spot_img

Danmark donerer som et af flere lande i alt 100 kampvogne Leopard1 til Ukraine

Folketingets partier har sagt ja til at tilbagekøbe og renovere udfasede kampvogne af typen Leopard 1A5 og give dem i donation til Ukraine. Sammen med Tyskland og Holland har de tre lande lovet at levere samlet minimum 100 kampvogne “så hurtigt som muligt”.

Med bred opbakning fra Folketinget har regeringen undersøgt muligheden for at indgå i et samarbejde om renovering og donation af mindst 100 kampvogne til Ukraine. Danmark lancerer nu sammen med Holland og Tyskland et projekt om renovering af Leopard 1A5-kampvogne. Første delmål i projektet er at kunne levere kampvogne til to bataljoner – svarende til cirka 80 kampvogne – så hurtigt som muligt.  De første kampvogne ventes at være klar inden for få måneder og vil blive brugt til at træne ukrainske styrker.

”Ukraine har hårdt brug for kampvogne for at kunne modstå Ruslands fortsatte aggression. Jeg er stolt over, at Danmark har store aktier i det nye samarbejde med andre lande om at støtte Ukraine. Vores samarbejde om donation af et så stort antal Leopard 1 kampvogne går fint i spænd med andre landes levering af kampvogne til Ukraine. Samlet set bidrager det til Ukraines evne til at kæmpe for sin egen frihed,” siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

Artiklen fortsætter under billedet …

Danmark håber at kunne sende udfasede kampvogne af typen Leopard 1 til Ukraine

Ukraine vil som en del af projektet blive tilbudt uddannelse og træning i brugen af kampvognene, ligesom der vil medfølge reservedele og en ammunitionspakke. Det fælles projekt er seneste eksempel på Danmarks samarbejde med andre lande om at adressere Ukraines militære behov. Projektet er åbent for, at flere lande kan tilslutte sig senere.

”Dette samarbejde vidner om det store sammenhold og den enorme vilje, der er i Vesten til at støtte Ukraines ret til selv at bestemme over sin skæbne,” siger Troels Lund Poulsen.

FFG i Flensborg kan have 20 kampvogne af typen Leopard 1A5 klar på tre måneder

Andre læste også

Bidens alderdom og talefejl overskyggede Nato-topmødet i Washington

Abonnement
ANALYSE: Nato-topmødet i Washington afslørede, at Nato nok står mere samlet og stærkere end i mange år. Men fremtiden afhænger helt af det amerikanske præsidentvalg i november, og derfor var alle øjne rettet mod den amerikanske præsident. Løfterne til Ukraine fra topmødet er massive. Men den økonomiske støtte er...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

3 KOMMENTARER

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Rasmus Ege
Læser
Rasmus Ege
7. februar 2023 18:23

Endelig, kan kun gå for langsomt.
Måske gutterne der kører dem som veteran vogne kan undervise i drift og vedligeholdelse allerede i morgen. Undervisning på dansk jord for de kommende besætninger.

Michael Nielsen
Læser
Michael Nielsen
8. februar 2023 11:46

Ros
Ros og tak til både folketing, regering og forsvar. Det er en god donationsbeslutning for Danmark. Den betyder at vi beholder vores alt for få, aktive kampvogne, og sender samtidig en mærkbar våbenpakke afsted.
Jeg håber at uddannelse og træning, bliver en fast del af de her pakker. Ellers risikerer vi at ukrainerne, ikke opnår et effektivt bruger niveau. Dermed øges risikoen, for at kampvognene går tabt, uden at skabe mærkbare resultater. De forventede resultater.
For massemedierne, i vestlige lande, har gjort meget ud af at fortælle befolkningerne at disse våben, kan gennembryde de russiske linjer. Og eftersom at de fleste vestlige borgere, er militære lægmænd, så skaber massemedierne, en ubevidst forventning, om at de her våben, måske kan afgøre krigen.
Det kan de kun, i min optik, såfremt både uddannelse og træning, opnår den nødvendige højde. Opnår et niveau, der gør de ukrainske soldater og deres enheder, i stand til at gennembryde den russiske front.
Men med al respekt, for ukrainernes stærke vilje, bemærkelsesværdige innovationsevne, så kan dette niveau, umuligt opnås på få måneder. Jeg tillader mig at tvivle på at niveauet kan opnås, enhedsmæssigt, på denne side, af sommeren 2023.
De donerede kampvogne, skal jo samarbejde med et væld af forskellige våbensystemer. Fra en lang række lande og forskellige tidsperioder. En våbensammensætning, der er mere kompliceret, end formationernes sammensætning, herhjemme. Og alt dette i en omfattende krig.
Opfordring
Derfor tillader jeg mig at opfordre massemedierne samt forsvaret, til at italesætte en realistisk vurdering af både tidshorisont samt antallet af ukrainske soldater, der skal uddannes og trænes.

Henrik Bruun Andersen
Læser
Henrik Bruun Andersen
10. februar 2023 20:21

Vedrørende de mange forskellige våbentyper, der sendes til Ukraine, og den store tvivl om de kan arbejde sammen i enhederne inklusive logistik til de mange systemer.
Er det ikke mere sandsynligt, at de mange forskellige våben ikke placeres i en pærevælling, men tværtimod fordeles mere selekteret alt efter enhed, opgave, område og den logistiske udfordring.
Altså de Leopard 2 der ankommer til Ukraine, at de samles i nogle få stærke brigader, hvor der forventes hårde afgørende kampe, mens Leopard 1 kan styrke frontafsnit med mindre trusler eller frigive T-72 kampvogne bundet op i f.eks. Sumi.
Challanger 2 samles nok også hos en brigade, hvor det logistikmæssigt giver bedst mening. Om det så er i området nord for Kiev, så vil det også frigive andre kampvogne til andre steder