Danmark donerer som et af flere lande i alt 100 kampvogne Leopard1 til Ukraine

3
En canadisk kampvogn af typen Leopard 1 på mission i Afghanistan. Foto: Krauss-Maffei Wegmann (KMW)

Folketingets partier har sagt ja til at tilbagekøbe og renovere udfasede kampvogne af typen Leopard 1A5 og give dem i donation til Ukraine. Sammen med Tyskland og Holland har de tre lande lovet at levere samlet minimum 100 kampvogne “så hurtigt som muligt”.

Med bred opbakning fra Folketinget har regeringen undersøgt muligheden for at indgå i et samarbejde om renovering og donation af mindst 100 kampvogne til Ukraine. Danmark lancerer nu sammen med Holland og Tyskland et projekt om renovering af Leopard 1A5-kampvogne. Første delmål i projektet er at kunne levere kampvogne til to bataljoner – svarende til cirka 80 kampvogne – så hurtigt som muligt.  De første kampvogne ventes at være klar inden for få måneder og vil blive brugt til at træne ukrainske styrker.

”Ukraine har hårdt brug for kampvogne for at kunne modstå Ruslands fortsatte aggression. Jeg er stolt over, at Danmark har store aktier i det nye samarbejde med andre lande om at støtte Ukraine. Vores samarbejde om donation af et så stort antal Leopard 1 kampvogne går fint i spænd med andre landes levering af kampvogne til Ukraine. Samlet set bidrager det til Ukraines evne til at kæmpe for sin egen frihed,” siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

Artiklen fortsætter under billedet …

Danmark håber at kunne sende udfasede kampvogne af typen Leopard 1 til Ukraine

Ukraine vil som en del af projektet blive tilbudt uddannelse og træning i brugen af kampvognene, ligesom der vil medfølge reservedele og en ammunitionspakke. Det fælles projekt er seneste eksempel på Danmarks samarbejde med andre lande om at adressere Ukraines militære behov. Projektet er åbent for, at flere lande kan tilslutte sig senere.

”Dette samarbejde vidner om det store sammenhold og den enorme vilje, der er i Vesten til at støtte Ukraines ret til selv at bestemme over sin skæbne,” siger Troels Lund Poulsen.

FFG i Flensborg kan have 20 kampvogne af typen Leopard 1A5 klar på tre måneder

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer