spot_img

Regeringen køber 25 danskproducerede droner og donerer dem til Ukraines hær

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Som en hjælp til Ukraine har regeringen købt 25 droner hos danske Sky-Watch for 25 mio. kr. De første fem er leveret, og sidste del af leverancen bliver sendt til Ukraine senest i begyndelsen af juli. Det fremgår af en intern orientering til medarbejderne i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse.

Danmark øger nu hjælpen til Ukraine ud over de 2.700 panserværnsvåben, som blev sendt til det krigshærgede land allerede tre dage efter Ruslands invasion den 24. februar. Af et nyhedsbrev til medarbejderne i Kapacitet Luft (KALU) i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse fremgår det, at regeringen har købt et større parti droner.

»Beslutningerne om donation af materiel er truffet af regeringen som en ekstrabevilling på samlet 50 mio. kr. Herudaf går 25 mio. kr. til droner,« står der i nyhedsbrevet.

Artiklen fortsætter under videoen …

Donationen til Ukraine består af 25 sæt droner af typen Heidrun EO/IR, som bliver produceret af virksomheden Sky-Watch i Nordjylland. Modellen er ifølge nyhedsbrevet en fastvinget Nato Kl. 1/I mini UAS (Unmanned Aircraft System, red.) bygget til efterretningsindhentning for hærspecifikke opgaver.

»Systemet er højmobilt og kan indsættes fra transportstand til operativ i luften på få minutter,« skriver materiel- og indkøbsstyrelsen.

Ifølge materiel- og indkøbsstyrelsen blev de første fem droner leveret den 18. marts, og efterfølgende delleverancer bliver leveret løbende, som de bliver klar til afsendelse. I styrelsen forventer man, at den sidste leverance af droner bliver leveret til ukraine senest den 1. juli.

Kræver ikke mere end at betjene en smartphone

Hos Sky-Watch i Støvring ønsker direktør Martin Schousboe af sikkerhedsmæssige årsager dog ikke at bekræfte salget af droner til Ukraine gennem Forsvarsministeriet. Men han fortæller gerne, hvorfor en Heidrun EO/IR er ideel til indsættelse i Ukraine, og hvad den kan.

Der er ifølge direktøren tale om en klassisk ISR- drone (Intelligence Surveillance Reconnaissance/Efterretning Overvågning Rekognoscering), som kan operere dels med et videokamera og dels med et still-kamera. Monteret med video kan dronen streame live-video i dagslys og med infrarødt lys i mørke, og monteret med still-kamera kan dronen lave kort i både 2D og 3D.

»Det hele handler om at skabe det, som vi kalder situational awareness. Vores drone er tiltænkt indsat på det lavest taktiske niveau, hvor behovet for kritiske beslutninger er stort. Vi arbejder meget på at øge brugervenligheden. Så hvis man kan betjene en smartphone, kan man også bruge vores drone,« fortæller Martin Schousboe.

Ifølge ham er det at flyve med SkyWatch’ droner at sammenligne med at tage et førstehjælpskursus. Det kræver et grundkursus og en halv dags træning, men man skal omvendt ikke være uddannet dronepilot for at få gavn af dronen.

»Den her drone er lavet til soldaten på jorden. Den kræver ikke nogen særlig uddannelse, og hvis soldaten ikke flyver med den i to-tre måneder, vil han stadig kunne finde ud af at bruge den igen. Men det er klart, at det er lidt som at lære at køre bil, hvor man bliver bedre og bedre til at bruge den, jo mere man flyver med den,« siger han.

OLFI har bedt Forsvarsministeriet om en kommentar, men har endnu ikke modtaget noget svar.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Forsvarsministeriet har udviklet sig til det rene Ebberød Bank

Abonnement
KOMMENTAR: Forsvarsministeriets Personalestyrelse har lige brugt 13 mio. kr. på en hvervekampagne, som har til formål at tiltrække nye og fastholde nuværende medarbejdere på hele Forsvarsministeriets område. Samtidig er der indført ansættelsesstop og pålagt besparelser for et trecifret millionbeløb på tværs af Forsvarsministeriets område. Husker du historien om Ebberød Bank?...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer