Journalisten Seymour Hersh skriver onsdag på blogmediet Substack, at sabotagen mod Nordstream 1 og 2 blev beordret af den amerikanske præsident Joe Biden og udført i en hemmelig CIA-aktion af amerikanske dybhavsdykkere i tæt samarbejde med Norge. Men journalisten får og har tidligere fået skarp kritik.

Sprængningen af gasrørledningerne Nord Stream 1 og 2 skete på ordre fra Det Hvide Hus i Washington og blev udført af CIA i en tophemmelig operation i tæt samarbejde med Norge. Det skriver den kontroversielle og prisvindende amerikanske journalist Seymour Hersh på blogmediet Substack onsdag.

»Ifølge en kilde med direkte kendskab til den operative planlægning placerede dykkere fra den amerikanske flåde i juni sidste år under dække af en meget omtalt Nato-øvelse kendt som BALTOPS 22 fjernudløste sprængstoffer, som tre måneder senere ødelagde tre af de fire Nord Stream-rørledninger,« skriver Seymour Hersh.

Ifølge Hersh skete en stor del af forberedelsen i Norge, og selve sprængningen blev udløst af en sonarbøje kastet ud fra et norsk overvågningsfly af typen P8 Poseidon.

Artiklen fortsætter under henvisingen …

Meget taler for, at amerikanerne stod bag sabotage af gasrørledningerne i Østersøen

Artiklen vakte hurtigt opsigt internationalt, og en del opmærksomhed retter sig netop mod det forhold, at den er skrevet af Seymour Hersh. Han er en kontroversiel journalist, som i 1970 vandt en Pullitzer for sin afdækning af amerikanernes Mai Lai-massakre i Vietnam. I 2004 afslørede han amerikanernes mishandling af fanger i Abu Ghraib-fængslet i Irak, og han har gennem sin karriere vundet to National Magazine Aawards og fire George Polk-priser.

Kaldte drabet på Osama bin Laden for en stor løgn

Når han alligevel bliver opfattet som kontroversiel, skyldes det, at han i 2011 i et interview med The Guardian har kaldt amerikanernes drab på Osama bin Laden for »en stor løgn – ikke et ord af det er sandt«. Siden gennemførte han en række ganske ukritiske interview med den syriske diktator Bashar Al-Assad, og han har sået tvivl om, hvorvidt russerne stod bag forgiftningen af den tidligere russiske efterretningsagent Sergei Skripal i England.

I et opslag på det sociale medie Mastodon skriver Lotte Folke Kaarsholm, som er redaktionschef for opinion på dagbladet Politiken:

»Venner, jeg vil virkelig advare mod at tro på journalistik af Seymour Hersh. Desværre, for han var en stor reporter. Men den slags min-enlige-efterretnings-kilde-journalistisk er færdig, og det har han selv et stort ansvar for.«

Orlogskaptajn Anders Puck Nielsen er militæranalytiker på Forsvarsakademiet, og han har selv analyseret sig frem til, at Rusland står bag sprængningerne af gasrørledningerne. Den opfattelse har han ikke ændret efter at have læst Seymour Hersh’ artikel på Substack.

»Umiddelbart ændrer den ikke noget på min analyse. Selv hvis man havde stensikre beviser på, at Rusland står bag sprængningen af Nord Stream, så tror jeg ikke, at man ville sige det offentligt. Så jeg tror ikke, at man kan lægge mere i det, end at spekulationerne kører videre. Det er en historie, som ene og alene kan bæres af journalistens personlige troværdighed, og den har Hersh desværre ikke. Jeg mener ikke, at man kan bruge den til særligt meget,« siger Anders Puck Nielsen.

Historien fra Seymour Hersh hænger slet ikke sammen

Jacob Kaarsbo er senioranalytiker i Tænketanken Europa og mener, at Rusland står bag sprængningen. Han mener ligesom Anders Puck Nielsen og Lotte Folke Kaarsholm, at man skal være overordentlig varsom med at tillægge Seymour Hersh og hans journalistik for meget troværdighed.

»Hersh har de senere år fremkommet med en del påstande, der er baseret på ”single source”, som er anonym, men befinder sig i sikkerheds- og eller efterretningsmiljøet i DC. Mange af disse påstande har vist sig at være forkerte og af lettere konspiratorisk tilsnit. Der er tale om en journalist, der gang på gang har publiceret falske historier,« siger Jacob Kaarsbo og nævner som eksempler Seymour Hershs påstande om, at Bashar al-Assad ikke har anvendt kemiske våben mod sin egen befolkning, at USA ikke har dræbt Osama bin Laden, og at det ikke var Rusland, der angreb Sergei Skripal med novichok i England.

Han mener heller ikke, at historien om Nord Stream er troværdig.

»Det er som altid med Hersh en ”single source”. Han har adgang til en bredde af informationer lige fra de operative detaljer til det øverste politiske niveau. Spændvidden i den påståede viden burde rejse nogle alarmklokker. Hvis det skulle passe, ville det dreje sig om så få personer, at det ville være en smal sag for FBI at finde personen bag lækket. Så alt i alt virker kilden upålidelig. Om kildegrundlaget er opfundet af Hersh, eller om det er en falsk kilde, der har en interesse i at skabe ubehagelige historier for USA og Nato er umuligt at vide. Jeg kan dog slå fast, at det er standardprocedure for FSB at sprede misinformation på den måde,« siger Jacob Kaarsbo.

Han finder det ligeledes utroværdigt, at sprængningen skulle være sket med Norges involvering, og at danske embedsmænd skulle have haft forudgående viden om angrebet.

»Kan man forestille sig, at danske embedsmænd har holdt viden tilbage og samtidig sendt statsministeren til Polen for at indvie en ny norsk-polsk-dansk gasledning samtidig med dette angreb? Det vil jeg betegne som helt og holdent usandsynligt. Min konklusion er derfor, at historien slet ikke hænger sammen. Enten er det et udslag af dårlig journalistik, eller også er det meddelagtighed i spredning af konspirationsteori,« siger Jacob Kaarsbo.

guest
6 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer