spot_img

Auditørkorpset kræver fængselsstraf til tidligere hærchef H.-C. Mathiesen

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Forsvarsministeriets Auditørkorps har ifølge Berlingske besluttet at rejse tiltale for embedsmisbrug og pligtforsømmelse mod generalmajor og tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen. Tiltalen er historisk og betyder, at det tidligere medlem af Forsvarets øverste ledelse risikerer både bøde og fængselsstraf for at have hjulpet sin kæreste og nuværende hustru i tjenesten ad flere omgange.

Det begyndte med artiklen “H.-C. Mathiesen gik på isen” i dette medie og har nu resulteret i, at Forsvarsministeriets Auditørkorps rejser en historisk tiltale mod generalmajor og tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen. Siden oktober sidste år har auditørkorpset efterforsket sagen, hvor generalen er mistænkt for at have hjulpet sin kæreste og nuværende hustru ind på to eftertragtede uddannelser uden at have haft de rette kvalifikationer og samtidig at have ansat ansætte hende under sig selv og udnævnt hende til major med en øget fælles husstandsindtægt på små 90.000 kr. årligt.

Berlingske skriver onsdag, at den 54-årige generalmajor Hans-Christian Mathiesen ifølge auditørkorpset har misbrugt sin stilling som hærchef, givet sin kone adgang til fortrolige oplysninger – og løjet overfor sin ven og chef, forsvarschef general Bjørn Bisserup. På den baggrund rejser auditørkorpset tiltale for fem forhold om grov pligtforsømmelse og tavshedsbrud.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesens håndtering af et kæresteforhold – nu ægteskab – med en yngre og kvindelig major …

Oplysningerne har Berlingske fra Torben Koch, som er Hans-Christian Mathiesens forsvarsadvokat.

»Hærchefen var sigtet i ni forhold, men det er nu barberet ned til godt det halve, fem tiltalepunkter. Hans-Christian Mathiesen nægter sig skyldig,« siger Torben Koch til Berlingske.

Tiltalt efter den militære straffelov

Hans-Christian Mathiesen er ifølge Berlingske tiltalt efter blandt andet den militære straffelovs § 27, der straffer den, der »groft tilsidesætter sine pligter i tjenesten« ved i strid med reglerne at have favoriseret hustruens karriere. Et mindre forhold handler om, at han skulle have fået lavet private visitkort på Forsvarets regning – og desuden er han tiltalt efter den borgerlige straffelovs § 152, der straffer offentligt ansattes videregivelse af fortrolige oplysninger.

Læs også: Få overblikket over alle sagerne om nepotisme og inhabilitet her

»Auditørkorpset mener, at min klient har givet sin kone adgang til hans tjenstlige – og fortrolige – mailboks, så hun kunne læse beskeder, der ikke var for hendes øjne, og som hun ikke burde have adgang til,« siger advokat Torben Koch til Berlingske.

Berlingske mener også at vide, at H.-C. Mathiesen bliver tiltalt for at have løjet overfor forsvarschef Bjørn Bisserup under dennes forsøg på at udrede sagen, før den blev overgivet til efterforskning hos auditørkorpset.

»Påstanden er, at han angiveligt i strid med sandheden skulle have undladt ærligt at have fortalt forsvarschefen, at han favoriserede sin egen kone,« siger advokat Torben Koch til Berlingske.

Auditørkorpset kræver fængselsstraf til generalen

Forsvarsministeriets Auditørkorps mener, at sagen er så alvorlig, at den tidligere general skal straffes med fængsel, men det er skudt »langt over målet og er helt ude af proportioner«, mener hans advokat:

»Nu kender jeg sagen, og jeg vil ikke afvise, at min klient har handlet kritisabelt – og det passende ville så være at give ham en bøde eller en disciplinær reaktion, men at begynde at køre en flere dage lang retssag med krav om fængselsstraf, det er helt urimeligt. Den sag skal afgøres i personaleafdelingen, ikke i byretten,« siger advokat Torben Koch, der kalder den militære anklagemyndigheds langsommelighed er »skandaløs«.

Hans-Christian Mathiesen nægter sig ifølge Torben Koch skyldig. Hærchefen blev fritaget for tjeneste i oktober, og den 31. januar 2019 rejste auditørkorpset sigtelse for embedsmisbrug og pligtforsømmelse. Den 23. august 2019 blev han permanent afsat som hærchef.

Sagen skal behandles ved byretten i Viborg i løbet af 2020.

Andre læste også

Forsvarets genrejsning kræver en fordomsfri tilgang fra alle parter

DEBAT: Forsvaret står et sted, hvor den politiske og den militære sfæres indbyrdes relation er i fare for at stå i vejen for en historisk genopretning. For at den kan føres ud i livet, skal der derfor ikke kun ses på organiseringen af forsvarsområdet, men på kulturen, som man...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer