Meget alvorligt, hvis ministerium har leveret usande oplysninger

2
Sten Bønsing er professor i jura ved Aalborg Universitet og en af landets førende eksperter i forvaltningsret. Foto: Kenneth Plough

OLFI har i dag afdækket fejl i Kammeradvokatens notat om forsvarschef Bjørn Bisserup. Juraprofessor kalder det meget alvorligt, hvis Forsvarsministeriet har leveret forkerte oplysninger. I så fald har ministeriet handlet i strid med sandhedspligten. Forsvarsministeriet er ikke vendt tilbage på henvendelser.

Sagen lukket. Det var signalet, da Forsvarsministeriet den 14. november offentliggjorde et notat fra Kammeradvokaten omhandlende optagelsen af forsvarschef Bjørn Bisserups søn på Hærens Officersskole i 2010. Forsvarschefen fik mild kritik for som chef for Forsvarsstaben i 2010 ikke at have orienteret daværende forsvarschef Knud Bartels om, at Bisserups beslutning om at afvise et spareforslag fra Hærens Operative Kommando fik direkte indflydelse på sønnens optag på Hærens Officersskole.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) kaldte efterfølgende sagen for en »bagatel«, som ikke ville få nogen konsekvenser. Nu viser det sig imidlertid, at notatet fra Kammeradvokaten indeholder en alvorlig fejl, som OLFI i dag kunne dokumentere.

Læs også: Denne mand dokumenterer fejl i Kammeradvokatens notat om Bjørn Bisserup

»Så er det ikke rigtigt, hvad der står i notatet,« siger juraprofessor Sten Bønsing fra Aalborg Universitet efter at have fået sagen forelagt af OLFI.

Enslydende brev blev ikke sendt til i alt 44 ansøgere

I notatet skriver Kammeradvokaten følgende om et brev, som blev sendt til i alt 44 kadetspiranter indeholdende besked om, at de måske alligevel ikke var optaget på Hærens Officersskole med uddannelsesstart i september 2010:

»Forsvarsministeriet har oplyst, at det fremgår af sagen, at enslydende brev blev sendt til i alt 44 ansøgere til Hærens Officersskole«. Senere i Kammeradvokatens notat kan man læse følgende:

»Ved brev af 6. maj 2010 skrev Forsvarsministeriets Rekruttering til de 44 ansøgere (…)  at det nu var klarlagt, at alle, som havde modtaget brev vedrørende optagelse til den ansøgte uddannelse, ville få en uddannelsesplads på officersskolen i 2010.«

Artiklen fortsætter under billedet …

2009 ThomasBokman2
Thomas Bøkman Jacobsen blev i 2010 optaget på Hærens Officersskoles Hold Anker – og fik siden afslag inden uddannelsesstart. Privatfoto

OLFI har talt med Thomas Bøkman Jacobsen, der lige som Bjørn Bisserups søn var meddelt optagelse på Hærens Officersskoles Hold Anker med uddannelsesstart i september 2010. Lige som Bjørn Bisserups søn modtog Thomas Bøkman Jacobsen besked om, at han måske alligevel ikke var optaget til uddannelsesstart samme år. Derefter fik han et afslag.

»Forsvarets Rekruttering (FVR) må desværre meddele dig, at din ansøgning til Hærens Officersskole er blevet annulleret,« skrev Forsvarets Rekruttering til Thomas Bøkman Jacobsen.

Fejlagtig oplysning er både problematisk og alvorlig

Den oplysning strider direkte imod teksten i Kammeradvokatens notat. Det er ikke godt, mener sten Bønsing, som er professor i jura ved Aalborg Universitet.

»Det er meget problematisk. Hvis det er fordi, at ministeriet har leveret forkerte oplysninger til Kammeradvokaten, er det meget alvorligt. Så har ministeriet handlet i strid med sandhedspligten, og det er alvorligt. Man må ikke sige andet end sandheden,« siger Sten Bønsing.

Artiklen fortsætter under billedet …

20181114 TEASER Bisserup2
Klik på billedet, hvis du vil læse interviewet med forsvarschef Bjørn Bisserup om de mange sager med nepotisme i Forsvaret. Foto: Ernstved

OLFI har været i kontakt med managing partner Tomas Ilsøe Andersen fra Kammeradvokaten. Han oplyser, at han har tavshedspligt omhandlende alt, hvad der angår indholdet af notatet. Han henviser i stedet til Per Pugholm Olsen, som er koncernstyringsdirektør i Forsvarsministeriet, men Forsvarsministeriet har endnu ikke reageret på OLFIs henvendelser.

Ifølge juraprofessor Sten Bønsing rangerer retsopgøret om jægerbogen fortsat som en af de mest principielle sager i Danmark om brud på sandhedspligten. Den førte til fængselsstraffe, hvilket ifølge professoren understreger alvoren af ikke at leve op til sandhedspligten. Dengang var Bjørn Bisserup chef for Forsvarsstaben, hvor ulovlighederne foregik. Men han undgik at blive ramt og tiltrådte i januar 2017 stillingen som forsvarschef.

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer