spot_img

Hvorfor fik H.-C. Mathiesen million-ordre, når konkurrent kunne levere til halv pris?

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

KOMMENTAR: En opsigtsvækkende sag om donation af droner til Ukraine skaber tvivl om Forsvarsministeriets processer i materielkøb ved tildelinger uden udbud. For hvorfor købte ministeriet i al hast og uden udbud 25 droner til en pris på 1 mio. kr. stykket hos Sky-Watch i Nordjylland, når konkurrenten Nordic-Wing i Værløse havde et øjensynligt bedre produkt til halv pris? Forsvarsministeriets lukkethed og spin skader både tillid og troværdighed.

Det er en sag, som meget få ønsker at udtale sig om. Og det er en sag, hvor spørgsmålene kun bliver flere og flere, for hvert lag man afdækker. Det har vi gennem de seneste uger gjort her på OLFI og i programmet Frontlinjen på Radio4, hvor jeg selv er vært. Og hvad handler sagen så om?

Den 6. april kunne vi her på OLFI fortælle, at Forsvarsministeriet donerer 25 droner til Ukraine til en pris på 25 mio. kr. Dronerne er købt hos den nordjyske droneproducent Sky-Watch, og oplysningerne fik vi fra et internt nyhedsbrev sendt til medarbejderne i afdelingen med navnet Kapacitet Luft (KALU) i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI).

»Beslutningerne om donation af materiel er truffet af regeringen som en ekstrabevilling på samlet 50 mio. kr. Herudaf går 25 mio. kr. til droner,« stod der i nyhedsbrevet.

Læs også: Regeringen køber 25 danskproducerede droner og donerer dem til Ukraines hær

Oplysningerne var interessante, fordi regeringen efter offentliggørelsen af de første donationer til Ukraine i form af førstehjælpstasker, sikkerhedsudstyr og 2.700 panserværnsraketter i slutningen af februar er vendt 180 grader og nu afviser at svare på ethvert spørgsmål om donationer under henvisning til »operative hensyn« og en aftale mellem alliancelandene om ikke at afsløre detaljer om leverancer til Ukraine.

Artiklen fortsætter under playeren …

Politikerne på Christiansborg bliver orienteret under fortrolige møder i Udenrigspolitisk Nævn, hvorfra det er strafbart at fortælle om indholdet på møderne til udenforstående – herunder pressen. Og de forsvarsordførere, som ikke sidder i nævnet, bliver orienteret under møder i Forsvarsministeriet, hvor politikerne bliver bedt om at lægge telefonerne uden for mødelokalet og får indskærpet fortroligheden af de følsomme oplysninger fra mødet.

Siden nyhedsbrevet sendt til medarbejderne i FMI har vi forsøgt at finde svar på en række spørgsmål i Forsvarsministeriets departement, i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse og blandt politikere på Christiansborg, og som oven for beskrevet har det været noget af en udfordring at finde svar.

Forsvarschefen ønsker flere tildelinger uden EU-udbud

Egentlig var historien om dronerne jo en positiv fortælling om, at Danmark reagerede hurtigt og allerede uger efter Ruslands invasion af Ukraine havde sendt kampafgørende materiel afsted til den ukrainske hær. Men hurtigt stod det også klart, at sagen måske ikke var helt så enkel, som den umiddelbart så ud. For der viste sig at være en række forhold, som på trods af »operative hensyn« nok kunne tåle at få lidt dagslys kastet på sig.

For det første blev ordren til Sky-Watch givet i en såkaldt direkte tildeling uden EU-udbud. Det er en proces, som forsvarschef Flemming Lentfer hylder og håber, at der kommer meget mere af. Det gav han bl.a. udtryk for, da jeg interviewede ham for nogle uger siden efter indgåelsen af det nationale kompromis den 6. marts om dansk sikkerhedspolitik med deltagelse af S, V, R, K og SF.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse interviewet med forsvarschef Flemming Lentfer fra marts …

»I forhold til det med udbudsregler vil jeg også henvise til det, der faktisk står i det nationale kompromis – nemlig at aftalepartierne er enige om, at ”den nye sikkerhedspolitiske situation understreger de væsentlige nationale sikkerhedsinteresser”. Det er en sætning, som man ikke har set før fra det politiske niveau. Her står der, at når vi har brug for det og af hensyn til forsyningssikkerhed og den slags, så går vi ikke i udbud på normal vis. Det er det, der står i den tekst. Det er det, som det her åbner mulighed for! Så vi er fuldstændigt klar over, at gammelkendte, normale og i denne sammenhæng langvarige udbudsprocesser, at det skal vi selvfølgelig finde nogle veje uden om for at kunne bestille hurtigt. Det er jeg helt med på,« sagde han.

Artiklen fortsætter under playeren …

Altså færre EU-udbud og flere tildelinger, hvilket bl.a. skal være med til at holde pengene på danske hænder – altså give tildelinger til den danske og hastigt voksende forsvarsindustri. Og det er jo en fin løsning, når man har en dansk producent, som kan levere lige præcis det materiel, som der er brug for på kort tid. Men hvordan sikrer man sig, at man køber til den rette pris, og at der ikke er konkurrenter, som kan levere noget endnu bedre?

Svaret må være, at det gør man ikke. Sådan ser det i hvert fald ikke ud, når man kigger på tildelingen af ordren på 25 droner til Sky-Watch i Nordjylland. Og så begynder spekulationerne først for alvor at tage fart, for hvad ligger så til grund for tildelingen?

Direktør i Sky-Watch talte usandt om konkurrenter i Danmark

I Sky-Watch hedder direktøren Martin Schousboe, og han forklarede i Frontlinjen på Radio4, at virksomheden ikke har nogen konkurrenter i Danmark.

»Der er under en håndfuld i den vestlige verden, kan jeg godt strække mig til at sige, som konkurrerer i det segment, hvor vi er. Og der er ikke nogen i Danmark,« sagde han.

Artiklen fortsætter under playeren …

Men den udlægning er forkert, viser det sig, og det vidste Martin Schousboe formentlig alt om. Så hvorfor sagde han ikke sandheden, og hvorfor nævnte han ikke Esben Nielsen og droneproducenten Nordic-Wing i Værløse?

Esben Nielsen er det, som han selv indrømmer at være en drone-nørd. For omtrent 10 år siden etablerede han en virksomhed, som han kaldte ”Little Smart Things”, hvor han udviklede en drone i form af et lille fastvinge-fly. Efter tre år blev virksomheden overtaget af Sky-Watch, og Esben Nielsen fulgte med. Den videreudviklede model hedder Heidron, og det er den, som Sky-Watch har solgt til Forsvarsministeriet, og som er leveret som donation til Ukraine. Og som Esben Nielsen ifølge ham selv har været med til at udvikle.

Artiklen fortsætter under playeren …

Men Esben Nielsen arbejder ikke længere i Sky-Watch, for han er iværksætter og ville gerne være herre i eget hus. Derfor sagde han op i Sky-Watch og etablerede i stedet Nordic-Wing i 2017, hvor han i virkeligheden har videreudviklet idéen fra sin oprindelige drone til en version 2.0. I dag producerer Nordic-Wing en drone med navnet Astero, og den ligner til forveksling Heidrun fra Sky-Watch i størrelse og i funktionalitet.

Astero fra Nordic-Wing vejer lidt mere end Heidrun fra Sky-Watch. Til gengæld kan Astero operere i længere tid, laste mere og flyve længere end Heidrun kan, og så koster den ca. det halve. Derfor kunne Esben Nielsen også afvise Martin Schousboes påstand om, at Sky-Watch ikke har nogen konkurrenter i Danmark, da Esben Nielsen tirsdag besøgte Frontlinjen på Radio4.

»Nej, det er ikke rigtigt. Vi laver nogle droner, som bestemt er konkurrencedygtige. På rigtig mange parametre er vi et rigtigt godt sted i forhold til Sky-Watch.«

I Forsvaret kender man udmærket Nordic-Wing, fordi Forsvaret selv samarbejder med virksomheden om at udvikle droner. Da krigen i Ukraine brød ud, besluttede Esben Nielsen derfor at sende et tilbud, som han stilede til såvel Forsvarsministeriets departement som Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse. Af det kan man læse, at en enkelt drone fra Nordic-Wing model Astero koster 498.000, og ville Forsvarsministeriet købe 20 stk., faldt prisen til 451.250 kr. per styk. Med et budget på 25 mio. kr. ville Forsvarsministeriet således kunne have købt 61 Astero-droner – altså langt over det dobbelte antal af, hvad Sky-Watch leverer.

Men Forsvarsministeriet svarede ifølge Esben Nielsen aldrig på tilbuddet fra Nordic-Wing.

Rådførte sig ikke med den teknologiansvarlige

Hvorfor ikke? Man må naturligvis som en selvfølge gå ud fra, at Forsvarsministeriet inden indkøb af droner rådfører sig med sine egne fagspecialister på droneområdet i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse. Her hedder den teknologiansvarlige på droneområdet Martin Aagesen. Han oplyser til OLFI og Radio4, at han ikke er taget med på råd eller er blevet bedt om at vurdere de to droner – henholdsvis Heidrun fra sky-Watch og Astero fra Nordic-Wing.

Vi kan altså konkludere, at Forsvarsministeriet på eget initiativ og uden faglig rådgivning fra Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse har besluttet at købe 25 Heidrun-droner hos Sky-Watch til 25 mio. kr., selv om Forsvarsministeriet kunne have købt 60 formentlig langt bedre Astero-droner fra Nordic-Wing til samme pris.

Spørgsmålet melder sig derfor hvem i Forsvarsministeriets departement, som traf beslutningen om at købe direkte hos Sky-Watch? Det kan vi imidlertid ikke få svar på.

»Der er af hensyn til fortroligheden om operative forhold enighed blandt vores allierede om, ikke at kommunikere nærmere om donation af våben og ammunition,« svarer såvel Forsvarsministeriets departement som Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, når vi spørger.

Det svar vækker også undren, for i andre lande fortæller regeringerne gladeligt om donationer til Ukraine. For to uger siden meddelte den norske regering, at den ville donere luftværn til Ukraine. Vi skrev derfor til det norske forsvarsministerium for at høre, hvorfor det melder donationen offentligt ud.

»Vi offentliggjorde donasjonen etter, at materiellet var ankommet Ukraina,« svarer nordmændene og linker i øvrigt til en detaljeret oversigt på ministeriets hjemmeside over alt materiel, som Norge har doneret til Ukraine.

det amerikanske udenrigsministeriums hjemmeside finder man en lignende liste, hvor man bl.a. kan læse, at USA har doneret flere forskellige ubemandede droner. Altså droner som dem, som vi ikke kan få noget som helst at vide om i Danmark. Så enigheden om total lukkethed blandt de allierede rækker øjensynligt kun til Danmark, mens lande som USA, Storbritannien og Norge beredvilligt fortæller om donationer til Ukraine.

Vil det være at stramme den, at kalde den slags søforklaring for en hvid løgn fra Forsvarsministeriet eller måske en »nødløgn«? Sådan en kostede engang en justitsminister jobbet, men nu er den aktuelle løgn i Forsvarsministeriet måske nok mindre alvorlig og vil af mange nok bare blive betegnet som politisk spin. Justitsministeren var i øvrigt Morten Bødskov, og han er i dag forsvarsminister. Vi spurgte ham naturligvis, om han havde lyst til at forklare årsagen til den danske lukkethed i tirsdagens udgave af Frontlinjen, men ministeren havde desværre ikke tid til at medvirke i denne omgang.

Rigtige venner siger tillykke med fødselsdagen

Og så er vi tilbage til spørgsmålet om hvem i Forsvarsministeriet, som besluttede at give en ordre – en tildeling – på 25 droner til 25 mio. kr. til Sky-Watch? Vi aner det ikke, men det kan i hvert fald være interessant at se lidt på persongalleriet.

I sensommeren 2020 blev den tidligere generalmajor og hærchef Hans-Christian Mathiesen fyret fra Forsvaret efter, at han i Vestre Landsret i Viborg var blevet idømt tre måneders ubetinget fængsel for korruption, da han bl.a. hjalp sin daværende kæreste ind på en uddannelse, som andre var bedre kvalificeret til. Det var en sag, som vi afdækkede her i OLFI.

Efter sin afsoning har H.-C. Mathiesen fået job som vice president i Sky-Watch, hvor han i dag sidder i den øverste ledelse. Jeg er ikke længere ven med H.-C. Mathiesen på Facebook – han slettede mig i forbindelse med sagen i Hærstaben – men uden at være venner kan man godt se en del aktivitet på Facebook alligevel.

Ud fra offentlige opslag på Facebook kan man konstatere, at H.-C. Mathiesen er personlig ven med generalmajor Jacob Alexa. Han er i dag direktør og medlem af Forsvarsministeriets direktion i departement og har ansvaret for netop indkøb og donationer til Ukraine. Så sent som den 12. april skrev H-C. Mathiesen på Jacob Alexa’s væg på Facebook:

»Hej Jacob; Hjerteligt tillykke. Det er jo ingen alder,« efterfulgt af emojierne to danske flag, to røde roser og et ansigt, der skærer tænder.

Artiklen fortsætter under billedet …

Gennem årene har både Hans-Christian Mathiesen og Jacob Alexa ønsket hinanden tillykke med fødselsdagen på Facebook -senest den 12. april i år, da Jacob Alexa havde fødselsdag. Screenshot: Facebook

Jeg skrev derfor til Jacob Alexa via LinkedIn og bad om et interview omhandlende indkøbet af droner. Jeg spurgte ham i den forbindelse også, om han havde været involveret i købet eller været i kontakt med H.-C. Mathiesen i forbindelse med sagen.

»Det har jeg ikke været involveret i,« svarede han og henviste så i øvrigt til pressetjenesten.

Tak for det. Men hvem har så? Hvordan kom aftalen med Sky-Watch i stand? Hvorfor svarede Forsvarsministeriets departement ikke på tilbuddet fra Nordic-Wing? Og hvorfor rådførte Forsvarsministeriets departement sig ikke med den ansvarlige teknologirådgiver på droneområdet i materiel- og indkøbsstyrelsen, inden ordren blev givet uden udbud til Hans-Christian Mathiesen og Sky-Watch?

Risikoen for nepotisme og vennetjenester vokser

Løgnen om alliance-lukketheden og hensynet til »operative forhold« er nok et rart spinkort at kunne kaste på bordet og smide i en mail, hver gang en journalist eller et medie henvender sig med ønsker om interview eller spørgsmål, der bare perifært har med Ukraine at gøre. Men det gavner hverken troværdigheden eller tilliden til Forsvarsministeriets departement.

I en tid hvor landets politikere har besluttet at hæve forsvarsbudgettet med adskillige mia. kr. over de kommende år, hvor mange af pengene skal gå til nyt materiel, og hvor forsvarschef Flemming Lentfer – som i øvrigt blev udnævnt fra en stilling som direktør i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse – »selvfølgelig skal finde nogle veje uden om gammelkendte, normale og langvarige udbudsprocesser,« ja så er det på høje tid at råbe vagt i gevær.

Vi er end ikke gået i gang med en seriøs genopbygning af det danske forsvar, og allerede i den første nu offentligt kendte tildeling af en millionkontrakt uden udbud skriger spørgsmålene på bare nogenlunde ædruelige svar. Uden at pege fingre ad nogen, og uden at have noget som helst belæg for at sige, at købet af 25 Heidrun-droner fra Sky-Watch til 25 mio. kr. er forkert eller for den sags skyld ulovligt – det er det helt sikkert ikke – så skader lukketheden både Forsvarsministeriets og forsvarsminister Morten Bødskovs tillid og troværdighed.

Det ville klæde Forsvarsministeriet at lægge kortene på bordet, stille op og svare på spørgsmål og give den undrende befolkning en forklaring. Hvis Forsvarsministeriet, forsvarsministeren, Forsvaret og forsvarschefen i de kommende år ønsker at købe langt mere ind via direkte tildelinger og uden EU-udbud, må vi som minimum kunne kræve åbenhed og ærlighed om processerne.

Hvis ikke vokser mistanken om mere nepotisme og flere vennetjenester frem for faglighed og økonomisk ansvarlighed i det ministerium, som allerede har så rigeligt på samvittigheden, hvad den slags angår. Sæt i værk!

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI
- Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

OLFI opdaterer til version 2.0 med et ansigtsløft og nye funktioner

Efter mere end otte år med det samme website går OLFI fremtiden i møde med en længe ventet version 2.0. Den byder på et mere tidssvarende udseende og nye funktioner. Vi håber, at I vil synes om forandringerne! Det har været min dårlige samvittighed. Alt for længe er jeg blevet...

Kommentér artiklen ...

3 KOMMENTARER

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer