLFI i 2016 og er i dag også vært på programmet Frontlinjen på Radio4. Foto: Thomas Rønn

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Sådan styrker vi effektivt Hjemmeværnet uden at bruge milliarder

BLOG. Hjemmeværnet er ofte blevet overset i diskussionerne om styrkelsen af Forsvaret og har heller ikke fyldt meget i den offentlige samtale om det nye forsvarsforlig. Niels Klingenberg Vistisen præsenterer her en række konkrete forslag til, hvordan Hjemmeværnet hurtigt og effektivt kan styrkes uden milliardinvesteringer. Jeg har ad flere omgange...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer