Rejsehold afdækker yderligere svig, svindel og bedrag i ejendomsstyrelsen

11
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) efter pressemødet i december, hvor hun orienterede om svindelsagen i ejendomsstyrelsen. Arkivfoto: Ernstved

I december sendte forsvarsministeren et rejsehold til Hjørring for at undersøge svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, og onsdag orienterede ministeren Folketinget om status. Nye sager er sendt til politiet, ligesom rejseholdet har afdækket mangelfulde procedurer, dokumentation og kontroller.

Svindlen i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse (FES) har vist sig endnu værre en det, som Rigsrevisionen afdækkede med en omfattende rapport i december. Dengang rettede statsrevisorerne en sønderlemmende kritik af svindlen, som alene blev opdaget pga. whistlebloweren Karsten Hamborg Ravnsgaard. Han arbejdede i 2018 i en elektrikervirksomhed i Holstebro, som var involveret i svindlen.

Karsten Ravnsgaard forsøgte at gøre sin arbejdsgiver opmærksom på svindlen, men han reagerede ikke. I stedet kontaktede Karsten Ravnsgaard Rigsrevisionen, som straks satte en omfattende undersøgelse i gang. I Forsvarsministeriet snorksov departementschef Thomas Ahrenkiel og reagerede ikke på de omfattende advarsler, han personligt modtog om forholdene og Rigsrevisionens undersøgelse.

Artiklen fortsætter under billedet …

20191125 TEASER FES Ravnsgaard
Klik på billedet, hvis du vil læse historien om, hvordan Karsten opdagede svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og anmeldte det til Rigsrevisionen … Foto: Ernstved

Derfor hørte forsvarsminister Trine Bramsen (S) først om sagen få dage inden offentliggørelsen. Hun reagerede ved at fjerne direktøren i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, Hans Høyer, ligesom koncernstyringsdirektør Per Pugholm Olsen fra Forsvarsministeriets Departement blev ofret, selv om ansvaret var i sidste ende utvetydigt var Thomas Ahrenkiels.

Orienterede Folketingets partier onsdag

Trine Bramsen besluttede samtidig at sende et rejsehold til Hjørring for at lave en tilbundsgående undersøgelse af forholdene i ejendomsstyrelsen. Dette arbejde er stadig i gang, men onsdag orienterede ministeren Folketingets partier om status i sagen.

Den viser, at der er fundet dokumentation, som giver indikation om svig og bedrag på enkelte områder inden for bygningsvedligeholdelse i 2018. Disse sager er nu overgivet til videre efterforskning hos politiet. Inden for bygningsvedligeholdelse var der i 2018 mangler i den såkaldte funktionsadskillelse, som populært kaldes de fire-øjnes-princip. Dog viser gennemgange, at der i knap 95 pct. af indkøbene var funktionsadskillelse.

Artiklen fortsætter under billedet …

20200219 TEASER Ahrenkiel
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om departementschef Thomas Ahrenkiel som et af Forsvarsministeriets største problemer …

På de væsentligste og mest risikobetonede områder inden for bygningsvedligeholdelse var der i 2018 generelt mangelfulde procedurer, dokumentation og kontroller, mens enkelte områder ifølge Forsvarsministeriet er blevet forvaltet tilfredsstillende. Rejseholdet vurderer videre, at der i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse er stort fokus på at få ryddet op og få løst de problemer, der måtte være.

Regnskabsstyrelse rådgiver ejendomsstyrelsen om oprydning

Trine Bramsen kalder sagerne både “alvorlige” og “aldeles uacceptable”.

“Derfor skal der strammes markant op på kontrollerne, og enhver mistanke skal undersøges. Rejseholdet har arbejdet målrettet og seriøst med sagen i FES, og det slutter ikke her. Jeg kommer til at følge op på det videre arbejde og inddrage Folketinget i dette. Vi har alle en stor interesse i, at der er tillid til Forsvaret, og at pengene bruges med respekt for skatteyderne og vores udførende soldater,” siger hun.

Forsvarsministeriet oplyser, at rejseholdet fremadrettet bliver ledet af chefen for Forsvarsministeriets Interne Revision (FIR). Forsvarsministeriets Regnskabsstyrelse fortsætter rådgivningen af Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse om det fremadrettede kontrolmiljø, selv om regnskabsstyrelsen ikke længere indgår som en del af rejseholdet.

 

guest
11 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer