spot_img

Troels Lund Poulsen: Forsvarets tilstand er resultatet af »et kollektivt svigt«

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Der udestår mange og dyre investeringer i det hele basale, før Forsvaret atter er bragt på fode. Det erkendte fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og forsvarschef Flemming Lentfer ved dagens pressemøde om resultatet af det såkaldte kasseeftersyn. At det er endt så galt, skyldes et kollektivt svigt, lod ministeren forstå.

38 mia. kroner over de næste ti år.

Så høj bliver prisen for at bringe Forsvaret på fode og få det justeret og rustet til den aktuelle sikkerhedspolitiske situation og nye virkelighed i Europa i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine.

»Den sikkerhedspolitiske situation har gennem mange år slidt på Forsvaret. Vi må samtidig erkende, at vi politikere gennem flere forligsperioder har truffet beslutninger på antagelser, som har vist sig ikke at holde. Det betyder, at vi nu står med en stor opgave med at genoprette Forsvarets fundament, før vi bygger ovenpå i det kommende forlig.«

Læs pjecen “Genopretning af Forsvarets fundament” her.

Af de i alt 38 mia. til genopretning er 27 mia. afsat til »håndtering af ophobede udfordringer i driften af Forsvaret«, hvilket vil sige, at de udgør det reelle efterslæb fra de forrige forligsperioder. På materielsiden betyder det blandt meget andet, at der afsættes penge til at gøre noget ved utidssvarende infanterikampkøretøjer, hjulkøretøjer og luftvarslingsradarer. Også Forsvarets bygninger trænger til en kærlig hånd, og her peger ministeriet blandt andet på garageanlæg, indkvarteringsfaciliteter og kloakering som vigtige udeståender.

De resterende 11 mia. er »investeringer på personel- og materielområdet«, som er fundet nødvendige i erkendelsen af fornyede trusselsbillede, men som ikke knytter sig direkte til tidligere forlig, forklarede fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) på torsdagens pressemøde i Forsvarsministeriet.

Et ubehageligt pressemøde at holde

De 38 milliarder kommer til at indgå i budgettet for det kommende forsvarsforlig, hvilket betyder, at en anseelig del af det samlede beløb, der tilfalder Forsvaret over det næste årti, reelt er øremærket allerede nu. At det er endt så galt, at det er nødvendigt at investere kæmpemæssige milliardbeløb i Forsvarets “fundament”, før man kan begynde at tale om en reel styrkelse, deler skiftende forsvarsledelser og forligskredse ansvaret for.

»Det er et kollektivt svigt, der har bragt os i den situation, vi er i nu,« slog Troels Lund Poulsen fast undervejs på pressemødet, hvor han i det hele taget gav udtryk for stor ærgrelse over situationen.

»Det er en meget alvorlig situation, og det er heller ikke et pressemøde, jeg håber at skulle gennemføre igen i min tid i dansk politik.«

Artiklen fortsætter under grafikken …

Grafik: Forsvarsministeriet

I Forsvaret er man også mere end klar til at få rettet op og se fremad, slog forsvarschef Flemming Lentfer fast:

»Forsvaret ser frem til at komme i gang med at genoprette fundamentet for Forsvaret. Det er det fundament, som i dag har større og mindre revner, faktisk inden for alle de områder som præger dagligdagen ude i Forsvaret. Udfordringerne er velkendte – vi mangler soldater, mange bygninger er enten ikke tidsvarende eller nedslidte og det samme gælder faktisk også for en del af materiellet,«

Vil nedsætte ekspertudvalg

En af årsagerne til det massive efterslæb er manglende politisk kontrol med, hvordan midlerne er blevet brugt. For at undgå en dyr gentagelse i fremtiden, foreslår SVM-regeringen, at forligskredsen nedsætter et ekspertudvalg, som skal komme med anbefalinger til, hvordan der sikres en stærkere og mere transparent økonomisk styring.

Udvalget skal videre se nærmere på mulige modeller for Forsvarsministeriets organisering, og endelig skal de komme med anbefalinger til, »hvordan der kan skabes muligheder for omprioriteringer og effektiviseringer i forligsperioden«.

Det står endnu ikke klart, hvem der skal sidde med i ekspertudvalget, men regeringen indstiller til, at det etableres i forbindelse med forligsforhandlingerne, og at det frem mod 2025 kommer med sine anbefalinger.

Opdateres …

Andre læste også

OLFI opdaterer til version 2.0 med et ansigtsløft og nye funktioner

Efter mere end otte år med det samme website går OLFI fremtiden i møde med en længe ventet version 2.0. Den byder på et mere tidssvarende udseende og nye funktioner. Vi håber, at I vil synes om forandringerne! Det har været min dårlige samvittighed. Alt for længe er jeg blevet...

Kommentér artiklen ...

8 KOMMENTARER

guest
8 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer