spot_img

Hans Engell: Afsløringer af nepotisme øger niche-netmediers troværdighed

Efter afsløringer af hærchef Hans-Christian Mathiesens påståede nepotisme har sagen og OLFI fået massiv opmærksomhed i landsdækkende medier. Sagens gennemslagskraft øger netbårne nichemediers troværdighed, mener den politiske kommentator og tidligere forsvarsminister Hans Engell.

Da OLFI den 18. oktober publicerede artiklen ”H.-C. Mathiesen gik på isen”, var det kulminationen på knap 15 måneders researcharbejde. I artiklen beskylder en række anonyme kilder den siddende chef for hærstaben, Hans-Christian Mathiesen, for at have fremmet sin kærestes karriere i strid med regler og lovgivning.

Indledningsvis tog kun P1 Orientering og Radio 24syv Morgen sagen op, men da det få dage senere kom frem, at Forsvarsministeriets Auditørkorps havde indledt en forundersøgelse af sagsforløbet på baggrund af OLFI’s artikler, og at Forsvarsministeriet i den forbindelse havde fritaget H.-C. Mathiesen for tjeneste, tog sagen fart og har siden fyldt meget af mediebilledet.

Efterfølgende har OLFI desuden kunnet afsløre, at direktøren for Forsvarsministeriets Personalestyrelse, Laila Reenberg, ifølge flere juraprofessorer har gjort sig skyldig i brud på forvaltningsloven i forbindelse med sin ægtefælles beordring i en chefstilling.

Engell: Danmark ikke så ukorrupt, som vi tror

Siden hærchefens fritagelse for tjeneste har samtlige af landets store medier brugt massiv spalteplads på at behandle sagen, og det er der ikke noget at sige til, mener politisk kommentator og forhenværende forsvarsminister Hans Engell. Sagens hovedpersoner bestrider nogle af Forsvarets absolutte topposter, og det gør sagen usædvanlig, forklarer han.

”Det er jo meget alvorlige forhold, og det drejer sig om en af Forsvarets topofficerer. Forsvarschefen er inddraget. Det er meget sjældent, at vi har sager, der involverer toppen af administrationen.”

Hans Engell peger på, at det tidsmæssige sammenfald med historien om den efterlyste Britta Nielsen, der som afdelingschef i Socialstyrelsen skulle have snydt sin arbejdsgiver for 111 millioner kroner, bidrager til den brede mediedækning.

”Der er skabt et øget fokus i medierne, fordi der opstår en række sager, der viser, at Danmark ikke er så ukorrupt og velfungerende en maskine, som vi har gået og bildt os ind,” siger han.

Det overrasker ham dog, at det er et lille nichemedie, der er løbet med så vigtig en historie.

”Det, synes jeg, er meget tankevækkende, og det bør give anledning til eftertanke på de store medier. De små netbårne medier er nu i stand til at levere store historier med få midler, og det er ganske interessant. Der er nu virkelig konkurrence på de store historier, hvilket er med til at styrke troværdigheden for netmedierne,” forklarer han.

Sagen kræver kendskab til systemet

OLFI’s redaktør, Peter Ernstved Rasmussen, er ikke helt så overrasket som Hans Engell. For ham er det en naturlig konsekvens af, at OLFI beskæftiger sig med Forsvaret på fuld tid.

”Det undrer ikke mig, at der skulle et nichemedie til at grave denne sag frem, for den er en smule nørdet og kræver et godt kendskab til det militære hierarki og system. Jeg ved, at i hvert fald ét andet medie tidligere har søgt aktindsigter i samme sag uden at kunne løfte historien. Den er svær, fordi den handler om personer, og det gør kravene til dokumentation tungere end andre sager. Jeg har været så privilegeret at have et godt netværk, som jeg kunne trække på til at finde frem til kilder, som har været tæt på sagen. Det løfter historien og giver dokumentationen tyngde.”

Peter Ernstved Rasmussen vidste, at han havde fat i noget vigtigt. Men historiens gennemslagskraft har været betinget af, at landets øvrige medier var af samme opfattelse. Det var de som bekendt, og nu får sagen den opmærksomhed, som den fortjener, mener han.

”Jeg var ikke i tvivl om, at det var en stor historie. Men jeg var i tvivl om, hvorvidt andre medier ville tage den op. Det var også først, da Forsvarsministeriet fritog generalmajoren fra tjeneste, at den for alvor ramte de nationale medier. Nu undersøger Auditørkorpset sagen, og sådan skal det også være. Medierne kan sætte fokus på en sag. Men hverken OLFI eller andre medier kan afdække den fuldt ud. Jeg glæder mig bare over, at auditørerne nu forhåbentlig kan hjælpe med at svare på alle de spørgsmål, som stadig blæser i vinden.”

Se en oversigt over mediernes dækning af sagen her:

19.10.2018: Radio24Syv Morgen om nepotisme i Hærstaben
19.10.2018: P1 Orientering om nepotisme i Hærstaben

24.10.2018: Berlingske om nepotisme i Hærstaben
24.10.2018: Berlingske om HOD’s reaktion på sagen (Ritzau)
24.10.2018: B.T. om nepotisme i Hærstaben (Ritzau)
24.10.2018: B.T. om nepotisme i Hærstaben
24.10.2018: DR Nyheder om nepotisme i Hærstaben
24.10.2018: DR Nyheder om politisk interesse for sagen
24.10.2018: DR Nyheder om andre skandaler i Forsvaret
24.10.2018: Ekstra Bladet om nepotisme i Hærstaben (Ritzau)
24.10.2018: Jyllands-Posten om nepotisme i Hærstaben (Ritzau)
24.10.2018: Politiken om nepotisme i Hærstaben (Ritzau)
24.10.2018: TV2 Nyheder om nepotisme i Hærstaben

25.10.2018: Berlingske om juraprofessor Sten Bønsings vurdering (Ritzau)
25.10.2018: Berlingske om auditørkorpsets undersøgelse af nepotismeanklager
25.10.2018: Berlingske om OLFI’s beslutning om at fjerne betalingsmur
25.10.2018: B.T. om HOD’s reaktion på sagen (Ritzau)
25.10.2018: B.T. om juraprofessor Sten Bønsings vurdering (Ritzau)
25.10.2018: DR2 Dagen om nepotisme i Hærstaben
25.10.2018: Ekstra Bladet om HOD’s reaktion på sagen (Ritzau)
25.10.2018: Ekstra Bladet om juraprofessor Sten Bønsings vurdering (Ritzau)
25.10.2018: P1 Orientering om nepotisme i Hærstaben
25.10.2018: Politiken om HOD’s reaktion på sagen (Ritzau)
25.10.2018: Politiken om hærchef Hans-Christian Mathiesen
25.10.2018: Politiken om juraprofessor Sten Bønsings vurdering (Ritzau)
25.10.2018: Radio24Syv Morgen om nepotisme i Hærstaben

26.10.2018: Føljeton om nepotisme i Hærstaben og om OLFI

29.10.2018: Fagbladet Journalisten om OLFI om sager om nepotisme
29.10.2018: P1 Orientering om lovbrud i Forsvarsministeriet
29.10.2018: Radio24Syv Q&A om nepotisme i Hærstaben og om OLFI

30.10.2018: Radio24Syv Morgen om lovbrud i Forsvarsministeriet

Andre læste også

Statsrevisorerne udtaler skarp kritik af Forsvarsministeriets materielanskaffelser

Statsrevisorerne retter en skarp kritik mod Forsvarsministeriet. Det sker på baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen, som viser, at Forsvarsministeriets større anskaffelser i snit er 4,5 år forsinket, og at »flere af anskaffelserne ikke har levet op til det planlagte indhold«. Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt mandag. Statsrevisorerne retter...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer