Danske soldater i Grønland tjener det samme over tid

7
Danske soldater i Grønland er ikke stillet økonomisk ringere end deres kolleger i Danmark, forsikrer Kim Neumann Nielsen. Foto: Jens Møller Hansen/Forsvarsgalleriet

DEBAT: Danske soldater i Grønland er ikke stillet økonomisk ringere end deres kolleger i Danmark. Til gengæld kan de drage fordel af at have læst op på grønlandske skatte- og pensionsregler inden afrejse fra Danmark og derved undgå overraskelser, skriver Kim Neumann Nielsen, der er chef for den grønlandske skattestyrelse.

I artiklen ”Skatte- og pensionsproblemer endnu ikke løst for danske soldater i Grønland” mener stationsleder Flemming Hougaard (FH) i Kangerlussuaq, at problemet med beskatning af danske soldaters pensionsindbetaling i Grønland ikke er løst, da det – efter hans mening – er et administrativt tungt system at være omfattet af.

Indtil 2017 gav Grønland fradrag ved indbetaling til danske pensionsordninger. Og når medarbejderne gik på pension, blev deres pensionsudbetaling beskattet. Det var situationen for mange faggrupper på det grønlandske arbejdsmarked.

Problemet for Grønland var, at mange boede i Danmark på udbetalingstidspunktet. Derfor tilfaldt beskatningen af den udbetalte pension den danske statskasse. Den situation var økonomisk uholdbar for Grønland, og derfor vedtog et flertal i Inatsisartut (Grønlands parlament) at ændre loven, så indbetalinger til danske pensionsordninger nu bliver beskattet på indbetalingstidspunktet. Til gengæld er udbetalinger fra disse pensionsordninger skattefrie på udbetalingstidspunktet.

Læs også: Udeblevne feriepenge og grønlandsk pensionsrod kan gå ud over fastholdelsen

Som udgangspunkt bliver den enkelte medarbejder m.v. stillet økonomisk ens, uanset hvornår beskatningen af pensionen indtræffer. Det udbetalte beløb fra en pensionsopsparing bliver i sidste ende det samme, uanset om man beskatter indbetalingerne løbende eller først beskatter pensionen på udbetalingstidspunktet. Det er måske ikke intuitivt, men man kan selv prøve at regne efter.

Med andre ord: Danske soldater, politifolk, skolelærere, jurister m.v. i Grønland bliver ikke ringere stillet økonomisk af lovændringen i 2016.

Indgår gerne i dialog om administrative problemer

Flemming Hougaard mener, at det er et administrativt kaos for udsendte danske soldater, at de nu vil få to forskellige typer af pensionskonti hos deres pensionsselskab, da en del af beløbet skal beskattes – og den anden del er skattefri. På det punkt er danske soldater imidlertid ikke anderledes stillet end de mange andre danske statsborgere, som i længere tid arbejder i Grønland inden pensionering i Danmark.

Det er i denne forbindelse vigtigt at fastslå, at de grønlandske pensionsregler fungerer uden større besvær for langt de fleste udefrakommende på det grønlandske arbejdsmarked. Man kan selvfølgelig mene, at det ville være nemmere for folk, hvis de grønlandske regler bare var helt magen til de danske, men man kan nu engang ikke rejse ud i verden for at arbejde og forvente, at alle andre har indrettet sig efter ens egne ønsker.

Læs også: Den danske stat lader hånt om udsendte i rigsfællesskabet

Da Grønlands Selvstyre i sin tid forberedte lovforslaget om fremrykning af beskatningen af pensionsindbetalinger, var vi i tæt dialog med bl.a. danske pensionskasser, for at få den praktiske side på plads. Her er det vores erfaring, at den problemstilling blev løst på udmærket vis.

Hvis der er specifikke administrative problemstillinger i relation til opgørelse af indbetaling af pension for Forsvarets ansatte, indgår vi gerne i en dialog om dette.

Helt grundlæggende vil jeg dog gerne endnu engang tydeliggøre, at man for hverken ansatte i Forsvaret, politiet eller inden for andre fag bør afholde sig fra at søge tjeneste i Grønland på grund af de grønlandske pensionsregler. Men det kan være en god idé at sætte sig lidt ind i bl.a. pensions- og skattereglerne inden man tager afsted, så man undgår overraskelser. Det gælder for tjeneste i Grønland som i resten af verden.

20210317 KimNeumannNielsen2
Privatfoto
guest
7 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer