spot_img

Sabotage på gasrørledninger aktualiserer debatten om Danmarks manglende ubåde

ANALYSE: De tre angreb mandag på gasrørledningerne Nord Stream 1 og 2 i Østersøen udstiller, at vi i Danmark kun har meget ringe viden om, hvad der foregår under havoverfladen. Flere efterretningsmæssige indhentningskapaciteter målrettet mod Østersøen og Rusland blev udfaset efter Den Kolde Krig, men kunne have været af høj værdi i dag. Er de på vej tilbage?

Til at begynde med troede de fleste, at der var tale om et uheld. I Energistyrelsen meldte man mandag morgen ud, at man havde konstateret et større trykfald i Nord Stream 2 gasrørledningen, som løber på havbunden i internationalt farvand sydøst for Bornholm. Den var ikke i operativ drift, men ret hurtigt stod det...

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

9 KOMMENTARER

guest
9 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Morten Brandborg, fhv. chef for MHV Bornholm
Læser
Morten Brandborg, fhv. chef for MHV Bornholm
28. september 2022 13:50

Udmærket indlæg fra Christens, men det er angiveligt en kæde af besparelser der har reduceret søværnets kapaciteter og manøvremuligheder. Lytteposten på Dueodde var et vigtigt instrument til SIGINT(signalindhentning). Det samme var SOK EW (electronic warfare). Enheden opererede fra positioner på land og fra orlogsskibe, hvor de fra deres container kunne indhente efterretninger. Nedlæggelsen af Bornholms Marinedistrikt og senere Maritimt Overvågningscenter Syd har medført, at der ikke længere er operatører med et stort kendskab til normalbilledet i Østersøen og som kan detektere afvigelser fra normalbilledet. I den forbindelse agerede Lene Espersen til egen fordel og tog ikke hensyn til 60 bornholmske arbejdspladser, da hun fik placeret det tilbageværende overvågningscenter i sin egen valgkreds (Frederikshavn). Desuden er farvandsovervågningen blevet neddroslet, færre fartøjer på havet og nedlæggelse af kystudkigsstationer, mens andre er overgået til videoovervågning. Den erfarne operatørs vurdering af det man ser er oftest mere brugbar end et videoklip. Det betaler vi regningen for nu.

John M. Foley
Læser
John Michael Foley
28. september 2022 14:10

Tak for en rigtig god artikel, der kommer godt omkring. Og selvfølgelig skal vi have ubåde igen, derom ingen tvivl.
Men mon ikke vi i den aktuelle sag kan få god støtte og hjælp fra allierede, der heldigvis ikke har nedlagt og skrottet deres ubåde.
Skal vi være en seriøs partner og allieret må og skal vi også bidrage. Derfor ingen vaklen eller tvivl- ubåde skal tilbage i værktøjskassen.

Hans Koch
Læser
Hans Koch
28. september 2022 14:46

På et tidspunkt var jeg sendt til Letland for at uddanne officererne i Estland, Letland og Litauen. Jeg blev meget gode venner med stabschefen i den lettiske flåde.. Han var tidligere sovjetisk ubådsofficer, og en sen nattetime betroede han mig, at “Vi kunne ikke få armene ned af begejstring, da vi hørte, at det var lykkedes os at få danskerne til at afskaffe ubådene. De og så jeres missilbåde var jo den eneste reelle trussel mod os i Østersøen..”.

Jens Nielsen
Læser
Jens Nielsen
28. september 2022 22:45

kommentar om Genindførelsen af ubåde i den danske flåde.
ja, selvfølgelig skak Danmark have ubåde i vores flåde – selv politikeren kan vel ikke undgå at se hvor Danmark er placeret, nu russerne igen er fjenden ( det har de iøvrigt altid været)
vi har en rigtigt vigtigt ansvar over for NATO i at kunne kontrollere Østersøen m.v.
noget vores politikere jo har været ligeglad med i over 25 år, der har jo ifølge politikerne været dyb fred og derfor er forsvaret stort set sparet væk i DK – også vores bedste våben i Østersøen – nemlig vores ubåde.
Nu står vi så og mangler den kapacitet og den er ikke sådan lige at få indført igen, det kommer til at tage tid, inden nye ubåde er på plads igen.
Vi bør fremskynde anskaffelsen af sonar kapacitet til vores fregatter samt sonarer bøjer til vores Seahawk helikopter til 2023.
Og så skal vi hurtigst muligt tage beslutning om at gå med ind i det tysk/ norske ubåds projekt og bestille 3-4 ubåde af typen 212 CD
En ny ordre på 4 ubåde fra Danmark , ville betyde at de samlede omkostninger ville falde drastisk og derfor kunne vi nok få ubådene betydelig billiger end de ca 33 milliarder kroner Norge købte sine 4 ubåde for.
Derudover skulle vi snarest begynde samtaler med Norge og evt. Tyskland om at få uddannet vores nye ubådesfolk på deres nuværende ubåde og sidenhen på de nye type 212 CD ubåde som de jo modtager noget før end vores nye ubåde er bygget og klar til tjeneste i den danske flåde – hvilket jo nok ikke er før end 2030 – 32.
Finansieringen burde jo være lige til – nemlig ca. 2,5 miliarder afsat pr. år af de nye 19 miliarder som 2 % målsætningen jo levere pr. år fra 2023 – indtil ubådene leveres i 2030 – 32.
Den opmærksomme læser vil så sige – jamen det er jo først fra 2033 den målsætning skal være indfaset??
men nej det bør og SKAL være fra 2023 at man opretter en forsvarsfond, hvor man så og sige indsætter pengene år efter år – så forsvaret har midlerne beviliget i det tempo men opretter nye kapaciteter og indkøber nyt materiel, våbensystemer m.v.
Idet at manglerne i forsvaret er så store at det simpelthen ikke kan vente til 2033 + den nye sikkerhedspolitiske situation i Danmarks nærområde og især i Østersøen og Arktis tilsiger det.
Det kan selv den mest tungnemme politiker ikke komme udenom, udover det pres der er fra vores allierede og NATO.
Rækken af manglende kapaciteter, våbensystemer m.v. er alenlang, men man kan starter med at anskaffe et nyt 3 lags luftforsvar ( NAMSAMS, PATERIOT OG ARROW 3) og bestille nye type 212 CD ubåde i samarbejde med norge og Tyskland.
SÆT IGANG
Hilsen
Jens Nielsen

Palle Randløv
Læser
Palle Randløv
30. september 2022 3:42

Som gammel søulk hæfter jeg mig ved både M.B. og H.K. indlæg. At vi først udfasede ubådene, så torpedobådene og sidst nedlagde lyttestationen på Bornholm – havde jeg været russisk admiral havde jeg skisme også klappet mig på lårene til de var blåviolette. Jeg er uddannet inden for kommunikation (telegrafist) og har siddet med hovedtelefoner på så hovedet havde form som et 8tal og lyttet og lyttet og lyttet, nogle gange på foranledning af gutterne på sydvest amager, andre gange sammen med SOK EW-team og selvom det ofte kunne se frugtesløst ud, har jeg senere erfaret! at det mere end een gang var givtigt. COMINT/SIGINT i samme sætning som ordet ubåd er noget fjenden får myrekryb af. Det danske ubådsvåben var berygtet/berømte for deres fænomonale evne til at indhente informationer om fjendens bevægelser og kommunikation. Tænk blot på Sælen (PT placeret på Holmen som del af “Skibene på Holmen”), dens historie er til at læse sig til på internetet, og så kan man jo spekulere (eller bruge Google) over hvad en ubåd laver i ørkenkrig 🙂
God weekend

Bjørn Toft Madsen
Læser
Bjørn Toft Madsen
28. september 2022 15:44

Erik N. Pedersen, desværre er disse lyttestationer oftest ganske sårbare uden ubåde til at beskytte dem.
https://www.thedrive.com/the-war-zone/43094/norwegian-undersea-surveillance-network-had-its-cables-mysteriously-cut

Leif Johannsen
Læser
Leif Johannsen
4. november 2022 20:08

En super god artikel. Det nævnes, at der ikke er nogen i Forsvaret, som kender til overvågningen. Det er sikkert rigtigt, men det kan undersøges, hvorvidt der er noget pensioneret personel med dette kendskab, som kunne tænke sig at hjælpe processen i gang. Disse personer kan støtte en genoprettelse, dog med mere moderne systemer. I samarbejde med vores NATO partnere vil vi sikkert også kunne få vejledning. F.eks. må svenskere og finner have en umådelig stor erfaring og de er jo med i NATO lige om hjørnet. Metoden kan også anvendes på de øvrige sikkerhedsområder. Her tænkes på det øvrige forsvar og totalforsvaret. Vi skal nok skynde os, hvis det skulle kunne lykkes at finde den assistance. Koldkrigserfaringerne forsvandt i sidste halvdel af 90érne, hvor jeg selv deltog i en af de sidste koldkrigsøvelser i FLV.

Jens Find
Læser
Jens Find
5. november 2022 11:30

Uden at forholde mig til spørgsmålet om genanskaffelse af ubåde i almindelighed, er jeg i vildrede med, hvilken opgave fremtidige ubåde kunne være tiltænkt i forhold til overvågningen af den undersøiske infrastruktur.
Nu er det godt nok over 40 år siden jeg selv gjorde tjeneste i NORK; men dengang var den eneste interesse i havbunden hvilken afstand båden havde til den, så man ikke utilsigtet berørte den. Hvad der befandt sig på den havde ikke vores interesse – overhovedet, og i øvrigt var der ingen sensorer ombord, der kunne detektere stilleliggende, passive objekter på bunden.
Når og hvis man kommer frem til en konklusion om, hvordan sabotagen er udført, kan man hensigtsmæssigt udarbejde et katalog over foranstaltninger, der kan vanskeliggøre eller forhindre at tilsvarende aktioner kan gennemføres i fremtiden.
Uden en sådan forudgående analyse kan sabotagen af Nordstream ! og II – i mine øjne – lige så lidt berettige til anskaffelse af ubåde som af kampvogne.

Erik N. Pedersen
Læser
Erik N. Pedersen
28. september 2022 13:59

Der kunne benyttes nye elektroniske overvågnings systemer, de skal bare installeres samtidigt med de under hav overfladen enten dybt liggende /bundfæstede og under overfladen placerede midler.
Hvorfor risikere liv når det kan undgås,
Med de skandaler der er bare i administrationen af jeres hele virke både i udenlandske og hjemlige administrationers forvaltninger af vi skatteborgeres penge midler,som nu har fået fingre i 18 milliarder mere , til at lave fejl/svindel med mere for og med.