spot_img

Politikere maner til besindighed inden køb af nyt artilleri til erstatning af Caesar

OLFIs artikler om erstatning for det til Ukraine donerede Caesar artillerisystem har vakt en del opsigt – også politisk. Således ønsker begge sider af oppositionen en ærlig opdatering fra forsvarsministeren, og at regeringen trækker frisk luft og tænker sig om, inden den skriver under på en ny kontrakt.

Torsdag meddelte regeringen, at den med Folketingets opbakning donerer 19 artilleripjecer af typen Caesar til Ukraine. Det er den danske hærs samlede artilleri, som endnu ikke er leveret fuldt ud til operativ brug i Danmark. Donationen sætter Hæren i en prekær situation, fordi artilleri er helt afgørende for, at 1. Brigade kan operere selvstændigt – og dermed er den meget...

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Bidens alderdom og talefejl overskyggede Nato-topmødet i Washington

Abonnement
ANALYSE: Nato-topmødet i Washington afslørede, at Nato nok står mere samlet og stærkere end i mange år. Men fremtiden afhænger helt af det amerikanske præsidentvalg i november, og derfor var alle øjne rettet mod den amerikanske præsident. Løfterne til Ukraine fra topmødet er massive. Men den økonomiske støtte er...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

2 KOMMENTARER

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Henrik Grage
Læser
Henrik Grage
23. januar 2023 21:24

Jeg deler absolut oppositionens holdning om lige at “tage en dyb indånding” inden forsvaret styrter ud og køber et system i “panik”.
Pensioneret Brigadegeneral Carsten Rasmussen har bl.a. her i OLFI luftet muligheden for indkøb af den gennemprøvede selvkørende 155 mm. haubitser K9 THUNDER (med tilhørende forsyningskøretøj K10) fra Korea. Han har flere rimelige argumenter herfor, dog deler jeg ikke argumentet om at ‘artilleriet skal kunne følge med Brigaden’ – Den overordnede (og evige) diskussionen går bl.a. på om vi skal have bælter eller hjul under pjecerne.
Jeg antager, dersom “ballonen går op”, at scenariet bliver ‘henholdende kamp’ i Baltikum og ikke et stormløb mod Moskva, hvorfor brigadens artilleri sagtens kan operere (lige) bag egne linjer under hele kampen.

Firmaet Rheinmetall (der bl.a leverer Leopard 2 kampvognen) har for relativ nylig introduceret deres 155 mm haubitser med “autoloader” på en gennemprøvet 5 akslet pansret lastbil. (HX3) Iflg. Rheinmetall er besætningen kun på 2 mand som kan operere “kanonen” indefra lastbilen (ligesom det Svenske system Archer)
Ungarn har for nyligt indkøbt 40 – 50 stk. af dette system.
Derudover er der “frivægt” på 5 tons på bilen til mulige opgraderinger eller ekstraudstyr (jeg tænker selv på ‘TROPHY’ eller lign.) Desuden afprøver Rheinmetall’s (igen iflg. dem selv) pt. mulighederne for vha. spec. ammunition og eller længere rør (samt forstærket bundstykke) at udvide skudvidden til op til 80 km !! (hvilket er samme rækkevidde som HIMARS)
Kender ikke prisen, med lad os bare antage at den koster 50 % mere end CAESAR, hvilket så er hvad ? ca. 45 mill /stk.
Apropros HIMARS, så har Korea et tilsvarende system (K239-CHUNMOO) dog med 12 rør i stedet for 6
Her kunne DK, i lighed med Polen, som lige har indkøbt 208 af disse systemer, indkøbe et antal.
(mener at prisen er 25 mill. + pansret lastbil /stk, hvilket er langt langt under det amerikanske)
SAAB (Sverige) har i samarbejde med Boeing (Usa) udviklet en såkaldt GLSDB (præcisions styret missil) med en rækkevidde på 150 km der passer til dette system.
Dermed ville DK få et alsidigt artilleri der ikke kun rækker 40 km, men 150 km.
Samlet pris for 65 stk 155 mm Haubitser og 35 stk. “HIMARS” er vel (rundet godt af) ca. 5 mia kr. , hvilket er det samme beløb som forsvaret planlægger at bruge (læs: smide ud af vinduet) på udvikling af et nyt DK luftværns system fra firmaet TERMA – det på trods af, at der allerede findes adskillige “off the shelf” systemer i brug.
Både Sverige, England, Frankrig , Polen, Tyskland og USA har færdig udviklet tilsvarende eksisterende nye luftværn.

Morten Knorborg Poulsen
Læser
Morten Knorborg Poulsen
23. januar 2023 22:36

Peter Ernstved Rasmussen skriver “Et halvt år senere blev et nyt udbud skudt i gang, og her tabte Atmos til franske Nexter på grund af en lavere pris.” 

Det er simpelthen ikke rigtigt, Nexter vandt anden udbudsrunde fordi de tilbød et bedre produkt til en favorabel pris. Mens Elbit stort set ikke ændrede noget på ATMOS, så havde franskmændene videreudviklet og tilpasset CAESAR 8×8 til de danske krav og ønsker, og derfor fik den også bedre karakterer i den tekniske evaluering.

P.E.R påstår videre “Danmark bad dog Nexter om at udvikle systemet på en lastbil med fire aksler i stedet for en på tre aksler, som ellers var standard”.
Hvordan kunne det lade sig gøre når CAESAR 8×8 prototypen blev vist for offentligheden første gang i 2015( og havde altså været under udvikling i flere år før da) , længe før den danske konkurrence blev genstartet og det franske system valgt ( 2017) . Det er med andre ord noget vrøvl !…Valget af en fireakslet Tatra som undervogn til Caesar 8×8 blev taget af Nexter selv, længe før DK blev interesseret i systemet og uden kendskab og hensyn til DK krav og specifikationer.
Iøvrigt er der ikke noget som helst “standard” over CAESAR 6×6 , da den findes i mindst 3 forskellige konfigurationer baseret på forskellige undervogne .