spot_img

FMI indgår rammeaftale om småkalibret ammunition og stævner snart Expal

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse har netop indgået en syvårig rammeaftale om indkøb af småkalibret ammunition. Dermed er der igen udsigt til faste leverancer efter den spanske leverandør Expals pludselige kontraktbrud i 2021. En stævning af netop Expal er nært forestående, oplyser styrelsen.

Efter længere tids ad hoc-indkøb gennem Natos indkøbsaftaler, er der nu udsigt til mere stabile leverancer af håndvåbenammunition til Forsvarets soldater. Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) har netop indgået en ny rammeaftale om indkøb af småkalibret ammunition bestående af tre delaftaler, skriver styrelsen på Facebook.

De tre delaftaler er indgået er indgået med henholdsvis tjekkiske Sellier & Bellot, der skal levere ammunition af kalibrene 5.56 og 7.62, og brasilianske CBC, der gennem to separate aftaler står for 9 mm og 12.7 mm-ammunition.

»Vi har siden underskrivelse arbejdet tæt sammen med de to nye leverandører, og de første indkøbsordrer er allerede sendt afsted. Første levering på den nye rammeaftale forventes i løbet af 2023. De nye aftaler sikrer et solidt grundlag for anskaffelse af småkalibret ammunition i op til syv år,« skriver FMI om aftalen, som ifølge Berlingske har en værdi af op til 1,2 milliarder kroner.

Dermed er der igen udsigt til faste leverancer, efter at den tidligere leverandør, spanske Expal, i 2021 uden varsel brød sin kontrakt med FMI. Den hidtidige just enough, just in time-indkøbsstrategi kom pludselig til kort og tvang styrelsen ud i en række hasteindkøb gennem Natos indkøbsagentur, NSPA.

Forsvarer beslutning om at købe i udlandet

Nyheden om den ny aftale har ikke vakt udpræget glæde på FMI’s egen Facebook-profil. Mange brugere problematiserer under opslaget, at Danmark også fremover beror sig på indkøb af ammunition i udlandet fremfor at genetablere produktionsfaciliteter i Danmark og derved selv holde hånd i hanke med forsyningssikkerheden. FMI går dog i rette med ankerne i kommentarsporet, som siden er blevet lukket for nye kommentarer.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse om den akutte mangel på småkalibret ammunition i Forsvaret …

»FMI har fokus på, at der er forsyningssikkerhed for ammunition til soldaterne, hvilket for nuværende opnås bedst gennem de nye rammeaftaler og indkøb til lagerbeholdning. Derudover har vi en dialog med industrien angående mulighederne for fx dansk støtte til at opnå forsyningssikkerhed på længere sigt (læs nyhed på fmi.dk den 30. september i år),« skriver FMI og fortsætter:

»Kvaliteten af den skarpe ammunition, som FMI får leveret, er sikret gennem kontrakten ved, at den skal leve op til Nato AEP-97, M-C MOPI (Natos Multi Calibre Manual of Proof and Inspection, red.). Kontrol af dette gennemføres på Natos testcentre i USA eller Storbritannien. Den løse ammunition tilpasses på fabrikken til de danske våben. FMI har derfor udlånt våben til leverandørerne. Her anvendes derudover også Nato-standarder for funktionering.«

Endelig vil FMI foretage stikprøver af den leverede ammunition i samarbejde med specialister fra Hæren, fremgår det af svaret.

Stævning af Expal er nært forestående

Mens der altså er ved at være styr på forsyningen af småkalibret ammunition for de kommende år, er den juridiske tvist mellem FMI og førnævnte Expal til gengæld stadig ikke løst. Som OLFI kunne fortælle allerede i juli 2021, ønsker man i FMI at forfølge sagen og stille Expal til regnskab for miseren ad et retligt spor.

Stævningen har ladet vente på sig, men ser i dag ud til at være nært forestående. Den bliver indgivet, når de sidste detaljer om krav og påstande er på plads.

»Kammeradvokaten er i gang med at beregne FMI’s tab, og vi forventer at stævne Expal først i det kommende år,« oplyser pressechef Thorbjørn Nørgaard Hein.

Siden kontraktbruddet i 2021 er Expal blevet opkøbt af den tyske våbenproducent Rheinmetall. Det er uvist, om den ny selskabskonstruktion kan få betydning for FMI’s udsigt til at få erstattet sine tab.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Vi må tale om garnisonering, hvis bemandingsudfordringen skal løses

DEBAT: Den nuværende garnisonering i Hæren er en af de primære kilder til den udfordrede bemandingssituation. Det er nødvendigt at tage den op til revision og diskutere de geografiske rammer, hvis yngre soldater skal have lyst til at blive i Forsvaret mere end et par år, mener premierløjtnant Christian...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Mogens Schütt
Læser
Mogens Schütt
20. december 2022 18:03

Kan simpelthen ikke komme ind. Har betalt for medlemsskab