»Alle uafklaretheder, dårlige beslutninger og forkerte processer skal på bordet nu«

2
Søs Marie Serup er selvstændig med kommunikationsbureauet By Serup. Derudover er hun politisk kommentator på TV2 News med en fortid som pressechef i Venstre og særlig rådgiver for Lars løkke Rasmussen i både Statsministeriet og Finansministeriet. Screendump: By Serup

Med tirsdagens minirokade i regeringen og udsigten til en omstrukturering af Forsvarsministeriet har både politikere og embedsfolk alletiders mulighed for én gang for alle at få ryddet op. Det mener politisk kommentator Søs Marie Serup, som samtidig peger på, at en ny departementschef ikke nødvendigvis forventes at have indgående kendskab til Forsvaret.

Tirsdag morgen måtte euforien over Danmarks donation af F-16-fly til Ukraine vige, da regeringen pludselig annoncerede, at Jakob Ellemann-Jensen og Troels Lund Poulsen bytter plads. Med minirokaden forlader Jakob Ellemann-Jensen sit elskede forsvarsministerium, som Troels Lund Poulsen i stedet får lov at vende tilbage til. Jakob Ellemann-Jensen selv er ny økonomiminister og får efter eget udsagn bedre overskud til også at være partileder for Venstre og deltage i regeringssamarbejdet med Socialdemokratiet og Moderaterne.

Jakob Ellemann-Jensens disposition kommer ikke bag på politisk kommentator Søs Marie Serup, der onsdag gæstede Frontlinjen på Radio4. Faktisk burde byttet have været sket for længe siden, mener hun.

»Det er en klog beslutning. Timingen og udførelsen har været til dumpekarakter, men beslutningen som sådan er rigtig. Det er rigtigt at få noget overskud til at følge alle sagerne gennem regeringsapparatet, fordi Venstre jo stadig står i den situation, at de skal bevise, at det var en god idé at gå med i regeringssamarbejdet.«

Artiklen fortsætter under afspilleren …

Jakob Ellemann-Jensens nu permanente afløser i ministerkontoret på Holmens Kanal 9, Troels Lund Poulsen, har i lyset af efterhånden mange prekære sager i Forsvarsministeriet – senest Elbit-skandalen – sit arbejde skåret ud for sig, bemærker Søs Marie Serup:

»Han skal ind og have styr på de fundamentale strukturer. Det betyder arbejdsgange, beslutningsgange, kvaliteten af arbejdet og ikke mindst – og det er måske allervigtigst – økonomistyring. Det er afgørende for, at han kan udfylde sin rolle. Han kan ikke oparbejde tillid fra forsvarsordførerne, medmindre han skaber tillid til økonomistyringen og kvaliteten og sandfærdigheden af de notater, der kommer.«

Alt skal håndteres i ét hug

Selvom der er nok at rette op på, har Troels Lund Poulsen en unik mulighed for at viske den ministerielle tavle over trælse sager ren. Det var ham selv, der i starten af maj fremlagde resultatet af Forsvarsministeriets såkaldte kasseeftersyn og kunne delagtiggøre offentligheden i et økonomisk og materielt efterslæb på forsvarsområdet på svimlende 38 milliarder kroner. Et kollektivt svigt kaldte han i den forbindelse skandalen, som han imidlertid navigerede sig selv og Forsvarsministeriet nogenlunde uskadt igennem ved at være hudløst ærlig.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Først i tredje forsøg valgte Ellemann den fra regeringsdannelsen naturlige løsning

Samme fremgangsmåde kan nu hjælpe både Troels Lund Poulsen og ministeriets ansatte med at rette op på de fejl, der har været begået, og derved skabe bedre orden i penalhuset fremover, mener Søs Marie Serup.

»Det skal de notere sig i Forsvarsministeriet. Alt, hvad de har af uafklaretheder, dårlige beslutninger og forkerte processer skal bare op på bordet nu. De skal sørge for at få håndteret det hele i ét hug. Uanset om de hopper eller danser, bliver de underlagt en omstrukturering og voldsom kontrol. Alle beslutninger og notater vil blive kigget efter og vejet på en guldvægt, så de kan lige så godt få alt lortet på bordet fra start.«

Trods større kontrol fordrer en ny start en kultur, der ikke straffer åbenhed og ærlighed, mener Søs Marie Serup. Fremover skal embedsfolkene turde sig fra, når noget ikke kan lade sig gøre.

»Jeg tror, at der vil være en klar ordre om, at hvis man ikke kan nå at levere et kvalitetsmæssigt produkt på den tid, man har fået, så har man pligt til at bede om mere tid. Ser vi på indkøbet af artilleri fra Elbit, har embedsmændene jo skrevet – men indirekte – at de havde brug for mere tid for at kunne lave et ordentligt kvalitetsmæssigt arbejde. Der vil de blive pålagt at skrive: ’Vi har brug for 14 dage eller en måned mere’. Det vil være forventningen, og de vil skulle omstille sig fra den sædvanlige embedsmandsmåde at være på,« siger Søs Marie Serup.

Skal være stærkere på økonomi end på forsvar

Til at hjælpe sig med det videre oprydningsarbejde skal Troels Lund Poulsen som et af de første punkter på sin personlige to-do-liste have fundet den rette departementschef at sætte i spidsen embedsværket. Normalt foregår den slags ansættelser gennem regeringens ansættelsesudvalg, hvor et uofficielt hierarki afgør, hvem der står for tur. Det bliver dog formentlig ikke fremgangsmåden denne gang:

»Det her er en særlig situation. Jakob Ellemann havde betinget sig, da han fyrede Morten Bæk, at han selv kunne vælge hans efterfølger. Jeg har hørt flere tæt på Forsvarsministeriet sige, at de er relativt glade for, at det er Troels Lund Poulsen, der nu skal foretage det valg, fordi han måske har lidt mere overblik over, hvem der kan noget.«

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Troels Lund Poulsen: Forsvarets tilstand er resultatet af »et kollektivt svigt«

Med et tocifret milliardefterslæb bliver økonomistyring et af de helt centrale fokusområder.

»Der vil være et vist pres for, at man finder en, der er stærkere på økonomi end på forsvar. Jeg vil tro, at man vælger en af dem, man ved kan rydde op. Der er Niels Gotfredsen det navn, der står bøjet i neon. Han har været departementschef i Finansministeriet og har også ryddet op i politiets økonomi. Han er er ekstremt systematisk og meget dygtig på økonomi. Ikke nødvendigvis et nemt menneske at være sammen med, men han leverer resultater på meget kort tid. Han er ikke én, der vil blive elsket i Forsvarsministeriet, hvis man vælger ham,« siger Søs Marie Serup og fortsætter:

»Overfor det står så, om man med de store indkøb om omstruktureringer skal vælge en, der har mere forstand på Forsvaret. Det er Troels Lund Poulsens beslutning, om man vælger det ene eller det andet.«

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer