spot_img

Rejsehold afdækker yderligere svig, svindel og bedrag i ejendomsstyrelsen

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

I december sendte forsvarsministeren et rejsehold til Hjørring for at undersøge svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, og onsdag orienterede ministeren Folketinget om status. Nye sager er sendt til politiet, ligesom rejseholdet har afdækket mangelfulde procedurer, dokumentation og kontroller.

Svindlen i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse (FES) har vist sig endnu værre en det, som Rigsrevisionen afdækkede med en omfattende rapport i december. Dengang rettede statsrevisorerne en sønderlemmende kritik af svindlen, som alene blev opdaget pga. whistlebloweren Karsten Hamborg Ravnsgaard. Han arbejdede i 2018 i en elektrikervirksomhed i Holstebro, som var involveret i svindlen.

Karsten Ravnsgaard forsøgte at gøre sin arbejdsgiver opmærksom på svindlen, men han reagerede ikke. I stedet kontaktede Karsten Ravnsgaard Rigsrevisionen, som straks satte en omfattende undersøgelse i gang. I Forsvarsministeriet snorksov departementschef Thomas Ahrenkiel og reagerede ikke på de omfattende advarsler, han personligt modtog om forholdene og Rigsrevisionens undersøgelse.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse historien om, hvordan Karsten opdagede svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og anmeldte det til Rigsrevisionen … Foto: Ernstved

Derfor hørte forsvarsminister Trine Bramsen (S) først om sagen få dage inden offentliggørelsen. Hun reagerede ved at fjerne direktøren i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, Hans Høyer, ligesom koncernstyringsdirektør Per Pugholm Olsen fra Forsvarsministeriets Departement blev ofret, selv om ansvaret var i sidste ende utvetydigt var Thomas Ahrenkiels.

Orienterede Folketingets partier onsdag

Trine Bramsen besluttede samtidig at sende et rejsehold til Hjørring for at lave en tilbundsgående undersøgelse af forholdene i ejendomsstyrelsen. Dette arbejde er stadig i gang, men onsdag orienterede ministeren Folketingets partier om status i sagen.

Den viser, at der er fundet dokumentation, som giver indikation om svig og bedrag på enkelte områder inden for bygningsvedligeholdelse i 2018. Disse sager er nu overgivet til videre efterforskning hos politiet. Inden for bygningsvedligeholdelse var der i 2018 mangler i den såkaldte funktionsadskillelse, som populært kaldes de fire-øjnes-princip. Dog viser gennemgange, at der i knap 95 pct. af indkøbene var funktionsadskillelse.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om departementschef Thomas Ahrenkiel som et af Forsvarsministeriets største problemer …

På de væsentligste og mest risikobetonede områder inden for bygningsvedligeholdelse var der i 2018 generelt mangelfulde procedurer, dokumentation og kontroller, mens enkelte områder ifølge Forsvarsministeriet er blevet forvaltet tilfredsstillende. Rejseholdet vurderer videre, at der i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse er stort fokus på at få ryddet op og få løst de problemer, der måtte være.

Regnskabsstyrelse rådgiver ejendomsstyrelsen om oprydning

Trine Bramsen kalder sagerne både “alvorlige” og “aldeles uacceptable”.

“Derfor skal der strammes markant op på kontrollerne, og enhver mistanke skal undersøges. Rejseholdet har arbejdet målrettet og seriøst med sagen i FES, og det slutter ikke her. Jeg kommer til at følge op på det videre arbejde og inddrage Folketinget i dette. Vi har alle en stor interesse i, at der er tillid til Forsvaret, og at pengene bruges med respekt for skatteyderne og vores udførende soldater,” siger hun.

Forsvarsministeriet oplyser, at rejseholdet fremadrettet bliver ledet af chefen for Forsvarsministeriets Interne Revision (FIR). Forsvarsministeriets Regnskabsstyrelse fortsætter rådgivningen af Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse om det fremadrettede kontrolmiljø, selv om regnskabsstyrelsen ikke længere indgår som en del af rejseholdet.

 

Andre læste også

Forsvarets genrejsning kræver en fordomsfri tilgang fra alle parter

DEBAT: Forsvaret står et sted, hvor den politiske og den militære sfæres indbyrdes relation er i fare for at stå i vejen for en historisk genopretning. For at den kan føres ud i livet, skal der derfor ikke kun ses på organiseringen af forsvarsområdet, men på kulturen, som man...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

11 KOMMENTARER

guest
11 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Ukendt Soldat
Læser
Ukendt Soldat
24. februar 2020 0:14

1. Der er ingen kontrol, og personellet opretter rejser uden at disse rejser retfærdiggøres eller hjemles. Hele forsvaret kører på kryds og tværs af landet for at koordinere eller deltage i møder. Vi besøger lige nogle soldater 😉

2. At så mange har et rejsekort fortæller jo bare at forsvarets installationer er geografisk forkert placeret, siden der er behov for at 25% af virksomheden der har behov for at rejse.

3. Guldkortet betyder at man frit kan vælge hotel, førhen boede man på de militære installationer.

ottochristensen
Læser
ottochristensen
21. februar 2020 0:09

Skandalerne vil ingen ende tage i Det Danske Forsvar, 10.000 kreditkort er rundhåndet omdelt til en mandskabsstyrke på ca. 40.000 personer, 25 % af forsvarets ansatte kan døgnet rundt bruge løs af borgernes penge på private indkøb, natklubber med stripshows og muligvis også til køb af forsvarsrelevante sager. Hvor er anstændigheden blevet af hos de ansvarlige ?

Ivar Thyssen
Læser
Ivar Thyssen
23. februar 2020 7:36

Antallet af kreditkort er ikke et problem. Store organisationer = mange kreditkort. Jeg påstår, at mere end 99,9% af alle ansatte i forsvaret, som har et kreditkort udstedt, er ærlige medarbejdere, som godt kan skelne mellem, hvornår det private og hvornår statens kreditkort skal benyttes.

Mindre end 0,01% har svært ved at huske, hvad statens kreditkort skal bruges til, og hvad man selv skal betale. Disse, vil ved normalt godt bogholderarbejde blive fanget, og må bøde.

ottochristensen
Læser
ottochristensen
24. februar 2020 16:22

Hej Ivar
Du oplyser at: “Mindre end 0,01% har svært ved at huske, hvad statens kreditkort skal bruges til,”. Altså mindre end 4 personer.

Auditørkorpset oplyser i sin årsrapport for 2018, at der var 12 straffelovssager, omhandlende tyveri, bestikkelse, underslæb, bedrageri og mandatsvig.

Hertil kommer 7 sager om misbrug af tjenstlige kreditkort, som blev behandlet i henhold til den militære straffelovs § 27.
I alt blev 19 militærpersoner i 2018 afsløret i uhæderlighed.

En gammel kriger
Læser
En gammel kriger
24. februar 2020 17:24

Kære Otto.

Jeg aner ikke om du på nogen måde har eller har haft, kontakt til forsvaret.

Men jeg er da glad for du mener der 40.000 ansatte i forsvaret, jeg kan læse der er:
20.439. i 2019. Heraf er ca. 5000 civile og rundt regnet 4000 værnepligtige .
Jeg tror ikke man skal regne hjemmeværnet med i dette regnestykke.

Og din påstand om, at man bare kan bruge løs af forsvarets Masterkort, kan jeg på ingen måde genkende.
Og med hensyn til det, artikler egentligt handler om, nemlig svindlen i FES. Så er FES en selvstændig styrelse, hvor af langt hovedparten er civile ansatte, som intet har selve forsvarets militære ansatte at gøre.
SÅhhh jeg ved ikke hvor du har al, din viden fra.

Og ja, jeg er også Rø. træt af alle disse sager, hvor mange bare peger på de militært ansatte, fordi dem kan man genkende

Endvidere består forsvaret, af meget andet end de meget få, som ikke kan kende forskel på et godt og et skidt valg. Så jeg kan på ingen måde genkende det billede du forsøger at tegne

ottochristensen
Læser
ottochristensen
24. februar 2020 18:15

Hej en gammel Kriger

Selvfølgelig er Hjemmeværnet en del af det danske forsvar.
Jeg må bare konstatere at 19 militærpersoner i 2018 er afsløret i uhæderlighed – Det er spændende om Auditørkorpsets årsrapport for 2019, viser et fald eller en øgning, af berigelseskriminalitet inden for forsvaret.

En gammel kriger
Læser
En gammel kriger
24. februar 2020 18:38

Ja det må have været viden om forsvars politik du har studeret, i en eller anden teoretisk form.
Men det var måske svensk forsvar 😉

Men så må du jo hellere have de rigtige tal med, nu du skal lægge til og fra i antallet i totalforsvarets ansatte:

Hjemmeværnet er en frivillig militær organisation med knap 50.000 medlemmer, der støtter Forsvaret og de civile myndigheder.
Så fiser dine 40.000 en smule.. Lad os nu holde os til fakta og baggrundsviden, i stedet for at slynge rundt med beskyldninger om, at nærmest alle i forsvaret er notoriske svindler, eller har hensigt dertil.

ottochristensen
Læser
ottochristensen
24. februar 2020 21:07

Hej igen igen En gammel kriger.

Mine oplysninger om det danske forsvars personel er hentet fra Det danske Forsvarsministeriums Hjemmeside:
– 20.000 ansatte inklusive Beredskabsstyrelsen

– 16.000 frivillige i Hjemmeværnet og 30.00 i reservestyrken.
– 4.000 værnepligtige .

Som det fremgår består forsvarets personel således af ca. 40.000.

Såfremt man tager udgangspunkt i 20.000 ansatte i forsvaret, og 10.000 omdelte kreditkort – så har hver anden ansat mulighed for, i døgndrift at bruge skatteborgernes penge.
Der findes ikke andre offentlige eller private virksomheder, som har en lignende ordning med kreditkort til personalet.

En gammel kriger
Læser
En gammel kriger
25. februar 2020 5:52

Kære Otto.
Nu har jeg ca. 41. års erfaring med det som du skriver teoretisk om, og derfor er jeg ikke enig med dig, at du mener at ca. halvdelen er potentielle forbrydere.
En af årsagerne til dette meget omtalte kreditkort, er efter min erfaring og viden. At forsvaret bliver drevet som en civilvirksomhed af civile topledere, derfor har de besluttet, at når man skal rejse/sendes fra A til B, så sætter man sig ikke ned og regner ud, hvad udgifter til mad/overnatning mv. bliver for den enkelte rejse. Det gjorde man for få år siden, og så kunne man få et forskud på det beløb, sat ind på sin konto. Og når rejsen var slut, så afregnede man ned til sidste øre. Denne måde passer ikke ind i en moderne lean proces og hvad det ellers hedder nu om dage. Men jeg vil vædde på, at antallet af ansatte som har med rejser mv. at gøre ikke er mindre end før i tiden, i dag er de bare civile. Men dette system gør altså at promiller af de ansatte, ikke kan kende forskel på hvad der er godt og skidt.
Men bundlinjen må jo bare være, at du ikke kan lide forsvaret, når du bliver ved med at skrive på denne måde om os, og det ikke flere indlæg.
Var det ikke bare nemmere, at skrive det direkte ? Vi er bare mange ansatte, som passer et arbejde, til glæde og gavn for mange dele af samfundet, stille og roligt gennem mange år, så bliver man trist af at læse den holdning har.

Ivar Thyssen
Læser
Ivar Thyssen
24. februar 2020 20:14

Undskyld. Dvs. ca. 0,02% misbrugte det tjenstlige kreditkort. Naturligvis er hver eneste sag én sag for meget; men det er utrolig dårlig holdning til de ansatte i forsvaret, hvis alle de mange tusinde ansatte skal beklikkes pga. ca. 7 personers misbrug.

Du skriver selv, at 19 personer blev afsløret. Hvor er jeg stolt af, at være en del af et korps med så mange hæderlige medarbejdere.

ottochristensen
Læser
ottochristensen
24. februar 2020 22:01

Hej igen Ivar
Jeg er helt enig, forsvarets ansatte består overvejende af pligtopfyldte og ærlige mennesker. Lad os håbe, at Rejseholdet får undersøgt forholdene til bunds, og at der iværksættes foranstaltninger som forhindrer svindelsager.