K og V kalder forsvarsministeren i samråd på baggrund af mislykket interview

1
Venstres Lars Christian Lilleholt møder pressen på Christiansborg i september 2019. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Et mislykket interview i forbindelse med den nye forsvarschefs tiltrædelse får V og K til at tvivle på, om de kan have tillid til forsvarschefens uafhængige rådgivning. Det skyldes, at forsvarsministeren ifølge dem har udvist manglende tillid til forsvarschefen ved at betinge sig sin egen tilstedeværelse, da Ritzau ville interview forsvarschefen.

Kan Folketingets forsvarsordførere stole på, at forsvarschefens militærfaglige rådgivning ikke er dikteret af forsvarsminister Trine Bramsen (S)? Det spørgsmål blæser på Christianborgs gange, efter at et interview på forsvarsministerens kontor den 1. december kørte helt af sporet, og derfor kalder K og V nu forsvarsminister Trine Bramsen i samråd om sagen.

Det fortæller de to forsvarsordførere til OLFI.

»Det er væsentligt, at vi ved, at der er fuldstændig tillid mellem den ene og den anden og den tredje. Ellers kan det ende med, at ministeren selv bestemmer, hvad hun vil have af droner og kapaciteter uden hensyntagen til, hvad der er militærfagligt fornuftigt. Vi beder hende derfor redegøre for sine samarbejdsrelationer med forsvarschefen og de øvrige værnschefer på baggrund af artiklerne i OLFI og i Berlingske,« siger Niels Flemming Hansen, som er forsvarsordfører for de konservative.

Artiklen fortsætter under billedet …

20210127 TEASER Ritzau ThomasHee
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om et interview, som kørte helt af sporet …

Helt aktuelt skal forligskredsen blive enige om en såkaldt kapacitetspakke til det arktiske område på 1,5 mia. kr. Her det ifølge Venstres Lars Christian Lilleholt helt afgørende, at politikerne kan have tillid til den rådgivning, som forsvarschefen giver uden at frygte, at den er dikteret af ministeren af politiske og økonomiske årsager.

»Det er helt afgørende, at vi kan have tillid til, at ansatte i Forsvaret også har ytringsfrihed. Vi skal kunne have tillid til, at forsvarschefen har mulighed for at komme med sin oprigtige mening om tingene,« siger Lars Christian Lilleholt.

En bemærkelsesværdig måde at arbejde på

Han erklærer sig samtidig dybt forundret over den måde, som Trine Bramsen håndterede et nu meget omtalt interview med en journalist fra nyhedsbureauet Ritzau.

Interviewet fandt sted i forbindelse med general Flemming Lentfers tiltrædelse som forsvarschef. Siden sin udnævnelse havde Ritzau forsøgt at få et tiltrædelsesinterview, men det kunne ifølge Forsvarsministeriet først lade sig gøre på dagen for hans tiltrædelse, og kun hvis forsvarsministeren også deltog i interviewet.

Under interviewet svarede Trine Bramsen ifølge journalisten på halvdelen af de spørgsmål, som journalisten stillede til forsvarschefen, da journalisten bad ministeren om ikke at afbryde spørgsmål til forsvarschefen, forlod ministeren interviewet på sit eget kontor i vrede. Kort efter kom hun tilbage med en pressemedarbejder, men interviewet kom ikke meget videre.

For to uger siden stillede Trine Bramsen så op til et interview med dette med OLFI og Frontlinjen på Radio4, og her gav hun udtryk for, at forsvarschefen ikke skal blande sig i den offentlige debat. Dagen efter aflyste forsvarschefen interviewaftaler med både OLFI og Berlingske.

»Jeg synes, at det er en meget bemærkelsesværdig måde at arbejde på. Og jeg er bekymret for, hvordan hendes udtalelser sætter sig hele vejen ned igennem systemet,« siger Lars Christian Lilleholt.

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer