spot_img

Dansk virksomhed modtager millionordre på overvågningsdroner til Ukraine

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Danske Nordic Wing har netop modtaget en stor ordre på overvågningsdroner af typen Astero. Dronerne bliver købt og doneret til Ukraine gennem det britiskledede forsvarssamarbejde JEF. Det vækker glæde i virksomheden, der i forbindelse med en tidligere donation blev fravalgt af det danske forsvarsministerium til fordel for konkurrenten Sky-Watch.

Der er i disse dage glæde på den nedlagte Flyvestation Værløse, hvor dronevirksomheden Nordic Wing har til huse. Her har man netop modtaget en indledende ordre på et tocifret antal droner af typen Astero, skriver virksomheden i en pressemeddelelse. Dronerne bliver indkøbt gennem det britiskledede forsvarssamarbejde Joint Expeditionary Force (JEF) og doneret til Ukraine med finansiering fra den såkaldte International Fund for Ukraine (IFU). Danmark deltager i begge fora.

IFU udpegede fredag Nordic Wings Astero-drone foran en række internationale producenter og mulige ISR-droneløsninger. Udover Astero-dronen vil IFU samtidig finansiere indkøb af britiske Malloy T150-quadcopters og den hollandske DeltaQuad Pro VTOL-drone.

I Værløse sætter man pris på det skulderklap, som ordren er et udtryk for. Her man mener at kunne levere en yderst kapabel kapacitet til de trængte ukrainske styrker:

»Vi er glade hér på flyvestationen for at kunne bidrage til ukrainernes forsvar mod Ruslands invasion. Vores Astero-drone, som vi har udviklet på de sidste fem år, er allerede afprøvet på fronten i det østlige Ukraine, og det har vist sig, at den kan gøre en forskel,« fortæller direktør og stifter af Nordic Wing, Esben Nielsen, i en pressemeddelelse.

At dronerne er ISR-droner (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance, red.), betyder, at de udelukkende skal løse efterretnings-, overvågnings- og rekognosceringsopgaver for de ukrainske forsvarsstyrker, men altså ikke være våbenførende. Netop ISR-kapaciteter står imidlertid også i meget høj kurs på de ukrainske slagmarker, hvor dronerne både bruges til måludpegning og til at levere dyrebar information om blandt andet russiske troppebevægelser.

Militæret fattede interesse for civile droner

Det lå ellers ikke i kortene for bare få år siden, at Nordic Wing skulle producere militære dronekapaciteter. Virksomheden blev stiftet i 2018 med henblik på at levere droner til civile formål som opmåling og fotografering i forbindelse med anlæggelse af motorveje. Hurtigt fattede flere militære aktører dog interesse for især Astero-dronen, som er let og billig i både indkøb og drift og altså nu på vej til Ukraine.

»Vi har efterhånden arbejdet sammen med det danske forsvar i nogle år, og vi har også gennemført testflyvninger i Ukraine og i andre konfliktområder, men nu har vi vundet et stort udbud fra International Fund for Ukraine. Det har kolossal betydning for vores virksomhed. For tre år siden var vi 5-10 medarbejdere, nu er vi over 40, og jeg forventer, at vi er det dobbelte inden for det næste år,« fortæller en optimistisk Esben Nielsen.

Astero flyver ifølge virksomheden selv lydløst, og Nordic Wing har efter eget udsagn også udviklet software, der kan tolerere fjendens forsøg på at jamme de frekvenser, dronerne kommunikerer data hjem på. Det tekniske setup skulle gøre dronen meget velegnet til at flyve ubemærket i fjendtligt luftrum og til »uforstyrret at levere efterretningsmateriale i realtid og i bedst tænkelige kvalitet«.

Blev fravalgt for dyrere konkurrent

Det har dog ikke hele tiden været fryd og gammen for Nordic Wing, der i forbindelse med en dansk donation af droner i maj 2022 blev fravalgt af Forsvarsministeriet til fordel for sin nordjyske konkurrent Sky-Watch. Dengang havde Sky-Watchs direktør, Martin Schousboe, sit eget bud på, hvorfor det netop blev hans virksomhed, der løb med ordren til en værdi af 25 mio. kr.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Hvorfor fik H.-C. Mathiesen million-ordre, når konkurrent kunne levere til halv pris?

»Der er under en håndfuld i den vestlige verden, kan jeg godt strække mig til at sige, som konkurrerer i det segment, hvor vi er. Og der er ikke nogen i Danmark,« sagde han i den forbindelse i radioprogrammet Frontlinjen på Radio4.

Både han og de ansvarlige for indkøbet i Forsvarsministeriets departement havde dog øjensynligt ignoreret et tilbud fra Nordic Wing, som kunne levere 61 droner til samme pris, som Sky-Watch tog for 25 af sine Heidrun-droner. Ingen svarede i hvert fald, da Nordic Wing på eget initiativ gav et tilbud, og kort efter løb Sky-Watch altså med ordren.

Da OLFI og Frontlinjen på Radio4 for et års tid siden afdækkede sagen, viste det sig, at den korruptionsdømte tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen efter endt afsoning tiltrådte som Vice President i Sky-Watch. Han blev i 2020 idømt tre måneders ubetinget fængsel for magtmisbrug efter at have hjulpet sin kæreste ind på et eksklusiv uddannelse, som andre var bedre kvalificerede til – en sag, som OLFI afdækkede. Af Facebook fremgik det, at H.-C. Mathiesen ikke bare er ven med generalmajor Jacob Alexa, som for et år siden sad som ansvarlig for indkøb og donationer til Ukraine, men også er på fødselsdagshilsen med ham.

Gennem årene har både Hans-Christian Mathiesen og Jacob Alexa ønsket hinanden tillykke med fødselsdagen på Facebook -senest den 12. april i år, da Jacob Alexa havde fødselsdag. Screenshot: Facebook

OLFI forsøgte i forbindelse med donationen at få svar på, om Jacob Alexa havde været involveret i købet af droner hos H.-C. Mathiesen, men det afviste Jacob Alexa.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Forsvarsministeriet har udviklet sig til det rene Ebberød Bank

Abonnement
KOMMENTAR: Forsvarsministeriets Personalestyrelse har lige brugt 13 mio. kr. på en hvervekampagne, som har til formål at tiltrække nye og fastholde nuværende medarbejdere på hele Forsvarsministeriets område. Samtidig er der indført ansættelsesstop og pålagt besparelser for et trecifret millionbeløb på tværs af Forsvarsministeriets område. Husker du historien om Ebberød Bank?...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer