spot_img

Danmark styrker indsatsen mod cyberangreb med national strategi

Med års forsinkelse lancerede regeringen i dag sin nye og nationale strategi for cyber- og informationssikkerhed. Den indbefatter bl.a. et døgnbemandet cybersituationscenter, som kommer til at ligge under Center for Cybersikkerhed. Samtidig bliver seks sektorer pålagt at oprette cybersikkerhedsenheder.

Regeringen ønsker at beskytte borgere, virksomheder og myndigheder bedre imod it-kriminelle og angreb fra fremmede stater, der forsøger at få adgang til og misbruge følsomme data. Med flere års forsinkelse lancerede regeringen her til formiddag en ny national strategi for cyber- og informationssikkerhed. Det skete i Finansministeriet, og den nye strategi blev præsenteret af innovationsminister Sophie Løhde (V), forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

“Truslen fra hackere og it-kriminelle imod borgere, virksomheder og myndigheder er rykket meget tæt på, og de digitale angreb bliver flere og stadig mere avancerede. Med denne strategi styrker vi vores evne til at forsvare samfundet imod cyberangreb”, siger Sophie Løhde.

Læs Også: Cyberangreb fra Rusland er den største trussel mod Danmark

Strategien består af 25 konkrete initiativer, der skal styrke samfundets forsvar imod cyberangreb og it-kriminelle. Strategien bygger videre på forsvarsforliget 2018-2023, so blev indgået i januar. I de kommende år vil regeringen investere 1,5 mia. kr. i Danmarks cyber- og informationssikkerhed.

Med den nye nationale strategi for cyber- og informationssikkerhed styrker regeringen og forligspartierne bag forsvarsforliget den samlede indsats med at beskytte Danmark imod trusler udefra.

Cyberangreb kan i værste fald koste menneskeliv

Ifølge regeringen er seks sektorer er særligt sårbare, hvis et cyberangreb rammer. Det drejer sig om energi-, transport, tele-, finans-, sundheds- og søfartssektoren. Ved et cyberangreb imod eksempelvis et elværk risikerer store dele af landet at gå i stå. Det vil have konsekvenser for store dele af vores samfund, og det samme vil det på de øvrige områder.

“Den digitale trussel imod vores samfund er fortsat høj. Vi skal beskytte det danske samfund imod den slags angreb, der i værste fald kan koste liv, og som vil være utrolig dyrt for Danmark. Derfor stiller vi nu endnu større krav til disse sektorers arbejde med at undgå alvorlige cyberangreb”, siger Sophie Løhde.

Artiklen fortsætter under tweetet …

Med udspillet ønsker regeringen at styrke kapaciteten til at modstå digitale trusler i disse såkaldte samfundskritiske sektorer. I 2017 blev en række lande ramt af voldsomme cyberangreb, der blandt andet ramte dele af det britiske sundhedssystem. Strategien stiller krav om, at hver sektor skal udarbejde en delstrategi for arbejdet med cyber- og informationssikkerhed inden udgangen af 2018. Hver sektor skal desuden oprette en dedikeret cybersikkerhedsenhed.

Samtidig får Danmark et døgnbemandet nationalt cybersituationscenter i Center for Cybersikkerhed, som hører under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Centret skal stå for øget monitorering af vitale it-systemer og Danmarks vigtigste digitale netværk med henblik på at varsle myndigheder og virksomheder om aktuelle og potentielle trusler.

Cyberangreb fra Rusland er en af vor tids største trusler

Så sent som søndag talte forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen her på OLFI med store bogstaver i forhold til Rusland, da han i et længere interview udpenslede truslen fra russiske cyberangreb. Den tone fortsatte han tirsdag i Finansministeriet.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse OLFIs interview med forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen fra søndag. Foto: Ernstved

“Cyberangreb fra både gemene kriminelle og lande som Rusland er en af vor tids største trusler. Derfor styrker vi nu den tværgående indsats og binder en række tiltag sammen. Denne strategi er en naturlig forlængelse af forsvarsforliget, hvor vi også prioriterer cyberområdet højt, og de mange midler fra forliget kommer hele samfundet til gavn. Især styrker vi Center for Cybersikkerheds mulighed for at opdage og stoppe skadelige cyberangreb rettet imod myndigheder og virksomheder i Danmark”, siger Claus Hjort Frederiksen.

Ud over en række tiltag inden for særskilte brancher ønsker regeringen også at løfte danskernes digitale kompetencer over en bred kam. Flere skal have viden om, hvordan de beskytter sig i forhold til cyber- og informationssikkerhed. Derfor skal der mere fokus på digital dannelse og sikkerhed hele vejen gennem uddannelsessystemet, fra undervisning i folkeskolen til forskning på universiteterne.

Endeligt skal det være langt nemmere at få viden om, hvad man skal gøre, når uheldet er ude. Derfor bygges én samlet informationsportal for borgere, virksomheder og myndigheder med information om aktuelle trusler og gode råd til, hvordan man beskytter sine data.

Andre læste også

Vi må tale om garnisonering, hvis bemandingsudfordringen skal løses

DEBAT: Den nuværende garnisonering i Hæren er en af de primære kilder til den udfordrede bemandingssituation. Det er nødvendigt at tage den op til revision og diskutere de geografiske rammer, hvis yngre soldater skal have lyst til at blive i Forsvaret mere end et par år, mener premierløjtnant Christian...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer