spot_img

Fem år efter flytning til Svanemøllen kan officersskole være på vej retur til Nyholm

Med den øgede trussel mod Danmark og en massiv forøgelse af forsvarsbudgettet bliver der brug for både flere soldater og tjenestesteder. Det kan ende med at redde frasalget af Nyholm, og i Søværnet har man allerede planen klar for at genetablere Søværnets Officersskole på Holmen og aflyse udflytningen af Center for Sømilitær Teknik og officersskolens simulator.

Teksten i det eksisterende forsvarsforlig 2018-2023 er ganske klar.

”Partierne er enige om udflytning af Søværnets enheder fra Nyholm og frasalg af dele af Nyholm. Det indebærer, at Søopmålingen flyttes til Frederikshavn, Center for Dykning flyttes til Korsør, Center for Sømilitær Teknik flyttes til Korsør, Søværnets Officersskole flyttes til Svanemøllens Kaserne,” stod der i den aftaletekst, som partierne bag forsvarsforliget underskrev i januar 2018.

Udflytningen af Søværnets Officersskole var allerede sat på idéplan med forliget 2013-2017, da man besluttede en organisatorisk samling af de tre værns officersskoler under Forsvarsakademiet. I 2016 flyttede Flyvevåbnets Officersskole fra Jonstruplejren til Svanemøllens Kaserne, og i 2018 nåede drømmen om at samle officersskolerne på Svanemøllens Kaserne i et fælles campus-miljø næsten i mål.

Artiklen fortsætter under opslaget …

I april rykkede Søværnets officersskole under stor festivitas fra Holmen til Svanemøllens Kaserne, men i de afgørende forhandlinger tilbage i begyndelsen af januar 2018 satte de konservatives Rasmus Jarlov foden ned over for at flytte Hærens Officersskole. Han ville ikke være med til at flytte ”HO” fra Frederiksberg Slot til Svanemøllens Kaserne, og dermed døde idéen om at samle alle officersuddannelser under ét tag.

Drømmen om Svanemøllen som campus-miljø smuldrer

Nu kan hele tanken om Svanemøllens Kaserne som epicenter for officersuddannelserne være på vej til at smuldre. Mens udflytningen af Center for Dykning til Korsør og Søopmålingen til Frederikshavn er gennemført, lader de sidste faser i processen vente på sig. Flytningen af Center for Sømilitær Teknik til Korsør og Søværnets Officersskoles simulator til Svanemøllens Kaserne kræver etablering af nye faciliteter, og den endelige flytning af de to sidste dele af Søværnet fra Holmen har således hele tiden været planlagt til at skulle ske en gang i 2025/2026.

Men nu har krigen i Ukraine pludselig fået Søværnet og Forsvaret til at øjne en chance. Med det kommende forlig vil forsvarsbudgettet i løbet af de kommende syv år vokse fra 1,3 pct. af bnp til 2 pct. Med den markante genopbygning af Forsvaret bliver der brug for langt flere soldater, mere plads og flere tjenestesteder. Det har fået flere politikere og partier til at tale om at hive i nødbremsen og beholde bygningerne på Nyholm i stedet for at frasælge dem, som det ellers var planen.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Nyordning vil samle officersskoler på Svanemøllens Kaserne

I Søværnet har man øjnet chancen for en ideel løsning. Udflytningen af Center for Sømilitær Teknik og Søværnets simulator koster adskillige millioner kroner, som man mener at kunne bruge meget bedre ved at aflyse flytningen, beholde begge dele på Nyholm og flytte Søværnets Officersskole tilbage i de gamle bygninger, som er skabt til undervisning af søofficerer – vel at mærke i det rette miljø på resterne af den gamle flådestation, der var base for flåden i over 300 år.

Den operation vil samtidig frigive lokaler på Svanemøllens Kaserne, som der rigeligt er brug for med det fremtidige aktivitetsniveau.

Konservative vil bevare Søværnet på Holmen

Ifølge OLFIs kilder er det ikke bare i Søværnet, at ideen lyder som sød musik. Det gør den også i Forsvarets ledelse, som med stor sandsynlighed skal til at etablere nye tjenestesteder og finde plads til de mange nye soldater, som vil blive konsekvensen af det øgede forsvarsbudget. For en gangs skyld har man mulighed for at omgøre en ærgerlig beslutning og spare mange millioner på at aflyse en allerede politisk vedtaget flytning.

Hos de konservative bakker forsvarsordfører Ramus Jarlov varmt op om tankerne.

»Vi vil meget gerne bevare Søværnets tilstedeværelse på Nyholm. Selvfølgelig skal vi lige se et bud på økonomien i det, men det ville være glædeligt, hvis det kunne lade sig gøre. Det vil være trist, hvis Søværnet helt skulle miste sin historiske base i København,« siger han.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

»Fornuften har vundet med fredningen af Nyholm. Tak for det!«

Samme opbakning møder planerne hos Dansk Folkeparti, der ligesom de konservative var imod planerne om at forlade Holmen og sælge de historiske bygninger til højest bydende.

»Vi er imod at sælge Nyholm og støtter, at Søværnets Officersskole skal tilbage til Holmen. Vi mener ligeledes, at simulatoren skal blive, hvor den er. Søværnet på Nyholm er flere hundrede års tradition. Det skal vi ikke ændre på grund af en våd DJØF-drøm,« siger forsvarsordfører Alex Ahrendtsen.

Anderledes stiller på Danmarksdemokraterne sig i debatten. Forsvarsordfører Lise Bech mener »umiddelbart, at vi skal holde fast i den aftale, der blev besluttet i det eksisterende forsvarsforlig«, mens Liberal Alliance ikke »på det foreliggende grundlag« kan forholde sig til de nye tanker. Men forsvarsordfører Carsten Bach stiller sig kritisk overfor Forsvarets evne til at føre politisk vedtagne beslutninger ud i livet.

»Det er øjensynligt kutyme i Forsvaret ikke at efterleve de politiske beslutninger, hvilket der skal ændres på med det nye forlig,« siger han.

OLFI har sendt samme forespørgsel til Folketingets forsvarsordførere, men har alene fået svar fra ovennævnte.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

»Den sikkerhedspolitiske situation og ændringer i vores opgavefokus udfordrer os«

Abonnement
Chefen for Flyverkommandoen erkender i et skriftligt svar til OLFI, at de unge piloter er pressede. Han lover, at man fra flyveledelsens side er i gang med at adressere udfordringerne, men han vil ikke stille op til interview og svare på spørgsmål. Nej. Generalmajor Jan Dam ønsker som chef for...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

4 KOMMENTARER

guest
4 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Anders Olesen
Læser
Anders Olesen
24. april 2023 12:11

Når gamle politiske beslutninger ikke harmonerer med nutiden skal de selvfølgelig ændres. At Danmarksdemokraterne og Liberal Alliance tilsyneladende fastholder udflytningen er uforståeligt, og at hævde at forsvaret ikke imødekommer politikerne er helt forkert. Forsvarsledelsen har ikke gjort andet i mere end 20 år uden at råbe op, og derfor har vi ikke et reelt forsvar. Bevar Holmen og tilbagefør Sjælsmark til Forsvaret. To indlysende muligheder som både Danmarksdemokraterne og Liberal Alliance burde støtte.

Michael.larsen
Læser
Michael.larsen
24. april 2023 12:11

Mig bekendt er der stadigvæk nogle af dykkerskolens aktiviteter på Nyholm.

Peter Nielsen
Læser
Peter Nielsen
25. april 2023 15:08

Hvis det kun er tale om selv skolebygningen, kan der jo ikke være tale om så omfattende renovering? Jeg mener at kanonbådskurene og Takkelage-huset er jo solgt og renoveret for de nye ejeres regning.

Mickei Reinhold Jacobsen
Læser
Mickei Reinhold Jacobsen
24. april 2023 14:30

Selvfølgelig er det en smuk og romantisk drøm, at Søværnet bliver genetableret på Holmen, i de helt unikke historiske omgivelser.

Men virkeligheden er jo ofte noget andet, når først man får lagt de nationalromantiske briller og flytter øjnene fra Guldaldermalerne på Christiansborgs gange…
Bygningsmassen på Holmen er på ingen måde længere egnet til brug af et moderne forsvar. Og vælger man alligevel at genoptage aktiviteterne på området, skal man først igennem en vanvittigt dyr renovering af bygningerne.
Og husk på, at de mest af bygningsmassen og de grønne arealer netop er blevet fredet, hvilket igen vil få prisen til at stige, når først håndværkerne rykker ind.

Man må blot tørt konstatere, at det endnu en gang kommer bag på politikerne at deres tidligere handlinger har konsekvenser. Man må befinde sig i en speciel drømmeverden, når man tror at bygninger kan henstå i årevis uden vedligeholdelse og så tages i brug med det samme, blot fordi 179 personer ændrer opfattelse.
Og hvor er logikken i, at man skal bruge uforholdsmæssige store summer på genetableringen af gammel utidssvarende bygningsmasse, når pengene kan bruges mere fornuftigt på nye og tidssvarende bygninger der også fremadrettet kan understøtte det danske forsvar?