spot_img

Forsvaret har opsagt civile bunkerlejemål på Bornholm for at få mere kapacitet

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Forsvarets bunkere på Bornholm har i flere år været udlejet civilt til bl.a. opbevaring af fyrværkeri og lufttørring af skinke. Nu er alle lejemål opsagt, fordi Forsvaret har behov for mere bunkerkapacitet. Det forklarer oberstløjtnant Ulrik Skytte, som er garnisonskommandant på Almegårds Kaserne i Rønne.

Forhandlerne af fyrværkeri på Bornholm har formentlig ærgret sig, da de for nylig blev kontaktet af Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. I en årrække har de lejet sig ind i Forsvarets bunkere på Bornholm, som har udgjort et sikkert opbevaringssted for de farverige eksplosiver, ligesom andre bunkere er blevet anvendt til lufttørring af skinke. Det er slut nu.

I lyset af den aktuelle sikkerhedspolitiske situation har Forsvarskommandoen afgjort, at de bornholmske bunkeranlæg fremover bedst finder anvendelse til opbevaring af Forsvarets eget krudt og kugler, forklarer oberstløjtnant Ulrik Skytte, som er garnisonskommandant på Almegårds Kaserne i Rønne. Forsvarskommandoen har derfor bedt Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse om at opsige alle civile lejemål på Forsvarets bunkere på Bornholm, hvilket skete kort før jul.

Artiklen fortsætter under afspilleren …

»Helt grundlæggende har Ruslands angreb på Ukraine 24. februar i fjor givet anledning til nogle refleksioner. På Bornholm begyndte vi at tænke: ‘Nå ja, Bornholm er en ø og ligger halvvejs mellem Ystad og Kaliningrad. Vi har en særlig situation, som betyder, at vi skal kunne klare os selv’,« siger Ulrik Skytte i Frontlinjen på Radio4 torsdag og fortsætter:

»Jeg siger ikke, at hverken Rusland eller Sovjetunionen ruller ind over Dueodde Strand med kampvogne. Men alligevel er vi nødt til, i rammen af det vi kunne kalde rettidig omhu, at være klar til hvad som helst.«

Ingen tilbagevenden til Den Kolde Krig

Beslutningen om at overtage bunkerne har også at gøre med et bredere behov for bedre opmagasineringsmuligheder. Almegårds Kaserne i Rønne er en værnsfælles kaserne med mange forskellige brugere, og samtidig har man brug for mere plads i forbindelse med den igangværende opbygning af 3. Lette Opklaringseskadron, forklarer Ulrik Skytte. Det er altså en samlet vurdering, der betyder, at Bornholms fyrværkeriforhandlere nu må rømme bunkerne.

»Vi er nødt til at se på, hvad vi har af kapaciteter. Både til opstillingen af 3. Eskadron til opklaring, men også til at tyngdeforskyde vores opmagasinering i en krigssituation.«

Under Den Kolde Krig var man på Bornholm meget bevidst om sin strategiske betydning og udsatte geografiske position. Det er blandt andet derfor, at der i dag findes et stort antal af bunkere på øen, som kan bringes i anvendelse.

»Man skal huske, at Bornholm under Den Kolde Krig var i en særlig situation. Danmark var en frontlinjestat, og på Bornholm havde Bornholms Værn ansvaret for forsvaret af øen. Det var nærmest en lille brigade – flere tusinde mand med genindkaldte og stående styrke. I den situation skulle der selvfølgelig være utrolig meget ammunition, granater og alt mulig andet,« siger Ulrik Skytte.

»Det er ikke det, vi har brug for i dag. Vi er ikke tilbage til den situation, men vi har alligevel brug for noget mere plads.«

Opgør med “just enough, just in time”

Tiltaget på Bornholm passer formentlig fint ind i Forsvarets igangværende opgør med den udskældte just enough, just in timetilgang til ammunitionsindkøb. Tilgangen, der bedst kan betegnes som en slags ad hoc-indkøb, erstattede tidligere tiders egenproduktion af ammunition og faste lagerbeholdninger. Den kom dog siden til at betyde, at det i perioder har været så som så med adgangen til især småkalibret ammunition.

Artiklen fortsætter under billedet …

FMI indgår rammeaftale om småkalibret ammunition og stævner snart Expal

Særligt producenten Expals kontraktbrud i 2021 betød, at Forsvaret kom i bekneb. Det vil man gerne undgå i fremtiden, og derfor skal der nu igen opbygges regulære ammunitionsbeholdninger i Forsvaret.

I december måned indgik Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) af samme årsag en syvårig rammeaftale bestående af tre delaftaler, som skal sikre, at Forsvaret i de kommende år har styr på forsyningssikkerheden af ammunition. Samtidig meddelte FMI, at man i 2023 agter at stævne Expal for kontraktbruddet. Kammeradvokaten er aktuelt i gang med at opgøre sine økonomiske tab, og når det arbejde er færdiggjort, kan spanske Expal altså forvente en tur i retten.

Andre læste også

Før eller siden er vi nødt til at sende Nato-tropper til Ukraine

DEBAT: Folk, der advokerer for en total ukrainsk sejr, må kalibrere deres retorik og strategi, for den kommer ikke, medmindre Nato engagerer sig militært i Ukraine, skriver debattør og historiestuderende Kasper Valentin Poulsen. Der er i sandhed sorte skyer over Ukraine i disse måneder. Både præsident Volodymyr Zelenskyj og hans...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Jørgen Kauling
Læser
Jørgen Kauling
7. januar 2023 23:25

“Nærmest en mini brigade”. Ja hvad kalder man 3 stk INFBTN, en KVG esk, en artafd. En igkmp, plus div enheder…..