spot_img

Danmark sender artilleri til Ukraine og må selv undvære våbenarten i mange år frem

Ukraine kan se frem til at modtage 19 selvkørende franskproducerede artilleripjecer fra Danmark, når de ellers bliver klar og endeligt leveret. Dermed er udsigten, til at Hærens 1. Brigade nogensinde bliver operativ, forlænget med adskillige år. Balterne skal ikke håbe på hjælp fra Danmark i tilfælde russisk aggression, mener militæranalytiker.

Regeringen har på et møde i Udenrigspolitisk Nævn fået bred opbakning blandt Folketingets partier til at sende Hærens nye og endnu ikke fuldt leverede artillerisystem til Ukraine. Systemet er fransk og hedder Caesar. Det blev bestilt i 2017, men er endnu ikke operativt, fordi Danmark ønskede modificeret udgave, som siden har voldt...

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

4 KOMMENTARER

guest
4 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Mickei Reinhold Jacobsen
Læser
Mickei Reinhold Jacobsen
19. januar 2023 23:27

Ukrainerne bad om 6 pjecer og fik 19.

Måske vi skulle have ladet Ukrainerne forhandle om bevarelsen St. Bededag?
Så var vi endt op med 3 ekstra fridage, fremfor den ene vi mister nu…

Men alvorligt talt, så er der grund til bekymring over regeringens handlemønster, hvor man ikke vil udtale sig om donationerne til Ukraine, i modsætning til mange andre lande som gerne fortæller hvad de giver væk.
Og at man bruger argumentet, om at det er for at beskytte vores sikkerhed, klinger hult, når man igen kigger til andre lande.

Nu kan man dårligt hemmeligholde denne her donation, da den er så stor at den uanset hvad ville blive opsnappet af pressen.
Men hvad med de andre ting som indtil nu er blevet doneret? Vi ved at der er givet Stinger missiler, fragmentationsveste, hjelme, panserværnsraketter og ikke mindst Harpoon missiler. Alt sammen doneret i krigens tidlige fase.
Alt sammen ting, taget direkte fra vores eksisterende lagre.
Men hvad der mere er doneret væk, ved vi ikke.
Så hvor meget har vi overhovedet tilbage selv? Hvis nogen ting overhovedet
Et spørgsmål som er noget nær umuligt at få svar på, ikke mindst set i lyset af den konsekvente lukkethed man møder fra Forsvarsministeren.
Ikke en gang NATO rapporter, kan længere give os et fingerpeg, da disse nu pludseligt er blevet klassificeret læsning.

Og når vi så endelig kan læse lidt, fra Rigsrevisionens hånd, så kan vi se at indkøb nærmest er en ukendt disciplin, som ikke mestres selv på det mest elementære niveau.
Derfor kan man hurtigt lægge 2 og 2 sammen, og nå til den konklusion, at de bort donerede genstande ikke er blevet erstattet og at der derfor er en alvorlig mango i det danske beredskab!

Igen slipper de ansvarlige politikere for videre tiltale, da lukketheden er total.
Men som borger bekymrer det mig, at man konsekvent kan kannibalisere, et i forvejen nedslidt og udplyndret forsvar, uden at nogen kan råbe STOP, eller blot løfte et øjenbryn og stille spørgsmålstegn ved, om det nu er fornuftigt at give mere væk.

Lukketheden om danmarks forsvar og hvordan tingene håndteres sammesteds, er beskæmmende og ikke værdigt, for et land som slår sig op på demokratiske værdier og medinddragelse af sine borgerer!

Claus Vistesen
Læser
Claus Vistesen
19. januar 2023 18:59

Det har sydet og boblet paa sociale medier om det her, og vi er ikke faerdige endnu. Vores Leoparder staar for skud. Jeg har deltaget I debatten med argumentet imod at sende fra oeverste hylde i DK’s forsvar. Det er dog en svaer beslutning og et dilemma. Det helt afgoerende punkt, for DK, er hvor hurtigt vi kan koebe nyt. Min antagelse er at det tager rigtig lang tid, men man kan haabe paa at det er forkert. Under Covid manglede vi masker, respiratorer etc og 1-2 aar senere flyder det med det, da produktionen er kommet op i gear. Nu er militaer isenkram lidt mere kompliceret, men man kan haabe paa samme proces nu. Jeg er ked af at det ser ud til DK goer det her uden en helt klar plan for et alternativ med forkoebs-rang. Det er jo alt vi har, og derfor en kaempe svaekkelse, i en i forvejen dum situation, imodsaetning til andre som har overskud til at sende. Det burde vaere ret og fair at DK gjorde det her mod lovning om at komme foerst i ordre-koen.
To argumenter skal gendrives.
Stoltenberg har sagt at NATO lande skal prioritere Ukraine over NATO forpligtelser, og det lytter DK saa til. Men jeg synes lige netop her at han goer DK en bjoernetjeneste fordi det jo kun vil goere NATO’s vurdering af DK endnu mere nedtrykt. I den sammenhaeng hjaelper det jo ikke noget at vi faar et klap paa skuldren over at hjaelpe Ukraine. Det andet argument er at vores udstyr goer meget mere gavn i Ukraine end i Oksboel, og at vi jo alligevel traener til at kaempe mod Rusland. Det argument lyder smukt og fint, bortset fra at det bygger paa en antagelse om at Ukraine kaemper den ultimative kamp mod Rusland, og at naar/hvis de vinder, saa er Rusland faerdige. Der er ingen der ved hvordan den her krig ender, og hvad Rusland kan finde paa over en tidshorisont hvor det danske forsvar nu staar endu svagere, og faar RIGTIG travlt.
Endeligt, forstaar jeg ikke hvorfor DK som frontlinie NATO stat imod netop Rusland er under saa meget pres here. Hvad med Spanien, Italien etc, som jo ikke i samme grad som DK er i skudlinien.
Jeg haaber vores politikere modbeviser min pessimisme, Store Bededag eller ej ;).

Jakob Søgaard
Læser
Jakob Søgaard
19. januar 2023 21:16

Det blev bestilt i 2017, men er endnu ikke operativt, fordi Danmark ønskede modificeret udgave, som siden har voldt adskillige problemer.”
Meget god opsummering af det danske forsvars indkøbspolitik.

Michael Nielsen
Læser
Michael Nielsen
20. januar 2023 15:34

Venligst bemærk at politikernes, årelange og massive reducering, af dansk forsvar, langsomt men sikkert, har skabt præcedens, for etablering af et magtvakuum. Et vakuum på dansk jord, der inviterer til at blive fyldt ud. Spørgsmålet som jeg ser det, er blot af hvem, hvordan, hvornår og hvorfor?