spot_img

Forsvarsordførere på Christiansborg ønsker Nato-rapport offentliggjort nu

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Der er ingen grund til at vente til efter folketingsvalget med at offentliggøre Natos uklassificerede evaluering af det danske forsvar. Det mener flere forsvarsordførere, som gerne ser rapporten offentliggjort med det samme.

Argumentet om tilbageholdelse holder ifølge flere folketingspolitikere ikke. Mandag kunne OLFI fortælle, at Natos evalueringsrapport ”Defence Planning Capability Review” for Danmark ligger i Forsvarsministeriet og bliver der, til folketingsvalget er overstået den 1. november, fordi den ifølge Forsvarsministeriet først skal diskuteres i forligskredsen.

Rapporten udkommer hvert andet år og evaluerer de enkelte Nato-landes evne til at leve op til Natos styrkemål. I oktober 2020 fik Danmark harsk kritik for at være bagude med stort set alt, og forventningen er, at der også denne gang er hård kritik af Danmark.

Læs også: Forsvarsministeriet tilbageholder Nato-evaluering til efter valget

Men det er ikke et validt argument for at holde rapporten tilbage, mener Venstres forsvarsordfører Lars Christian Lilleholt.

»Der er ingen grund til at vente, og det er i virkeligheden en rigtig dårlig ide ikke at få rapporten ud med det samme. Forsvarsministeriet ligger inde med nogle informationer i form af en uklassificeret evalueringsrapport, og jeg synes bare, at man skal se at få den offentliggjort. Der er ingen grund til at holde den hemmelig,« siger Lars Christian Lilleholt.

Den holdning deler Alex Ahrendtsen, som er forsvarsordfører i Dansk Folkeparti. Ifølge ham har der i løbet af de seneste 20 år intet været til hinder for at offentliggøre rapporten.

»Hvad venter forsvarsministeren på? Det virker som om, at regeringen prøver at sylte rapporten indtil efter valget, fordi den ved, at rapporten indeholder kritik af Danmarks kapacitet og planlægning på forsvarsområdet. Den kritik, mener vi, skal offentliggøres, så vi kan have en åben og oplyst debat om vores forsvar,« siger han:

»Hvis forsvarsministeren, som medierne hidtil ikke har formået at få i tale, ikke har modtaget rapporten bedes han oplyse dette. Hvis han har modtaget den, bedes han offentliggøre den.«

Danmarksdemokraterne og Radikale enige med V og DF

Også Danmarksdemokraternes Søren Espersen ser gerne rapporten offentliggjort og mener samtidig, at der må være en årsag til at holde den tilbage.

»Når sagen åbenbart er, at den normalt bliver lagt ud på Forsvarsministeriets hjemmeside, må der være noget i den rapport, der gør, at regeringen finder det ubelejligt ikke at lægge den ud. Ellers giver det ingen mening. At der er et folketingsvalg, burde netop være en anledning til at debattere rapporten i offentligheden,« siger Søren Espersen.

Hos De Radikale erklærer forsvarsordfører Martin Lidegaard enig – dog med et forbehold.

»Jeg ved ikke, hvorfor argumentet er, at den skal diskuteres i forligskredsen først. Personligt har jeg har ingen problemer med, at den bliver udleveret. Men jeg ved ikke, om der ligger andre hensyn bag,« siger han.

På baggrund af OLFIs artikel kommer Lars Christian Lilleholt nu med en klar opfordring til forsvarsminister Morten Bødskov.

»Jeg vil opfordre ministeren til at lægge rapporten ud. Det er vigtigt, at også offentligheden kan se, hvordan det står til i det danske forsvar. Og jeg har svært ved at finde en mere faglig baggrund end Natos egen evaluering,« siger Venstres forsvarsordfører.

OLFI har også rettet henvendelse til Socialdemokratiet for at få en kommentar fra enten forsvarsminister Morten Bødskov eller forsvarsordfører Mogens Jensen. Men partiet er endnu ikke vendt tilbage. OLFI har også kontaktet SF’s Anne Valentina Berthelsen og Rasmus Jarlov fra Det Konservative Folkeparti. De er heller ikke vendt tilbage inden udgivelsen af denne artikel.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Sådan styrker vi effektivt Hjemmeværnet uden at bruge milliarder

BLOG. Hjemmeværnet er ofte blevet overset i diskussionerne om styrkelsen af Forsvaret og har heller ikke fyldt meget i den offentlige samtale om det nye forsvarsforlig. Niels Klingenberg Vistisen præsenterer her en række konkrete forslag til, hvordan Hjemmeværnet hurtigt og effektivt kan styrkes uden milliardinvesteringer. Jeg har ad flere omgange...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer