Claus Hjort: Cyberangreb fra Rusland er den største trussel mod Danmark

0
Rusland er efter alt at dømme i gang med et omfattende cyberangreb rettet mod Vesten. Foto: REUTERS/Kacper Pempel

Ruslands omfattende cyberangreb mod flere landes digitale infrastruktur og demokratiske institutioner udgør den i øjeblikket største trussel mod Danmark. Det siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen til OLFI, og han bliver bakket op af militærekspert i cyberoperationer.

Den største trussel mod Danmark kommer hverken fra terrorisme, migranter eller IS. Vi kan slet ikke se den, for den foregår på internettet, og den kommer fra Rusland. Det siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i et stort interview, som OLFI bringer på søndag.

»Rusland prøver at angribe vores infrastruktur for at forrette skade og indleder kampagner, der skal udnytte uenigheder mellem Nato-lande og mellem EU-lande, men også internt i samfundene mellem befolkningsgrupper. Det er en væsentlig optrapning,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Han understreger, at der ikke har været russiske angreb målrettet direkte mod Danmarks infrastruktur, men offentlige institutioner i Danmark og bl.a. Maersk har været ramt i større internationale cyberangreb fra Rusland. Oven i det kommer Ruslands omfattende forsøg på at påvirke demokratiske valg i bl.a. USA, Storbritannien og Frankrig.

»Når man ser Ruslands militære oprustning på cyber, forsøg på at kortlægge svagheder i vores infrastruktur og på toppen af det angreb mod vores demokratiske systemer – så er man ude på en kurs, som ikke kan tolkes anderledes, end at man vil teste og skade os,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Rusland opererer i en gråzone lige under niveauet for kraftigt modsvar

Henrik Palbo er militærspecialist i cyberoperationer ved Forsvarsakademiet. Han deler forsvarsministerens analyse af Rusland og går end da skridtet videre.

»Jeg vil sige, at russiske angreb i cyberspace er den største trussel mod Nato og den vestlige verden i det hele taget,« siger han.

I Nato har man – og har altid haft – klare planer for, hvordan man skal agere i det tilfælde, at Rusland krydser grænsen til Nato og angriber med konventionelle midler. Men når Rusland opererer i cyberspace, er det sværere at definere, hvornår kampvognene er rullet ind over grænsen. Ifølge Henrik Palbo gennemfører Rusland stribevis af angreb i cyberspace, som rangerer lige under grænsen for, hvad der udløser et kraftigt modsvar.

Artiklen fortsætter under tweetet …

»I Nato kan man forholde sig til den konventionelle trussel og har masser af erfaringer med den del. Men det er langt sværere i cyberspace, hvor Rusland opererer i en gråzone med påvirkningsoperationer og informationskrig. Ved at influere eller indirekte påvirke valghandlinger kan der skabes tvivl om, hvor vidt vores kryds i sidste ende tæller. Er der nogen, der har fusket lidt? Det faktum skaber tvivl om vores demokrati, for virker det så? Da begynder demokratierne at vakle,« siger han.

Så sent som mandag i denne uge meldte Forsvarsministeriet via Twitter ud, at Danmark søger optagelse i Nato’s center for cybersikkerhed, som har hjemme i Estland. Dermed tyder alt på, at Danmark bliver det 21. Nato-medlem i centret, som har til formål at dele viden om cybertrusler med medlemslandene.

Du kan læse OLFIs interview med Claus Hjort Frederiksen på søndag.

20180511 TEASER CHF
Søndag kan du her på OLFI læse et stort interview med forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen. Foto: Ernstved
guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer