spot_img

Sverige indstiller efterforskning af Nord Stream-sprængninger

Den svenske sikkerhedstjeneste har afsluttet sin efterforskning af Nord Stream-sabotagen, som fandt sted den 26. september 2022. Det fremgår af en pressemeddelelse, som anklagemyndigheden netop har udsendt. Man mangler jurisdiktion, fremgår det.

Den svenske anklagemyndighed har afsluttet sin efterforskning af sabotagen mod Nord Stream-gasrørledningerne. Det meddeler anklagemyndigheden i en pressemeddelelse, som den har udsendt onsdag.

Der har formelt været tale om en 16 måneder lang forundersøgelse af forløbet, men den har altså nu ført til, at anklagemyndigheden vurderer, at den ikke skal fortsætte. Ifølge chefanklager Mats Ljungqvist drejer det sig om, hvad en svensk domstol vil kunne foretage sig – eller ikke foretage sig – i sagen:

»Forundersøgelsen har været systematisk og grundig. Blandt andet er et stort antal skibsbevægelser blevet analyseret for at forstå, hvad der skete. Derudover er der foretaget en omfattende gerningsstedsundersøgelse, og der har været afholdt flere afhøringer i sagen. I lyset af den situation, vi har nu, kan vi konkludere, at der ikke er svensk jurisdiktion,« udtaler han.

Anklageren vil med henvisning til den fortrolighed, der stadig hersker, ikke kommentere sagens detaljer yderligere, fremgår det videre af pressemeddelelsen.

Vil dele beviser med Danmark og Tyskland

Den svenske efterforskning blev indledt umiddelbart efter sprængningerne af gasrørene, som fandt sted den 26. september sydøst for Bornholm.

Parallelt med den svenske efterforskning har også Danmark og Tyskland gennemført undersøgelser i området. Både den danske og den tyske efterforskning er formelt stadig i gang, og her får man nu glæde af de svenske beviser, som blandt andet involverer et større antal opsamlede genstande fra havbunden.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Sabotage på gasrørledninger aktualiserer debatten om Danmarks manglende ubåde

»Vi har haft et godt internationalt samarbejde med flere lande, især Danmark og Tyskland, hvor vi løbende har delt informationer og situationsrapporter. Vi har haft et indgående samarbejde med de tyske myndigheders forundersøgelse. Inden for rammerne af dette juridiske samarbejde har vi kunnet udlevere materiale, der kan bruges som bevismateriale i den tyske forundersøgelse,« udtaler Mats Ljungqvist.

Størst opbakning til sejlbådsteori

Hvor langt Tyskland og Danmark er, står indtil videre hen i det uvisse. Ligesom i Sverige ønsker man ikke at udtale sig i sagen. Det er derfor fortsat usikkerhed, hvor sporene peger hen, eller hvem der formodes at stå bag. En række mere eller mindre plausible teorier har dog været i spil.

Den mest udbredte tager afsæt i sejlbåd ”Andromeda”, som skulle være blevet lejet af en russisk kvinde i Tyskland, og som menes at have besejlet farvandet nær gerningsstedet i dagene forud for sprængningerne.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Amerikansk journalist beskylder USA for at stå bag sabotage af Nordstream 1 og 2

Ifølge anonyme kilder med kendskab til den tyske efterforskning skulle den 15 meter lange sejlbåd have haft i alt seks personer ombord og tilbragt to uger til søs, før den vendte tilbage til Rostock, hvorfra den var lejet. Kilderne antager, at der har været dykkergrej ombord, og at sprængstofferne på gasrørledningerne er placeret af bådens besætning. Ifølge tyske Der Spiegel peger alle beviser i retning af, at det ukrainske styre i Kyiv har været involveret.

Indtil videre bliver det hele dog ved spekulationerne, og svenskerne vil altså ikke dele deres opdagelser med offentligheden på nuværende tidspunkt.

Andre læste også

Troels Lund ser med »stor alvor« på unge piloters pressede situation

Abonnement
Mandag sendte 30 unge piloter et alarmerende brev til forsvarsministeren og Forsvarsministeriets departementschef og beskrev et flyvevåben mere under afvikling end udvikling. Nu inviterer forsvarsministeren repræsentanter for piloterne til møde. Det var en rød alarm og et nødskrig, som 30 unge piloter fra Flyvevåbnet mandag sendte i form af et...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

2 KOMMENTARER

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Jeppe Plenge Trautner
Læser
Jeppe Plenge Trautner
7. februar 2024 22:29

Forestillingen om at seks personer på en 45 fods sejlbåd skulle kunne medbringe dykkerudstyr, pumper og kraner til arbejde på 60 meters dybde plus et ton sprængstof, og udføre arbejdet derfra, er svær at understøtte. Mon ikke den enklere forklaring, de større russiske skibe der lå i området i en periode, kunne forklare årsagen bedre? Herunder hvorfor kun tre af de fire rør blev sprængt.

Jesper Mortensen
Læser
Jesper Mortensen
12. februar 2024 12:36

Kære Jeppe,
Det her med, at sprænge genstande på 60.meters dybde, er det noget du har erfaring i ?
Og hvad skal de dog bruge kraner og pumper til ?
Husk på hvor stort tryk, der var i disse rør, så skal der nok ikke så meget til, som man tror.
Men jeg er da klar til en snak, bare ikke her på skrift 🙂